Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5 facts που θα ήθελα να ξέρω όταν έψαχνα για δουλειά

5 facts που θα ήθελα να ξέρω όταν έψαχνα για δουλειά

Τι ψάχνουν οι εργοδότες στ’ αλήθεια; Πού αναζητούν κατάλληλους υποψηφίους; Είναι όντως απαραίτητη η προϋπηρεσία όταν τη ζητάνε; Αυτά και μερικά ακόμα, που δεν τα λένε συνήθως οι εργοδότες, τα μοιραζόμαστε μαζί σας, μέσα από την καθημερινή μας εμπειρία.

1. FACT: Οι εργοδότες δίνουν μεγαλύτερη σημασία απ’ όση νομίζεις στο personality match και στο culture match. Δηλαδή: όταν σε γνωρίσουν, τους ενδιαφέρει ως επί το πλείστον να ταιριάζεις ως άνθρωπος με την ομάδα. Θα προσλάβουν πιο εύκολα κάποιον που ως προσωπικότητα θα ταιριάξει με την κουλτούρα της ομάδας, παρά κάποιον που έχει όλες τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές «περγαμηνές» αλλά δυσκολεύονται να τον φανταστούν να εντάσσεται ομαλά στο δυναμικό τους. Όπως πολλοί λένε: «Αν ο υποψήφιος έχει μερικές ελλείψεις σε δεξιότητες μπορούμε να τον βοηθήσουμε να τις αναβαθμίσει. Αν όμως δεν ταιριάζει ως προσωπικότητα, αυτό δύσκολα αλλάζει».

Επομένως: Δώσε προσοχή στο κομμάτι της προσωπικότητάς σου, δες τι αρχές και αξίες πρεσβεύει η επιχείρηση στην οποία στοχεύεις και δείξε ότι θα ταιριάξεις.

2. FACT: Δεν είναι μόνο τα sites αγγελιών το μέρος που πρέπει να κοιτάς. Πέρα από τα Job boards (kariera.gr, skywalker κλπ), οι εργοδότες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα social media για να δημοσιεύσουν ανοιχτές θέσεις εργασίας: όχι μόνο στο LinkedIn, αλλά και στα υπόλοιπα κανάλια όπως το Facebook, το Instagram κλπ. Μάλιστα πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν φτιάξει ξεχωριστούς λογαριασμούς για το Ανθρώπινο Δυναμικό τους, όπως είναι το Vodafone Careers, το Inditex Careers κλπ. Επίσης χρησιμοποιούν συγκεκριμένα hashtags όταν πρόκειται να προσλάβουν κάποιον, π.χ. #hiring, #jobopening κ.ά 

Επομένως: Αξιοποίησε τη δυναμική των social media, κάνε follow τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, και χρησιμοποίησε το εργαλείο “search” για να βρεις ανοικτές θέσεις εργασίας.

3. FACT: Οι εργοδότες θέλουν να δουν ότι τους διάλεξες συνειδητά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη «φιλοφρόνηση» (με την καλή έννοια) προς μια επιχείρηση, από το να νιώσει ότι δεν ψάχνεις γενικώς και αορίστως δουλειά αλλά ότι θα ήθελες πρωτίστως μια δουλειά κοντά τους. Όπως θα ένιωθες εσύ καλά αν ήξερες ότι σε διάλεξαν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους, έτσι και οι εταιρείες θέλουν να καταλάβουν ότι τις προτιμάς ανάμεσα στους ανταγωνιστές τους.

Επομένως: Μην στέλνεις το ίδιο βιογραφικό παντού. Προσάρμοσέ το έτσι ώστε να φαίνεται ότι το στέλνεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση, για τη συγκεκριμένη ανοιχτή θέση. Δες τι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έχει η κάθε εταιρεία και δείξε ότι θα συμβάλλεις σε αυτό το χαρακτηριστικό της. Επίσης, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτησης, δείξε ότι ενδιαφέρεσαι ειλικρινά. Μην εξαφανιστείς μετά την αποστολή του βιογραφικού σου ή μετά τη συνέντευξη. Κάνε ένα follow-up και ρώτα τους τι εντυπώσεις αποκόμισαν, υπενθυμίζοντάς τους το ενδιαφέρον τους.

4. FACT: Όταν μια αγγελία ζητάει προϋπηρεσία, δεν είναι πάντα 100% απαραίτητη. Να θυμάσαι ότι τα έτη προϋπηρεσίας που ζητούν μερικές εταιρείες, δεν είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο. Οι εταιρείες είναι έτοιμες να παραβλέψουν το ότι δεν έχεις προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, αν νιώσουν ότι έχεις potential, δηλαδή δυνατότητες εξέλιξης κοντά τους, ή αν δουν ότι είσαι με άλλον τρόπο στην ενεργό δράση (π.χ. αναλαμβάνεις δικά σου project, αναμειγνύεσαι με κοινότητες όπως το Github και το Stack Overflow στον κόσμο των Προγραμματιστών, συμμετέχεις σε workshops, κάνεις εθελοντισμό κλπ).

Επομένως: Τόλμησε να κάνεις αιτήσεις και σε θέσεις εργασίας που ζητούν μεγαλύτερη προϋπηρεσία ή περισσότερες δεξιότητες από αυτές που διαθέτεις.

5. FACT:  Μερικές φορές το βιογραφικό σου δεν το διαβάζει άνθρωπος… αλλά σύστημα. Όταν ανοίγει μια θέση εργασίας, όπως είναι λογικό οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δεκάδες ή εκατοντάδες βιογραφικά υποψηφίων. Το να διαβαστούν όλα αυτά από έναν άνθρωπο, μερικές φορές δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνται συχνά από τις εταιρείες τα λεγόμενα ATS (Applicant Tracking Systems), λογισμικά δηλαδή που «διαβάζουν» τα βιογραφικά και κρατάνε μόνο αυτά που θεωρούν πιο ταιριαστά ή σχετικά.

Επομένως: Βάλε τις σωστές λέξεις-κλειδιά (keywords) στο CV σου, τις λέξεις δηλαδή εκείνες που δείχνουν ότι είσαι κατάλληλος/η για τη θέση, και προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις την ορολογία που χρησιμοποιεί η ίδια η εταιρεία.

Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνα: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο