Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο personal statement σου

10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στο personal statement σου

Οι βαθμοί αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι της αίτησής σου για μεταπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου πολλοί/ές υποψήφιοι/ες διαθέτουν εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις, πώς μπορείς να ξεχωρίσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην ικανότητά σου να συνθέσεις ένα προσωπικό δοκίμιο (personal statement) που θα αποτυπώσει μοναδικά την προσωπικότητά σου και θα σε καταστήσει αξιομνημόνευτο/η.

Το personal statement σου αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να παρουσιάσεις τους λόγους για τους οποίους είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Είναι η φωνή σου που θα ακουστεί μέσα από τις σελίδες της αίτησής σου, η ευκαιρία να πείσεις την επιτροπή επιλογής ότι η προσφορά σου είναι ανεκτίμητη.

Ωστόσο, η συγγραφή ενός αποτελεσματικού personal statement απαιτεί προσοχή και στρατηγική. Υπάρχουν πολλά κοινά λάθη που μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του κειμένου σου και να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά σου προσόντα.

Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγεις κατά τη σύνταξη του personal statement σου, ώστε να δημιουργήσεις ένα κείμενο που θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και να εξασφαλίσεις μια θέση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα των ονείρων σου.

Τι να αποφύγεις:

  1. Φράσεις κλισέ: Απόφυγε τις γενικότητες και τις φράσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές. Αντί να πεις "είμαι παθιασμένος με τη μάθηση", περίγραψε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που αποδεικνύει αυτό το πάθος. Για παράδειγμα, "Τη στιγμή που κατάφερα να λύσω ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα, ένιωσα μια αίσθηση ικανοποίησης που δεν είχα ξαναβιώσει. Από τότε, η αναζήτηση λύσεων σε μαθηματικά προβλήματα έγινε το πάθος μου."
  2. Πλεονασμός: Μην επαναλαμβάνεις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη στο βιογραφικό σου. Εστίασε σε αυτό που σε κάνει μοναδικό και δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού.
  3. Ορθογραφικά και γραμματικά λάθη: Ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορεί να αφήσει κακή εντύπωση. Διάβασε προσεκτικά το κείμενό σου και ζήτα από κάποιον άλλο να το διορθώσει.
  4. Αναφορές σε άλλους: Ενώ είναι καλό να αναφέρεις πηγές έμπνευσης, μην επικεντρωθείς υπερβολικά σε άλλους. Το personal statement σου πρέπει να αφορά σε σένα και τα επιτεύγματά σου.
  5. Υπερβολές: Παρουσίασε τα επιτεύγματά σου με ακρίβεια και χωρίς υπερβολές. Αντί να πεις "έχω αφιερώσει χιλιάδες ώρες μελετώντας αυτό το θέμα", μπορείς να πεις "έχω αφιερώσει σημαντικό χρόνο μελετώντας αυτό το θέμα, ιδιαίτερα όταν..."
  6. Λογοκλοπή: Μην αντιγράφεις κείμενα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές. Πάντα να παραθέτεις τις πηγές σου και να γράφεις με δικά σου λόγια.
  7. Αρνητικότητα: Εστίασε στα θετικά και σε αυτό που σε εμπνέει. Απόφυγε να αναφέρεις αρνητικές εμπειρίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τους στόχους σου.
  8.  Χρήματα και υποτροφίες: Μην αναφέρεις οικονομικούς λόγους για την επιλογή σου. Εστίασε στα ακαδημαϊκά σου ενδιαφέροντα και στους στόχους καριέρας.
  9. Υπεροψία: Δείξε αυτοπεποίθηση χωρίς να υποτιμήσεις τους άλλους. Αντί να πεις "είμαι ο καλύτερος φοιτητής της τάξης μου", μπορείς να πεις "τα σχόλια των καθηγητών μου για την κριτική μου σκέψη με έχουν ενθαρρύνει να..."
  10.  Χιούμορ: Χρησιμοποίησε το χιούμορ με προσοχή και μόνο αν ταιριάζει στο ύφος του κειμένου. Μερικές φορές, το χιούμορ μπορεί να παρεξηγηθεί.

Και τώρα μια πιο πρακτική συμβουλή!

Ζήτα Feedback: Μοιράσου το personal statement σου με έναν/μια καθηγητή/ρια, έναν/μια σύμβουλο καριέρας ή έναν/μία φίλο/η που εμπιστεύεσαι για να λάβεις feedback.

Το personal statement σου είναι η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις μια θετική εντύπωση. Αποφεύγοντας τα παραπάνω λάθη, θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να ξεχωρίσεις και να επιτύχεις τους ακαδημαϊκούς σου στόχους.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αυτοπεριγραφική έκθεση, διαβάστε το άρθρο μας: «Σύντομος οδηγός για να γράψεις την αυτοπεριγραφική έκθεση για την αίτηση του μεταπτυχιακού» και τα 5 πράγματα που πρέπει να διαγράψεις από το personal statement σου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Νικολάου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο