Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ανάμεσα στους κορυφαίους νέους ερευνητές που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), τρεις ακόμη Έλληνες!

Ανάμεσα στους κορυφαίους νέους ερευνητές που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), τρεις ακόμη Έλληνες!

Οι Επιχορηγήσεις Εκκίνησης (Starting Grants) του ERC βοηθούν νέους δημιουργικούς και άριστους επιστήμονες να συγκροτήσουν ερευνητικές ομάδες για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Τρεις Έλληνες περιλαμβάνονται στους 408 νέους ερευνητές οι οποίοι επιλέχθηκαν για να λάβουν Επιχορήγηση Εκκίνησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC). Οι επιχορηγήσεις για το τρέχον έτος φθάνουν τα 621 εκατ. ευρώ και καλύπτονται από το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον κύκλο επιχορηγήσεων δημιουργούνται 2.500 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και επιστημονικό προσωπικό.

Οι Επιχορηγήσεις Εκκίνησης (Starting Grants) βοηθούν νέους δημιουργικούς και άριστους επιστήμονες να συγκροτήσουν ερευνητικές ομάδες για να υλοποιήσουν τα έργα τους. Τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις μπορούν να διεκδικήσουν νέοι ερευνητές ανεξαρτήτως εθνικότητας, με εμπειρία από δύο έως επτά χρόνια από την ολοκλήρωση του διδακτορικού τους και εξαιρετική επιστημονική πορεία.

Οι Έλληνες ερευνητές που διακρίθηκαν και εξασφάλισαν τη σημαντική Επιχορήγηση Εκκίνησης του ERC είναι οι:

Γιάννης Σπυρόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, για το ερευνητικό έργο JANET (Janissaries in Ottoman Port-Cities: Muslim Financial and Political Networks in the Early Modern Mediterranean) που εστιάζει στη μελέτη των Γενίτσαρων στα οθωμανικά λιμάνια και στα μουσουλμανικά χρηματοοικονομικά και πολιτικά δίκτυα στη Μεσόγειο κατά την πρώιμη σύγχρονη εποχή.

Δάφνη Πεφάνη, επίκουρη καθηγήτρια στο εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το ερευνητικό έργο NUCDDR (Nucleolar Responses to DNA Damage: rDNA, an emerging hub of genome instability) που αφορά τους μηχανισμούς απόκρισης και επιδιόρθωσης βλαβών του DNA.

Αντώνης Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, για το ερευνητικό έργο ICEBERG (Scalable Optimization of Power Systems with Flexible Demand and Renewable Supply), που αφορά έρευνα πάνω στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ιδρύθηκε από την ΕΕ το 2007. Συνολικά, το πρόγραμμα του ΕRC υποστηρίζει την «έρευνα αιχμής» αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος. 

Από το 2007 περίπου 9.000 ερευνητές έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση μέσω γενικών διαγωνισμών και πάνω από 110.000 άρθρα που αναφέρουν τη στήριξη του ERC έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Οι αποδέκτες επιχορήγησης του ERC έχουν λάβει βραβεία υψηλού κύρους, μεταξύ των οποίων 6 βραβεία Νόμπελ, 4 Μετάλλια Φιλντς και 5 βραβεία Βολφ.

Το ΕΚΤ υποστηρικτής της αριστείας και της καινοτομίας

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» παρέχοντας μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στην ελληνική ερευνητική κοινότητα. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΕΚΤ υποστηρίζει Έλληνες ερευνητές να καταρτίσουν τις προτάσεις τους και να διεκδικήσουν χρηματοδότηση. Ειδικότερα, για το πρόγραμμα «Starting Grants» του ERC αναλαμβάνει την καθοδήγηση των υποψηφίων κατά τη συγγραφή της πρότασης, καθώς και την προετοιμασία τους για την προφορική παρουσίαση στο στάδιο της αξιολόγησης, και συνεχίζει να τους υποστηρίζει κατά την υλοποίηση του ερευνητικού σχεδίου.

Η αποτύπωση της ελληνικής ερευνητικής, αναπτυξιακής και καινοτομικής δραστηριότητας με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΤ καταγράφει τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών σε ευρωπαϊκά έργα. Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η έκθεση για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα του ERC την περίοδο 2014-2018. Τη συγκεκριμένη περίοδο χρηματοδοτήθηκαν 30 ερευνητικά έργα στα οποία συμμετείχαν 35 ελληνικοί φορείς, κατά κύριο λόγο ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. 

Ο επόμενος κύκλος
Ερευνητές που επιθυμούν να διαγωνιστούν στον επόμενο κύκλο του «Starting Grant» καλούνται να κάνουν αίτηση μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εδώ.

Πηγή: www.ekt.gr

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο