Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (Master of Science in Communication Disorders and Sciences)
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (επισπεύδον) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας & Ιατρικής του Α.Π.Θ.
Full Time

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (2025-2027)

Το Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) στις Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας,  το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να λειτουργήσει τον Δ’ κύκλο σπουδών, που οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας (MSc in Communication Disorders and Sciences).

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΔΠΜΣ για τη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.  Τα Α’, Β’ και Γ’ εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής, ενώ στα  Γ’ και Δ’ εξάμηνα  εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία και στο Δ’ εξάμηνο υλοποιείται η Πρακτική Άσκηση.

Στο ΔΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και ειδικότερα πτυχιούχοι τμημάτων λογοθεραπείας (λογοπαθολογίας, επιστημών της επικοινωνίας και των διαταραχών της, παιδαγωγικής του λόγου, λογοπαιδείας, λογοπεδικής). Επίσης, σε ποσοστό 50% μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι συναφών επιστημών (απόφοιτοι ειδικής αγωγής, γλωσσολογίας, φιλολογίας, ξενόγλωσσων φιλολογιών, ιατρικής, παιδαγωγικών τμημάτων κ.ο.κ.).

Προκειμένου να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών της αλλοδαπής πρέπει: α) το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο ΔΟΑΤΑΠ, β) αναγνώριση των τίτλων γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η εκάστοτε νομοθεσία, γ) σύμφωνα με το άρθρο 304 του ν. 4957/2022, παρ. 4, εφόσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307, ο/η υποψήφιος/α οφείλει να ζητήσει Βεβαίωση Τόπου Σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, με την οποία βεβαιώνεται ότι οι σπουδές έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή, για τις περ. α), β) και γ), ενώ για την περ. δ) την υποχρέωση αυτή έχει ο φορέας εκπόνησης του ερευνητικού έργου. Το αρμόδιο όργανο που αναλαμβάνει τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλου είναι η ΕΠΣ του ΔΔΠΜΣ. Ωστόσο, για παλαιούς τίτλους για τους οποίους υπάρχει βεβαίωση από τον ΔΟΑΤΑΠ αυτή κατατίθεται εφόσον προϋπάρχει. Αν, ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο ΑΕΙ.

Ο αριθμός φοιτητών/τριών που θα εισαχθούν στον Δ’ κύκλο του προγράμματος, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2025, θα είναι το μέγιστο σαράντα (40). Πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία εισαγωγής παρέχονται από τη Γραμματεία του ΔΔΠΜΣ στις Επιστήμες των Διαταραχών Επικοινωνίας (2310 891155 και cds@uom.edu.gr) ή μέσω της ιστοσελίδας του ΔΔΠΜΣ. Μετά την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας), οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν  στη Γραμματεία του ΔΔΠΜΣ, σε φυσικό φάκελο, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή (αναρτημένη στο  τέλος της πρόσκλησης). 

2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, σύμφωνα με υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στο τέλος της πρόσκλησης.

3. Φωτοαντίγραφο πτυχίου/διπλώματος (οι κάτοχοι τίτλου ΑΕΙ της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΟΑΤΑΠ) ή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών ή τρέχουσα αναλυτική βαθμολογία.

Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν επίσης οι τελειόφοιτοι/ες που προβλέπεται να αποφοιτήσουν από τον προπτυχιακό κύκλο μετά τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου (περίοδος Ιουνίου). Στον φάκελο υποψηφιότητας οι υποψήφιοι/ες υποχρεούνται να προσκομίσουν πτυχίο ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών ή τρέχουσα αναλυτική βαθμολογία, υπό την αίρεση ότι εφόσον επιτύχουν την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα θα προσκομίσουν το πτυχίο πριν την εγγραφή τους.

4. Πιστοποιητικό σπουδών, με αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου ή η τρέχουσα αναλυτική βαθμολογία.

Οι υποψήφιοι που είναι τελειόφοιτοι μπορούν να καταθέσουν την αναλυτική τους βαθμολογία. 

5. Άλλα πτυχία ΑΕΙ, εφόσον υπάρχουν.

6. Μεταπτυχιακά ή διδακτορικά διπλώματα, εφόσον υπάρχουν.

7. Δύο συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές θα μπορούν να αποσταλούν είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση  cds@uom.edu.gr  είτε ταχυδρομικά

Οι συστατικές επιστολές που συνοδεύουν την αίτηση των υποψηφίων για το ΔΔΠΜΣ μπορούν να είναι είτε και οι δύο ακαδημαϊκές είτε μία ακαδημαϊκή και μία επαγγελματική από συναφές πεδίο απασχόλησης.

8. Πιστοποιητικό επάρκειας της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Γ1/C1.Τα αποδεικτικά γλωσσομάθειας που πιστοποιούν τη γνώση της αγγλικής γλώσσας και θα πρέπει να υποβληθούν από τον/την υποψήφιο/α, είναι όσα προβλέπονται στο άρθρο 28 του Π.Δ. 50/2001 (Α ́ 39) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Για τους υποψηφίους της αλλοδαπής, οι οποίοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ του εξωτερικού ισότιμο ή αντίστοιχο με πτυχία ελληνικών ΑΕΙ, απαιτείται πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, τουλάχιστον επιπέδου  Β2,  το οποίο απονέμεται από δημόσιους εξουσιοδοτημένους φορείς και πιστοποιημένη επάρκεια της Αγγλικής Γλώσσας.

9. Αντίγραφα πρωτότυπων δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και ανακοινώσεων σε συνέδρια με τόμο περιλήψεων, εφόσον υπάρχουν.

10. Αντίγραφο πτυχιακής εργασίας σε ψηφιακή μορφή (είτε αποστέλλεται σε usb stick με τον φάκελο είτε ως αρχείο pdf μέσω email), εφόσον υπάρχει.

11. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.

12. Δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας (γράφετε στην πίσω όψη το ονοματεπώνυμό σας).

Σε κάθε δικαιολογητικό θα πρέπει να αναγράφεται επάνω δεξιά η αντίστοιχη αρίθμηση που αναφέρεται παραπάνω.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για τους εισερχόμενους στο πρόγραμμα, το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα €5.600. Κατά την εγγραφή τους, οι επιτυχόντες θα πρέπει να καταβάλουν ως προκαταβολή το ποσό των €600 ή έγγραφη δήλωση ότι θα αιτηθούν απαλλαγή διδάκτρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες των οποίων το εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό) δεν υπερβαίνει το μεν ατομικό το 100% το δε οικογενειακό το 70% του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος. Η απαλλαγή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο ΠΜΣ και οι απαλλασσόμενοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το  ποσοστό του 30% του συνολικού αριθμού των εισακτέων φοιτητών/τριών. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό επιλέγονται με σειρά κατάταξης, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Για τα πλήρη κριτήρια και τις δυνατότητες απαλλαγής από δίδακτρα, οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στην αριθμ. 108990/Ζ1/8-9-2022 (ΦΕΚ 4899/τ.Β΄/16-9-2022) απόφαση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη "Ρύθμιση των θεμάτων σχετικά με τη διαδικασία δωρεάν φοίτησης σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τέλη φοίτησης".

Για τις/τους μεταπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/ές που έχουν βασικές σπουδές στη Λογοθεραπεία (εναλλακτικά Λογοπαθολογία, Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας) και θα φοιτήσουν στον Δ’ κύκλο σπουδών (2025-2027), το ΔΔΠΜΣ στις Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας δύναται να χορηγήσει ανταποδοτικές υποτροφίες με 30% έκπτωση επί των συνολικών διδάκτρων του ΔΔΠΜΣ.


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο