Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), οργανώνει και λειτουργεί ξενόγλωσσο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην «Βιοϊατρική Μηχανική» (MSc Biomedical Engineering), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις διατάξεις του Ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141 τ.Α’).
Το πρόγραμμα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ)
- στην Βιοϊατρική Μηχανική - Master of Science (MSc) in Biomedical Engineering – 90 European Credit Transfer System (ECTS).
- Το πρόγραμμα παρέχει επίσης την δυνατότητα απόκτησης του ως άνω διπλώματος με 30 επιπλέον ECTS (120 ECTS) σε φοιτητές που θα επιλέξουν ειδίκευση μέσω εκπόνησης ερευνητικής διπλωματικής εργασίας. α) στην Βιοϊατρική Μηχανική- Master of Science (MSc) in Biomedical Engineering με ειδίκευση στη “Σύνθεση και Κατασκευή Ιστών, Μοριακή Διαγνωστική και Θεραπεία» (Biofabrication Molecular Diagnostics and Therapy) - 120 European Credit Transfer System (ECTS). β) στην Βιοϊατρική Μηχανική- Master of Science (MSc) in Biomedical Engineering με ειδίκευση στη “Βιο-Ιατρική Απεικόνιση» (Βιο-Medical Imaging) – 120 European Credit Transfer System (ECTS). γ) στην Βιοϊατρική Μηχανική- Master of Science (MSc) in Biomedical Engineering με ειδίκευση στη “Ιατρικά Πληροφοριακά Συστήματα“ (Medical Information Systems) -120 European Credit Transfer System (ECTS).
Αντικείμενο και σκοπός του ΔΠΜΣ «Βιοϊατρική Μηχανική - Biomedical Engineering» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές προκειμένου να αποκτήσουν τα απαιτούμενα υψηλά προσόντα για απασχόληση στο εν λόγω πεδίο. Οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ στην «Βιοϊατρική Μηχανική - Biomedical Engineering» θα μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκές κατευθύνσεις με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, να στελεχώσουν ερευνητικές υποδομές, να εργαστούν στον ραγδαία αναπτυσσόμενο βιομηχανικό κλάδο της βιοϊατρικής τεχνολογίας, να εργαστούν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Οι σκοποί του ΔΠΜΣ συνοψίζονται ως εξής:
- Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Χώρας μας καθώς και αντίστοιχων και ισοδύναμων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, με στόχο την κατανόηση και εμβάθυνση των βασικών αρχών και μεθόδων στη Βιοϊατρική Μηχανική.
- Η ενίσχυση της έρευνας στο εν λόγω πεδίο με την ένταξη των αποφοίτων του προγράμματος στον εθνικό και τον διεθνή ερευνητικό ιστό.
- Η επιστημονικό/τεχνολογική εκπαίδευση και εξειδίκευση των αποφοίτων με στόχο την απασχόλησή τους σε εταιρίες ανάπτυξης και διάθεσης ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού.
- Η ανάπτυξη της καινοτομίας στα αντικείμενα της Βιοϊατρικής Μηχανικής τόσο σε επίπεδο μεγάλων εταιριών όσο και σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων.
- Η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων διεθνών συνεργασιών σε επιστημονικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
- Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό μέσω της υψηλής εξειδίκευσης του προσωπικού των υγειονομικών φορέων.
- Η προβολή της Χώρας στο εξωτερικό ως Χώρα παραγωγής και εξαγωγής τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ως Γλώσσα του Προγράμματος τόσο στη διδασκαλία όσο και στη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας ορίζεται η Αγγλική.
Η παρακολούθηση των διαλέξεων και των εργαστηρίων απαιτεί φυσική παρουσία, με την επιφύλαξη ενδεχόμενων έκτακτων καταστάσεων στις οποίες το πρόγραμμα θα προσαρμόζεται βάσει των αποφάσεων τις Πολιτείας. Οι διαλέξεις, τα σεμινάρια, οι εργαστηριακές ασκήσεις, εξετάσεις κτλ, θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες (15:00-20:00 μ.μ.) στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών) ή στις κοντινές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί: πτυχιούχοι κατόπιν επιλογής απόφοιτοι Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής και της αλλοδαπής
- Θετικών Επιστημών,
- Επιστημών Μηχανικού και
- Επιστημών Υγείας με δεδομένο ότι οι παρεχόμενες από τα Ιδρύματα αυτά προπτυχιακές σπουδές παρέχουν επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο για την επιτυχή φοίτηση στο ΔΠΜΣ.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι φοιτητές που αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πριν τις εγγραφές στο ΔΠΜΣ.
Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) φοιτητές ετησίως. Στο πρόγραμμα θα εισάγονται φοιτητές προερχόμενοι από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και από χώρες εκτός ΕΟΧ.
Παρακολούθηση Μαθημάτων
Στα πέντε (5) πρώτα ακαδημαϊκά τρίμηνα οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθήσουν 20 υποχρεωτικά μαθήματα (60 ECTS), σεμινάρια και εργασίες (15 ΕCTS), καθώς και να εκπονήσουν Μεταπτυχιακή Εργασία ΒΜΕ-ΑΤ (επιπέδου εφαρμογών Βιοϊατρικής Μηχανικής) (15 ECTS), τα οποία οδηγούν σε λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών 90 ECTS (διάρκεια σπουδών 15 μήνες).
Μετά από αίτησή τους και κατόπιν θετικής αξιολόγησης από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (ΕΠΣ) του ΔΠΜΣ, φοιτητές του προγράμματος που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών των 90 ECTS μπορούν να εκπονήσουν δεύτερη Μεταπτυχιακή Εργασία ερευνητικού επιπέδου και εξειδίκευσης (ΒΜΕ_RST) βαρύτητας 30 ECTS και να λάβουν ΔΜΣ με 120 ECTS (διάρκεια σπουδών 24 μήνες). Η δεύτερη Μεταπτυχιακή Εργασία μπορεί να είναι συνέχεια της πρώτης ή να έχει διαφορετικό περιεχόμενο.
Τέλη Φοίτησης:
Τα τέλη φοίτησης για το σύνολο του ΔΠΜΣ είναι α) €1500 για τους προερχόμενους από χώρες του ΕΟΧ φοιτητές και β) € 3000 για τους προερχόμενους χώρες εκτός ΕΟΧ φοιτητές.
Υποβολή Αίτησης και Δικαιολογητικών
Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται MONO ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου https://postgrad.cict.uoc.gr, στον οποίο οι αιτούντες πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό χρήστη, να επεξεργαστούν την αίτησή τους, να ανεβάσουν τα δικαιολογητικά τους και να υποβάλουν πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών που είναι η 1η Ιουνίου 2025.
Οι υποψήφιοι καλούνται να δημιουργήσουν πρώτα έναν λογαριασμό χρήστη στη διεύθυνση: https://postgrad.cict.uoc.gr και στη συνέχεια να ανεβάσουν τα εξής πιστοποιητικά ή αρχεία:
- Αίτηση συμμετοχής: στην ιστοσελίδα https://postgrad.cict.uoc.gr και τα παρακάτω πιστοποιητικά ή αρχεία
- Για πτυχιούχους: Αντίγραφο Πτυχίου και Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων. * Για πτυχιούχους Πανεπιστημίων του εξωτερικού Βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου από τον αρμόδιο φορέα αναγνώρισης τίτλων (ΔΟΑΤΑΠ). Σε περίπτωση μη κατοχής αυτής της βεβαίωσης, η διαπίστωση της αναγνώρισης του ιδρύματος της αλλοδαπής και του χορηγούμενου τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης εφόσον τα ως άνω εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022. Οι υποψήφιοι που δεν έχουν βεβαίωση ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, υποβάλουν το αντίγραφο πτυχίου και το πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας με σφραγίδα APOSTILLE (εφόσον υπάρχει) και εφόσον δεν είναι από την έκδοσή τους στην αγγλική γλώσσα να συνοδεύονται και από μετάφραση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα από την αντίστοιχη Πρεσβεία/Προξενείο στη χώρα έκδοσης των εγγράφων).
- Για τελειόφοιτους: Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων και Βεβαίωση περάτωσης σπουδών (εφόσον υπάρχει)
- Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας επιπέδου C2 (εφόσον υπάρχει) με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέγιστο μέγεθος 2 σελίδες)
- Επιστολή στην οποία θα διατυπώνονται τα βασικά κίνητρα, και οι λόγοι που κάνουν το εν λόγω πρόγραμμα ενδιαφέρον, η οποία θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει: Τι είναι αυτό που κατά την γνώμη σας καθιστά το εν λόγω πρόγραμμα καλύτερη επιλογή σπουδών για εσάς.
- Ποιος συγκεκριμένος παράγοντας σας έπεισε να επιλέξετε αυτό το πρόγραμμα (οι εκπαιδευτικοί στόχοι, οι καθηγητές του προγράμματος, η φήμη, οι επιλογές απασχόλησης κ.λπ.)
- Πώς ταιριάζουν οι προηγούμενες σπουδές σας με το εν λόγω πρόγραμμα. Εάν δεν ταιριάζουν πρέπει να υποστηρίξετε γιατί θέλετε να αλλάξετε αντικείμενο.
- Ποια καριέρα στοχεύετε να επιδιώξετε μετά την αποφοίτηση και πώς αυτός ο τίτλος σπουδών ταιριάζει με τα σχέδιά σας.
- Πιστοποιημένα (ελληνικά ή αγγλικά) αντίγραφα των ακαδημαϊκών τίτλων σας, τα οποία να αναγράφουν αναλυτικά την βαθμολογία (κλίμακα 1-10) σε κάθε μάθημα.
- Πιστοποιημένα αντίγραφα οποιωνδήποτε πρόσθετων ακαδημαϊκών πτυχίων και λίστα συνδέσμων ιστοχώρου που αναφέρονται σε δημοσιευμένο ερευνητικό έργο, βραβεία, υποτροφίες, συμμετοχή σε ερευνητικά έργα κ.λπ. που αναφέρονται στο βιογραφικό σας.
- Ένα ψηφιακό αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας
- Δυο συστατικές επιστολές για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς σας. Οι συστατικές επιστολές πρέπει να σταλούν αποκλειστικά από τους συντάκτες τους μέσα από την εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων. Οι συγγραφείς συστατικών επιστολών που θα αναγράψει ο υποψήφιος στην αίτησή του, θα λάβουν σχετική πρόσκληση μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην αίτηση υποψηφιότητας: α) η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης β) η ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη της συστατικής επιστολής
- Φωτογραφία: Για τα σαρωμένα πιστοποιητικά και τα αρχεία Μπορείτε να επισυνάψετε μόνο αρχεία τύπου pdf Μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος κάθε αρχείου = 2 MB Συνολικό μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείων = 20 MB
Για τη Φωτογραφία Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία τύπου: .png, .jpeg Μέγιστο Μέγεθος: 2 MB Διαστάσεις: 200 px x 200 px
Οι Συστατικές Επιστολές πρέπει να υποβληθούν:
- Είτε μέσω email από τον συντάκτη της συστατικής επιστολής στη διεύθυνση postgradsecr@med.uoc με την ένδειξη «Συστατική Επιστολή για τον/την υποψήφιο/α κ. (ΕΠΩΝΥΜΟ) του ΔΠΜΣ «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ»
Η αποστολή του email να γίνει από διεύθυνση email του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης, διαφορετικά από την προσωπική διεύθυνση email του συντάκτη. Το email με τη Συστατική Επιστολή πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη.
Η αποστολή του email πρέπει να γίνει μέχρι την 4η Ιουνίου 2025.
- Είτε μέσα από την εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων:
Σε αυτήν την περίπτωση ο υποψήφιος πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει στην αίτηση υποψηφιότητάς του: α) το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη β) τη διεύθυνση email του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης ώστε εν συνεχεία η εφαρμογή να ειδοποιήσει ηλεκτρονικά τον συντάκτη να ανεβάσει τη συστατική του επιστολή, μετά την οριστική υποβολή της αίτησης του υποψηφίου.
Η υποβολή της συστατικής επιστολής από τον συντάκτη στην εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων, πρέπει να γίνει μέχρι την 4η Ιουνίου 2025.
Οι συστατικές επιστολές θα πρέπει να αποσταλούν πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων και από το επαγγελματικό e-mail του/της συγγραφέα/ως της συστατικής επιστολής.
Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψηφίων και Διαδικασία Επιλογής
Η ΕΠΣ του ΔΠΜΣ ορίζει πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΑ) η οποία αξιολογεί τους υποψήφιους που προσκόμισαν εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εισηγείται στην ΕΠΣ τον κατάλογο των εισαγομένων, η οποία και τελικά επιλέγει τους εισαγόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Η αξιολόγηση των υποψηφίων διεξάγεται στις ακόλουθες διαδοχικές φάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ημερομηνίες που καθορίζονται από την ΕΠΣ και αναφέρονται με σαφήνεια σε σχετική ανακοίνωση του ΔΠΜΣ που αναρτάται στις ιστοσελίδες του προγράμματος:
Α) Εξακρίβωση της γνησιότητας και ακρίβειας των βεβαιώσεων και των πιστοποιητικών και ε ́λεγχος τυπικών προσόντων. Κατά τη φάση αυτή, η ΕΑ καλεί όσους δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικό γλωσσομάθειας να προσέλθουν σε αξιολόγηση της επάρκειας γλωσσομάθειάς τους σύμφωνα με την διαδικασία που έχει προκαθοριστεί με απόφαση της ΕΠΣ.
Β) Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχες μέγιστες βαθμολογίες, σε συνολική εκατονταβάθμια κλίμακα, είναι:
- Βαθμός Πτυχίου πολλαπλασιαζόμενος επί 3 (μέγιστο 30)
- Χρόνος ολοκλήρωσης σπουδών (10-2ν) με το ν να ισούται με τα επιπλέον των προβλεπόμενων έτη σπουδών (μέγιστο 10)
- Συνέντευξη 20
- Σχετική με το μεταπτυχιακό Διπλωματική εργασία ή αυξημένος αριθμός ΔΜ (πχ απόφοιτοι Πολυτεχνικών ή Ιατρικών σχολών) 15
- Ερευνητική Δραστηριότητα (πχ δημοσιεύσεις ή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα) 15
- Συστατικές επιστολές: 10
Χρονοδιάγραμμα
- 1 Ιουνίου 2025: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών
- 4 Ιουνίου 2025: Καταληκτική ημερομηνία αποστολής συστατικών επιστολών.
- 12-13 Ιουνίου 2025: Συνέντευξη υποψηφίων
- 20 Ιουνίου 2025: Ανακοίνωση Τελικού Πίνακα Επιτυχόντων και Επιλαχόντων Φοιτητών
- 7 ημέρες από την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων: Λήξη προθεσμίας υποβολής ενστάσεων
- Σεπτέμβριος 2025: Εγγραφές με προσκόμιση των εξής δικαιολογητικών:
- Έντυποεγγραφής
- Αντίγραφο πτυχίου και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (αφορά μόνον σε όσους δεν είχαν προσκομίσει τα σχετικά πιστοποιητικά κατά τη διάρκεια των αιτήσεων) ή βεβαίωση ολοκλήρωσης προπτυχιακών σπουδών, για όσους δεν έχουν λάβει το πτυχίο τους
- Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους ξένους υπηκόους
- Αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης
Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί εμπρόθεσμα κάποιο από τα παραπάνω δικαιολογητικά, δεν θα είναι εφικτή η εγγραφή.
- 29 Σεπτεμβρίου 2025: Έναρξη Μαθημάτων
Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την Γραμματέα του ΔΠΜΣ, κα Μαρία Πανάγου (e-mail: postgradsecr@med.uoc.gr, τηλ.: +30 2810 394526) ή με την κα Ευγενία Κωνσταντίνου (e-mail: biomedical@med.uoc.gr).
Προκήρυξη