19 Θέσεις ειδικών επιστημόνων για απόκτηση διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Marie Skłodowska Curie-Doctoral Networks “Storytelling as Pharmakon in Premodernity and Beyond: Training the New Generation of Researchers in Health Humanities” (StoryPharm; https://www.ucy.ac.cy/storypharm/) έχουν προκηρυχθεί 19 θέσεις ειδικών επιστημόνων για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου (https://www.ucy.ac.cy/storypharm/vacancies/) διάρκειας τριών ετών με πάρα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων μετακίνησης και οικογένειας. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15 Δεκεμβρίου 2025.
Με βάση τη θέση στην οποία θα κάνουν αίτηση, οι υποψήφιες/οι θα εργοδοτηθούν σε ένα από τα πέντε συνεργαζόμενα ιδρύματα, στα πανεπιστήμια: Κύπρου, Bamberg (Γερμανία), Lund (Σουηδία), Salerno (Ιταλία) ή Cardiff (ΗΒ). Οι ενδιαφερόμενες/οι θα πρέπει να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα εξής αντικείμενα: Αγγλικές Σπουδές, Αραβικές Σπουδές, Αρχαιολογία, Βυζαντινές Σπουδές, Κλασσικές Σπουδές, Ιστορία, Ιστορία της Ιατρικής, Ιστορία της Τέχνης, Μεσαιωνικές Σπουδές, Νεοελληνικές Σπουδές, Συγκριτική Φιλολογία και Φιλοσοφία.
Το πρόγραμμα συντονίζει η Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (https://www.ucy.ac.cy/cemar/) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (EMoΜεΤ). Μέσω των πολυποίκιλων και διεπιστημονικών της δράσεων, η ΕΜοΜετ συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην καλύτερη κατανόηση τόσο του μεσαιωνικού κόσμου, όσο και των σύγχρονών του επιδράσεων. Παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια πτυχές του μεσαιωνικού πολιτισμού που διαφορετικά θα έμεναν αθέατες. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως η κυπριακή και η ελληνική, να έλθουν αντιμέτωπες με την πλούσια μεσαιωνική τους κληρονομιά, την οποία όχι μόνο βλέπουν και γνωρίζουν, αλλά και μαθαίνουν πως να φροντίζουν και να διαφυλάσσουν. Η ΕΜοΜεΤ είναι μοναδική στο είδος της όχι μόνο εξαιτίας της θεματικής της, αλλά και γιατί λειτουργεί ως ένας επιστημονικός χώρος, ο οποίος φιλοξενεί όλες τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Αρχαιολογία, Ιστορία, Γλωσσολογία, Φιλολογία, Λογοτεχνία, Κλασικές Σπουδές, Μεσαιωνικές Σπουδές, Φιλοσοφία, Θεολογία, Ανθρωπολογία, Μουσικολογία, Εικαστικές Τέχνες, Παραστατικές Τέχνες, Πολιτισμικές Σπουδές) που εκπροσωπούνται τόσο από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κύπρου και τους μεταδιδακτορικούς τους συνεργάτες, όσο κι από επιστήμονες του εξωτερικού με τους οποίους συνεργάζεται η Μονάδα. Παρόλο που λειτουργεί μόλις από το 2021, η ΕΜοΜΕΤ έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα έξι ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα υψηλού βεληνεκούς και έχει συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.