Παράταση για τις 25 υποτροφίες δωρεάν συμμετοχής στο σεμινάριο «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παράταση προθεσμίας: 30/1/2019 -Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο»
To Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» και προκηρύσσει:
Α) Μέχρι 25 υποτροφίες δωρεάν συμμετοχής, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε στελέχη του Ελληνικού Δημοσίου, κατά προτεραιότητα σε πρόσωπα με άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή σε θέματα διαχείρισης εξωτερικών συνόρων, μετανάστευσης, προσφύγων και συναφών δράσεων, και
Β) Μέχρι 30 θέσεις συμμετεχόντων με δίδακτρα, που απευθύνονται σε χειριστές θεμάτων διαχείρισης εξωτερικών συνόρων και μετανάστευσης καθώς και σε εκπροσώπους περιφερειακών ή τοπικών αρχών, ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών, σε σπουδαστές Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Παραγωγικών Σχολών Λιμενικού Σώματος καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές, πτυχιούχους και ερευνητές ΑΕΙ και ΤΕΙ όλων των επιστημονικών κατευθύνσεων,
Σε περίπτωση ισόβαθμων αιτήσεων, θα ληφθεί υπ’ όψιν και η σειρά υποβολής της αίτησης. Παρέχεται επίσης, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως (video streaming.)
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης: Οι Εξωτερικές Διαστάσεις» τριετούς διάρκειας (2017-2020), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποτελεί το δεύτερο σειράς τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα διεξαχθούν κατά το ακαδ. έτος 2018-19 στο πλαίσιο του ανωτέρω Ευρωπαϊκού Έργου.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών Συντονιστής του κύκλου των σεμιναρίων για το ακαδ. έτος 2018-2019 είναι ο Επίκ. Καθηγητής Ιωάννης Στριμπής. Οι διαλέξεις του σεμιναρίου θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα και ώρες 16.00 έως 19.00 από τις 4 Φεβρουαρίου ως τις 7 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.
Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό σεμινάριο:
Το σεμινάριο -που περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες και δύο εργαστήρια ερευνητών- εστιάζει στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδος καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος είναι με τη βοήθεια έμπειρων πανεπιστημιακών και ανθρώπων της πράξης να αναδειχθούν τρόποι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταύτιση των ελληνικών συνόρων και ορίων με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και να αναδειχθούν τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση από την ΕΕ αλλά και από τη χώρα μας, καθώς και από άλλους διεθνείς δρώντες με δράση/ενδιαφέρον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου των κάθε είδους εξωτερικών προκλήσεων, απειλών και παραβιάσεων.
Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί μια γενική εισαγωγή στα γενικά θέματα συνόρων (χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων) καθώς και ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, θα μελετηθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με έμφαση στο Αιγαίο, ως επίσης οι υπάρχοντες τομείς χωρικής εφαρμογής πολιτικών της ΕΕ που σχετίζονται με την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών ΕΕ. Τέλος, θα εξετασθούν και αναδειχθούν οι προκλήσεις, απειλές (περιλαμβανομένης της απειλής χρήσης βίας) και παραβιάσεις έναντι των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής. Οι συμμετέχοντες που θα επιλέξουν την παρακολούθηση μεμονωμένης θεματικής ενότητας θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης για την συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Όσοι εκ των συμμετεχόντων επιθυμούν να λάβουν Πιστοποιητικό στην «Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» θα πρέπει να το δηλώσουν στην πρώτη θεματική ενότητα, ώστε να συμμετάσχουν σε τεστ πολλαπλών επιλογών που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα λήψης Διπλώματος στην «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης: Οι Εξωτερικές Διαστάσεις» σε όσους συμμετέχουν και στα τρία σεμινάρια του ακαδ. έτους 2018-19, καταθέσουν ερευνητική εργασία και επιτύχουν σε γραπτή εξέταση.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο και τη διαδικασία υποβολής συμμετοχής, παρακαλώ ανατρέξτε στα συνημμένα αρχεία παρακάτω.
Συνημμένα αρχεία:
– Η προκήρυξη του εκπαιδευτικού σεμιναρίου
– Αίτηση συμμετοχής