Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5+1 τρόποι για να δεις ότι τα πας καλύτερα από όσο νομίζεις

5+1 τρόποι για να δεις ότι τα πας καλύτερα από όσο νομίζεις

Νιώθεις μερικές φορές ότι έχεις βαλτώσει; Φοβάσαι ότι δεν εξελίσσεσαι; Ίσως κάνεις λάθος. Είναι πολύ πιθανό να προοδεύεις και να μην το έχεις καταλάβει. Δες εδώ μερικούς τρόπους-μυστικά που μπορείς να εφαρμόσεις για να διαπιστώσεις ότι αθόρυβα, αδιόρατα, αλλά αποφασιστικά έχεις πετύχει πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις.

1. Κράτα μια λίστα με όσα επιτυγχάνεις. Είναι πάντα καλό να έχεις λίστα με όσα θες να πετύχεις στο μέλλον, αλλά εξίσου καλό είναι να μην ξεχνάς να φτιάχνεις και μια λίστα με όσα ήδη έχεις πετύχει. Έχεις περάσει κάποια δύσκολα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο; Έχεις κάνει κάποιες εργασίες που πήραν πολύ καλά σχόλια; Έχεις βοηθήσει κάποιους δικούς σου ανθρώπους; Έχεις κάνει κάτι χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα; Δεν έχει σημασία πόσο «μικρό» ή «μεγάλο» είναι αυτό που έχεις πετύχει. Είναι όμως σημαντικό να το καταγράφεις, ώστε να μπορείς να ανατρέχεις σε όλα αυτά που σε κάνουν περήφανο/η όταν περνάς δύσκολες στιγμές. Give yourself some credit!

2. Δες τις φθορές σου. Μπορείς να σκεφτείς «μα, θα ανέβει η αυτοπεποίθησή μου αν δω τις φθορές μου;». Ναι. Το γεγονός ότι έχεις φθορές, ότι έχεις απώλειες, σημαίνει ότι έχεις και τριβή με κάποιο αντικείμενο. Θυμήσου τη γνωστή ρήση «Χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν κάνεις ομελέτα». Επίσης, ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Σκέψου τα μολύβια: στην καλύτερή τους κατάσταση είναι μόνο όταν στέκονται στη μολυβοθήκη χωρίς να γράφουν. Όταν χρησιμοποιούνται είναι λογικό να φθαρούν, αλλά εκπληρώνουν τον σκοπό τους.

3. Αν επιμένεις να κάνεις συγκρίσεις, κάνε τις σωστές. Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή των άλλων. Αυτό που βλέπεις στα social media ή στο LinkedIn και αλλού, είναι πάντα η ωραιοποιημένη εκδοχή των πραγμάτων. Από την εικόνα αυτή συνήθως απουσιάζει το σημείο αφετηρίας (που για τον καθένα μας είναι διαφορετικό), ο αγώνας, οι αποτυχίες, οι απογοητεύσεις. Αν θες οπωσδήποτε να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης για να βλέπεις πόσο καλά τα πηγαίνεις εσύ, σύγκρινε τον εαυτό σου χθες, με τον εαυτό σου αύριο.

4. Απέβαλε την τοξική αυστηρότητα. Υπάρχει η εποικοδομητική αυστηρότητα προς τον εαυτό σου, αυτή που σε βοηθάει να μην επαναπαύεσαι (και τη θέλουμε αυτού του είδους την αυστηρότητα), αλλά υπάρχει και η τοξική, διαλυτική αυστηρότητα. Αν δεν θεωρείς τίποτα από αυτά που έχεις κάνει σημαντικό, αν έχεις μια τέτοια μηδενιστική προσέγγιση, προφανώς κάνεις λάθος και αδικείς πολύ τον εαυτό σου.

5. Προθυμοποιήσου να βοηθήσεις έναν φίλο. Αν ο φίλος δεχτεί τη βοήθειά σου (είτε αυτή είναι μια πρακτική βοήθεια είτε μια συμβουλή που θα του δώσεις), αυτό σημαίνει ότι σε εμπιστεύεται και σε θεωρεί αξιόπιστο. Μερικές φορές οι άλλοι βλέπουν σε εμάς ποιότητες που εμείς οι ίδιοι δεν τις παρατηρούμε. Και το ότι μας εμπιστεύονται είναι το καλύτερο πιστοποιητικό ότι τα έχουμε καταφέρει καλά.

(+1) Και μόνο το γεγονός ότι διαβάζεις αυτές τις γραμμές, αντί να διαβάζεις κάτι άλλο που δεν θα σε έφερνε αντιμέτωπο με τον εαυτό σου, σημαίνει ότι σε ενδιαφέρει η εξέλιξή σου. Πάρε δύναμη από αυτό και κάνε μια πραγματική αποτίμηση της αξίας σου – θα εκπλαγείς ευχάριστα.

---

Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος

Εικόνες: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο