10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο personal statement σου
Χωρίς αμφιβολία, οι βαθμοί σου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην αίτηση για μεταπτυχιακό. Όμως ένας καλός βαθμός δεν είναι αρκετός για να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους άλλους υποψήφιους που έχουν επίσης τα ίδια προσόντα με σένα.
Πώς μπορείς λοιπόν να κάνεις τον εαυτό σου να ξεχωρίσει; Η απάντηση: Ένα μοναδικό και προσεγμένο personal statement. Αυτή είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να δείξεις στους υπεύθυνους επιλογής γιατί θα ήταν λάθος τους να μην σε δεχτούν.
Βέβαια, είναι σημαντικό να μην γίνεις υπερβολικά δημιουργικός. Είναι η στιγμή να εκφράσεις το ποιος είσαι με ένα τρόπο που θα τραβήξει την προσοχή των υπεύθυνων επιλογής, χωρίς να γίνεσαι υπερβολικός ή βαρετός.
Για να σε βοηθήσουμε στη διαδικασία σύνταξης του personal statement, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τα λάθη που πρέπει να αποφύγει κανείς όταν γράφει ένα personal statement.
- Φράσεις κλισέ
Οι φράσεις κλισέ μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Όμως, είναι χιλιοειπωμένες και δείχνουν έλλειψη έμπνευσης και δημιουργικότητας. Αντ’ αυτού, δημιούργησε τις δικές σου μεταφορές και παρομοιώσεις για να πεις με το δικό σου μοναδικό τρόπο πως έχεις π.χ «δίψα για μάθηση».
- Πλεονασμός
Μη γράψεις το μέσο όρο βαθμολογίας σου στο personal statement. Πιο συγκεκριμένα, απόφυγε να συμπεριλάβεις πληροφορίες – όπως βαθμούς, γνώση ξένων γλωσσών κτλ. – που υπάρχουν ήδη στα δικαιολογητικά της αίτησης σου. Είναι περιττό. Το personal statement θα πρέπει να έχει χώρο μόνο για τις καλύτερες και πιο ξεχωριστές πληροφορίες.
- Ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη
Είναι δύσκολο για τους υπεύθυνους επιλογής να εκτιμήσουν πλήρως ένα personal statement εάν σκοντάφτουν συνεχώς σε ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Συχνά ο αυτόματος ορθογραφικός έλεγχος του υπολογιστή δεν βρίσκει όλα τα λάθη, ιδιαιτέρως τα συντακτικά. Προσπάθησε να αποφύγεις τυχόν λάθη ζητώντας από ένα φίλο ή συγγενικό πρόσωπο να διαβάσει το κείμενο σου και να σε βοηθήσει, αν χρειάζεται, στη διόρθωση του.
- Μην αναφέρεις τον Μαχάτμα Γκάντι!
Είναι ωραίο οι υποψήφιοι να θαυμάζουν σπουδαίους ανθρώπους στην ιστορία, όμως οι υπεύθυνοι επιλογής δεν θέλουν να διαβάζουν τα ίδια αποφθέγματα ξανά και ξανά, όσο εμπνευσμένα και αν είναι. Θέλουν να μάθουν τι έχεις να πεις εσύ, όχι τι είπαν ή έκαναν άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι στην ιστορία. Γι’ αυτό, κράτα την έκθεση επικεντρωμένη σε σένα και μόνο εσένα. Επίσης, απόφυγε πολλές αναφορές σε μέντορες, συγγενικά πρόσωπα ή άλλα άτομα που μπορεί να σε έχουν εμπνεύσει στους ακαδημαϊκούς σου στόχους. Το επίκεντρο της έκθεσης σου είσαι εσύ.
- Υπερβολή
Θέλεις να δείξεις ενθουσιασμό στο personal statement σου, ωστόσο, αυτοί που θα το διαβάσουν δεν θα εντυπωσιαστούν αν τους πεις πως έχεις μελετήσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ώρες για να μπεις στη σχολή τους. Απόφυγε οποιαδήποτε υπερβολή.
- Λογοκλοπή
Αυτές τις μέρες, είναι πολύ εύκολο να βρεις παραδείγματα καλών personal statements στο διαδίκτυο. Ωστόσο, έχε υπόψη πως τα πανεπιστήμια είναι σε θέση να εντοπίσουν το κείμενο που είναι αντιγραμμένο από άλλες πηγές. Δεν αξίζει να το ρισκάρεις και, πάλι, αυτό δεν θα βοηθήσει τη σχολή να δει τη μοναδικότητα σου.
- Αρνητικότητα
Βάλε στο personal statement σου ζωντάνια και θετικότητα. Απόφυγε την αναφορά σε προηγούμενες αρνητικές εκπαιδευτικές εμπειρίες. Θα πρέπει επίσης να αποφύγεις οποιεσδήποτε προσωπικές περιστάσεις που σε έχουν δυσκολέψει – εκτός αν μπορείς να επισημάνεις πώς ξεπέρασες αυτές τις δυσκολίες και τι έμαθες από αυτές.
- Χρήματα
Ακόμα κι αν προσπαθείς να εξασφαλίσεις κάποια υποτροφία από το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να αφήσεις οποιαδήποτε αναφορά σε χρήματα στην έκθεση σου. Τελεία.
- Υπεροψία
Φυσικά θα θέλεις να επισημάνεις τι σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους, αλλά βεβαιώσου πως δεν το κάνεις με τρόπο υποτιμητικό για τους άλλους υποψήφιους. Το να καυχιέσαι για το πόσο καλός και σπουδαίος είσαι μπορεί να είναι απωθητικό για τους υπεύθυνους που εξετάζουν την αίτηση σου. Επίσης, θα ήταν καλό να δείξεις, παρά να πεις με λόγια, πόσο ξεχωριστός είσαι, περιγράφοντας μερικές μοναδικές εμπειρίες σου αντί να γράψεις μια λίστα από επιφανειακά επίθετα που πιστεύεις πως σε χαρακτηρίζουν.
- Χιούμορ
Συχνά, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το χιούμορ για να δείξουμε τι μας κάνει μοναδικούς. Ένα ιδιαίτερο χιούμορ, όμως, μπορεί να είναι ρίσκο σε ένα personal statement. Συνεπώς, χρησιμοποίησε το με προσοχή. Λάβε υπόψη πως οι υπεύθυνοι επιλογής μπορεί να μην έχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ με σένα, γι’ αυτό είναι καλύτερα να μοιράζεσαι τα αστεία σου μόνο με τους φίλους σου.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Νικολάου
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αυτοπεριγραφική έκθεση, διαβάστε το άρθρο μας: «Σύντομος οδηγός για να γράψεις την αυτοπεριγραφική έκθεση για την αίτηση του μεταπτυχιακού» και τα 5 πράγματα που πρέπει να διαγράψεις από το personal statement σου