Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πολιτικής Επιστήμης
Full Time

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές (2024-2025)

Περίοδος υποβολής αιτήσεων από τις 15 Ιουνίου 2024 έως και τις 31 Αυγούστου 2024

Προκήρυξη εισαγωγής είκοσι τεσσάρων (24) πτυχιούχων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), με τίτλο «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές» ("Political System and Public Policies"), σύμφωνα με τις διατάξεις της με αριθμ. 1926/29.01.2024 Απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φ.Ε.Κ. 1879/τ.Β΄/26.03.2024), του Κανονισμού Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 4957/2022).

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές» (Master in "Political System and Public Policies"), που αντιστοιχεί σε τίτλο σπουδών επιπέδου 7, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ).

Αντικείμενο - σκοπός - Μαθησιακά αποτελέσματα - προσόντα

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η εμβάθυνση και καλλιέργεια των επιμέρους πεδίων της Πολιτικής Επιστήμης, με στόχο την παροχή ειδίκευσης στο πεδίο «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές». Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η προαγωγή της Πολιτικής Επιστήμης μέσω της εμβάθυνσης σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα και η ανάδειξη νέων ερευνητών/τριών και επιστημόνων σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα με υψηλή εξειδίκευση.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος οι απόφοιτοι/ες θα έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των μεθόδων και των εργαλείων που προσιδιάζουν στην ανάλυση του πολιτικού συστήματος σε σχέση τόσο με τις θεωρητικές όσο με τις ιστορικές και εμπειρικές του προκείμενες, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του και κατά τη λειτουργία του. Επίσης, θα εξοικειωθούν με το πλαίσιο διαμόρφωσης των δημόσιων πολιτικών και την άσκηση τους σε περιβάλλοντα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο) και θα αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοούν και να αναλύουν σε βάθος τις δημόσιες πολιτικές σε όλα τα στάδια εξέλιξης τους (έναρξη, σχεδιασμός, υλοποίηση, αξιολόγηση, ανατροφοδότηση). Τέλος, θα είναι σε θέση να κατανοούν τις δυναμικά μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών δρώντων, όσο και τις σχέσεις μεταξύ των δρώντων, των δικτύων τους και των διαφορικών πολιτικών διακυβεύσεων.

Χρονική διάρκεια φοίτησης

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία εκπονείται και υποστηρίζεται κατά το 3ο εξάμηνο σπουδών. Η μέγιστη διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν μπορεί να υπερβεί τη διπλάσια από την προβλεπόμενη κανονική διάρκεια φοίτησης.

Το Πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης και η παρακολούθηση υποχρεωτική. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ο χρόνος διεξαγωγής των μαθημάτων να είναι τέτοιος ώστε να καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση του Προγράμματος και από εργαζόμενους.

Η διδασκαλία των μαθημάτων διενεργείται με φυσική παρουσία, τηρουμένων κατά τα λοιπά των ορισμών της κείμενης νομοθεσίας. Είναι δυνατή η παροχή των μαθημάτων να γίνεται με μέθοδο σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εν μέρει και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 25% του συνόλου των πιστωτικών μονάδων του Π.Μ.Σ.

Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται στην ελληνική ή/και, για ορισμένα από αυτά, στην αγγλική γλώσσα

Κατηγορίες και Αριθμός εισακτέων

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο αριθμός των εισακτέων στο Πρόγραμμα, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24). Οι υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για τα ίδια ή συναφή γνωστικά αντικείμενα με αυτά του Π.Μ.Σ., εισάγονται χωρίς εξετάσεις. Ο κατώτατος αριθμός εισακτέων ορίζεται σε οκτώ (8) φοιτητές ετησίως.

Υποβολή Αίτησης και Δικαιολογητικών

Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας και δικαιολογητικά μόνον ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://postgrad.cict.uoc.gr από τις 15 Ιουνίου 2024 έως και τις 31 Αυγούστου 2024.

Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό χρήστη, να επιλέξουν «Προγράμματα Μεταπτυχιακών σπουδών», να ενεργοποιήσουν, από την ενότητα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών/Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης/Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές», την επιλογή «Αίτηση Υποψηφιότητας» ή «Η αίτησή μου», να συμπληρώσουν τα σχετικά πεδία, να αναρτήσουν (upload) όλα τα δικαιολογητικά στην ενότητα «Επισυναπτόμενα Δικαιολογητικά» και να πραγματοποιήσουν την οριστική υποβολή, πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Ο φάκελος υποψηφιότητας (αίτηση και δικαιολογητικά) πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Συμπληρωμένη την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  3. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  4. Αντίγραφο πτυχίου ή, σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α δεν έχει ακόμα ορκιστεί, βεβαίωση περάτωσης σπουδών στην οποία να αναφέρεται συγκεκριμένος βαθμός πτυχίου. Για τους/τις πτυχιούχους των Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής η Γραμματεία του Τμήματος διενεργεί έλεγχο σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να διαπιστώσει αν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα.
  5. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων.
  6. Αντίγραφο αποδεικτικού μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω ξένες γλώσσες, Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής ή επάρκεια μίας ή περισσοτέρων, όπως προκύπτει από σχετικούς γλωσσικούς τίτλους σπουδών ή τίτλους σπουδών που έχουν διεξαχθεί σε ίδρυμα της αλλοδαπής. Σε περίπτωση που, με βάση τα υποβληθέντα πιστοποιητικά, δεν προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/α κατέχει το απαιτούμενο επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας, η επάρκεια μίας ή περισσοτέρων από τις παραπάνω ξένες γλώσσες διαπιστώνεται κατά τη διαδικασία της συνέντευξης. Οι αλλοδαποί/ές υποψήφιοι/ες οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, όπως αυτό αποδεικνύεται με την υποβολή πτυχίου ή ανάλογου τίτλου σπουδών σε ίδρυμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ή της παρακολούθησης, επιτυχώς, μαθημάτων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.
  7. Δύο (2) συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές αποστέλλονται από τους συντάκτες τους μέσα από την εφαρμογή https://postgrad.cict.uoc.gr. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές/τριες, που θα προταθούν από τους υποψήφιους/ες μέσα στην αίτησή τους, θα λάβουν σχετική πρόσκληση μόλις υποβληθεί η οριστική αίτηση από τους υποψήφιους/ες.
  8. Υπόμνημα, έκτασης 3.000 λέξεων, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής ενδεικτικής βιβλιογραφίας, στο οποίο ο/η υποψήφιος/α αναλύει τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του σε ένα ή περισσότερα από τα πεδία που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ειδικότερα, το υπόμνημα συντάσσεται με γνώμονα την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας που προβλέπει ο κανονισμός του ΠΜΣ και σκοπό έχει να αποτελέσει μια ενδεικτική βάση συζήτησης κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.

Τα πεδία είναι τα παρακάτω:

  • Πολιτική θεωρία και Θεωρία του κράτους (Θεωρίες εξουσίας, Θεωρίες δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, Κριτική της πολιτικής οικονομίας).
  • Δημόσια διοίκηση και δημόσια πολιτική (Σύνταγμα και δημόσια διοίκηση, Οργάνωση και λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, Συγκριτική δημόσια διοίκηση, Πρότυπα δημόσιας διοίκησης, Εξευρωπαϊσμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, Επιμέρους δημόσιες πολιτικές σχετικά για παράδειγμα με το περιβάλλον, τις προσλήψεις, τις ανεξάρτητες αρχές, την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική, την εκπαιδευτική πολιτική).
  • Συγκριτική πολιτική και Πολιτική κοινωνιολογία (Αντιπροσώπευση, Εκλογές, Κομματικά συστήματα, Πολιτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, Τοπικότητα και πολιτική, Οργανωτικές βάσεις του κράτους).

9. Φωτογραφία.

Για τα αναρτώμενα σαρωμένα πιστοποιητικά και λοιπά αρχεία μπορείτε να επισυνάψετε μόνο αρχεία τύπου pdf. Μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος κάθε αρχείου = 2MB. Συνολικό μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείων = 20MB. Για τη Φωτογραφία Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία τύπου: .png, .jpeg Μέγιστο Μέγεθος: 2MB Διαστάσεις: 200px x 200px

Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψηφίων και Διαδικασία Επιλογής

Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας, η Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, ορίζει Πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων, η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος. Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο/η Πρόεδρος του Τμήματος καθώς και ο/η Διευθυντής/τρια του Π.Μ.Σ. Στην ίδια Συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος, ορίζεται η Τριμελής Επιτροπής Ενστάσεων, που αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος, που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων.

α. Όλοι οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές αξιολογούνται από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει. Η αξιολόγησή τους γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (μέγιστη μοριοδότηση 10 μόρια), και βασίζεται i) στην αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας και ιδίως του γραπτού υπομνήματος (ποσοστό 50%, μέγιστη μοριοδότηση 5 μόρια) και ii) στην επίδοσή τους στη συνέντευξη (ποσοστό 50%, μέγιστη μοριοδότηση 5 μόρια). Στόχος της συνέντευξης είναι να διαπιστωθεί ποιοι υποψήφιοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις του Προγράμματος, συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον αλλά και την συνολικότερη συγκρότηση και επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού. Ειδικότερα, αξιολογείται η ικανότητα των υποψηφίων να υποστηρίξουν και να επιχειρηματολογήσουν επί του υπομνήματος ερευνητικών ενδιαφερόντων που έχουν καταθέσει. έχουν καταθέσει.

β. Μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφίων η Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων συντάσσει σχετικό πρακτικό, το οποίο περιλαμβάνει πίνακα με την αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων, που πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης καθώς και πίνακα απορριπτέων (που δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις). Οι υποψήφιοι/ες κατατάσσονται με φθίνουσα σειρά, με βάση τη συνολική τους βαθμολογία. Οι υποψήφιοι/ες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία εισάγονται στο Π.Μ.Σ με σειρά κατάταξης και μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και αναγράφονται στην εκάστοτε προκήρυξη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες/ασες υποψήφιοι/ες, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσότερων φοιτητών/τριών, θα κληθούν να εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. τυχόν επιλαχόντες/ούσες, βάσει της σειράς τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα επιλογής.

Ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων και ο πίνακας απορριπτέων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, για τη δημοσιοποίηση των οποίων τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι υποψήφιοι/ες έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί των πινάκων εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συγκεκριμένη, υποβάλλεται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. και εξετάζεται από την Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, συνέρχεται, εξετάζει το βάσιμο ή όχι αυτών και σε περίπτωση που κάνει δεκτή την ένσταση ανασυντάσσει τον πίνακα κατάταξης και βαθμολογίας των υποψηφίων.

Στη συνέχεια η Συνέλευση του Τμήματος, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Επιλογής Εισακτέων (και της Επιτροπής Ενστάσεων, αν παραστεί ανάγκη), εγκρίνει την εγγραφή των επιτυχόντων και η απόφασή της για το θέμα είναι οριστική. Μετά την έγκριση του τελικού πίνακα κατάταξης και βαθμολογίας από την Συνέλευση του Τμήματος αναρτάται ο ανωτέρω πίνακας στους ιστότοπους του Π.Μ.Σ. και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και καλούνται, με ηλεκτρονική αλληλογραφία, οι επιτυχόντες/ούσες από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Εγγραφή επιτυχόντων

Οι επιτυχόντες/ούσες οφείλουν να εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Όσοι/ες επιτυχόντες/ούσες ενημερώσουν εγγράφως ή ηλεκτρονικά ότι δεν επιθυμούν εν τέλει να εγγραφούν ή δεν εγγραφούν εντός του προαναφερόμενου διαστήματος χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους και οι κενές θέσεις καλύπτονται από επιλαχόντες σύμφωνα με την σειρά κατάταξης τους εφόσον υπάρχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 28310-77452 και στο email: politiki_epistimi@pol.soc.uoc.gr.

Προκήρυξη

 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο