5 λόγοι για να κάνεις Πρακτική Άσκηση
Εάν δεν είσαι σε μια σχολή που η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική, ίσως έχεις βρεθεί στη θέση να σκεφτείς εάν εν τέλει αξίζει να επιλέξεις να κάνεις πρακτική άσκηση είτε μέσω του πανεπιστημίου είτε μέσω κάποιου άλλου ανεξάρτητου φορέα ή εταιρείας. Εάν λοιπόν, προβληματίζεσαι και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις, αυτό το άρθρο ίσως σε βοηθήσει.
Στις μέρες μας, το να έχεις μόνο ένα πτυχίο δεν είναι αρκετό για να σου εξασφαλίσει μια θέση στη σύγχρονη, ανταγωνιστική, και όλο πιο απαιτητική, αγορά εργασίας. Γι' αυτό, μια πολύ καλή ιδέα για να ξεκινήσεις τη σταδιοδρομία σου είναι μέσω της πρακτικής άσκησης.
Ωστόσο, πριν ξεκινήσεις, καλό είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην αναζήτηση και εύρεση του κατάλληλου φορέα που θα πραγματοποιήσεις την Πρακτική Άσκηση. Καταρχάς, θα πρέπει να έχεις κατανοήσει ποιες είναι οι ανάγκες και οι στόχοι σου. Αναρωτήσου τι ζητάς από την Πρακτική Άσκηση, διερεύνησε τις επαγγελματικές περιοχές και τα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν, εντόπισε φορείς και επιχειρήσεις και βρες πληροφορίες για το πώς δουλεύουν, το αντικείμενό τους, τη θέση τους στην αγορά, την εσωτερική τους δομή και οργάνωση.
Πάμε να δούμε 5 οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις εάν αποφασίσεις να κάνεις πρακτική άσκηση.
1. Από τη Θεωρία στην Πράξη
Στο πανεπιστήμιο έλαβες την απαραίτητη θεωρητική - ή και πρακτική αναλόγως τη σχολή - γνώση της επιστήμης που επέλεξες. Η πρακτική άσκηση μπορεί να αποτέλεσει για εσένα την ευκαιρία να θέσεις όλη αυτή τη θεωρητική γνώση σε εφαρμογή. Θα έχεις την ευκαιρία όχι μόνο να εντυπωσιάσεις με τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, αλλά κυρίως να μάθεις ότι η μεταφορά της θεωρίας στην πράξη δεν γίνεται αυτόματα. Θέλει χρόνο και κόπο, με απαραίτητο προσόν την προσαρμοστικότητα τόσο στις συνθήκες που επικρατούν, όσο και στα όρια, τους κανόνες και τις αρμοδιότητες που σου ανατέθηκαν.
2. Εργασιακή εμπειρία / Προϋπηρεσία
Η πρακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει για εσένα μία ευκαιρία να αποκτήσεις την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία. Μέσω της πρακτικής άσκησης, θα έχεις την ευκαιρία να εργαστείς, για σύντομο χρονικό διάστημα, σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Θα σου δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρεις και να εφαρμόσεις σε πραγματικές συνθήκες την επιστημονική γνώση που έχεις αποκτήσει στις σπουδές σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, θα αποκτήσεις την πολυπόθητη προϋπηρεσία και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σου, αφού θα έχεις εργαστεί ήδη σε ένα εργασιακό περιβάλλον, προτού ξεκινήσεις την καριέρα σου.
3. Διερεύνηση των επαγγελματικών σου ενδιαφερόντων
Ακόμα, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις έναν πιθανό μελλοντικό επαγγελματικό χώρο και να διερευνήσεις τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα. Θα αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας, τις απαιτήσεις, τις συνθήκες και θα αναλάβεις αρμοδιότητες. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις τον εαυτό σου και να καταλάβεις αν ο δρόμος που έχεις επιλέξει σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί. Επομένως, μέσω της πρακτικής άσκησης, θα μπορέσεις να αντιληφθείς αν σου ταιριάζει να εξασκήσεις αυτό που έχεις σπουδάσει, αλλά και να δεις σε πραγματικό χώρο και χρόνο ένα εργασιακό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό που ενδεχομένως θα έχεις και μελλοντικά.
4. Δικτύωση
Πέραν της επαφής με την αγορά εργασίας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους που σε ενδιαφέρουν και να δημιουργήσεις ένα δίκτυο που μπορεί να σε βοηθήσει στην εκκίνηση της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρεις ποιον/α μπορεί να γνωρίσεις και πού μπορεί να σε οδηγήσει αυτή η συνεργασία/γνωριμία. Το θέμα είναι να δημιουργείς τον χώρο και τη δυνατότητα στο εαυτό σου για να αποκτήσεις καινούριες εμπειρίες, να βγεις μπροστά και να τολμήσεις.
5. Ανακάλυψη/απόκτηση δεξιοτήτων
Στον εργασιακό τομέα, οι θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις δεν είναι τα μόνα πράγματα που απαιτούνται. Είναι εξίσου σημαντικό, να διαθέτεις και κάποιες περαιτέρω δεξιότητες, όπως το να ξέρεις να δουλεύεις ομαδικά, να σέβεσαι τα όρια των συναδέλφων σου, να λειτουργείς υπό πίεση, να τηρείς τις προθεσμίες και να μπορείς να θέτεις προτεραιότητες πάνω στη δουλειά. Μια πρακτική άσκηση θα σε εκπαιδεύσει στις προκλήσεις ενός εργασιακού περιβάλλοντος και οι δεξιότητες που θα αποκτήσεις θα σου φανούν χρήσιμες και θα σε ωφελήσουν στην μετέπειτα πορεία σου.
Κάνε την έρευνα σου, σκέψου τους στόχους σου και ξεκίνησε την επαγγελματική σου πορεία με μια Πρακτική Άσκηση.
Απευθύνσου στο πανεπιστήμιό σου για να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις ευκαιρίες πρακτικής άσκησης που διαθέτει και μην ξεχνάς να τσεκάρεις το eduguide για να ενημερώνεσαι για τις θέσεις πρακτικής άσκησης που προσφέρονται από μεγάλες εταιρείες και φορείς.
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη
Εικόνα: pexels