Αναζητήστε ελληνικό επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο στον δικτυακό τόπο econtent.ekt.gr
Ερευνητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, μπορούν να περιηγηθούν στις ιστοσελίδες του και να εντοπίσουν σημαντικά τεκμήρια γνώσης, επιστήμης και πολιτισμού.
Tο ψηφιακό πολιτιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο που συλλέγει και συσσωρεύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι πλέον διαθέσιμο από τον δικτυακό τόπο econtent.ekt.gr, που απευθύνεται τόσο στους απλούς χρήστες που θέλουν να εντοπίσουν επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, όσο και στους φορείς που θέλουν να μοιραστούν και να αναδείξουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο. Ο δικτυακός τόπος λειτουργεί ως ένας "κατάλογος", όπου ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει την ποικιλία ψηφιακών συλλογών, καταλόγων βιβλιοθηκών, διατριβών και επιστημονικών εκδόσεων, ευρετηρίων & εφαρμογών οι οποίες διατίθενται στις υποδομές του ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, οι φορείς που θέλουν να εκδώσουν ή να αναδείξουν το περιεχόμενό τους μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ και τις λύσεις που προσφέρει για τη διάθεση και αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου.
O δικτυακός τόπος είναι χωρισμένος σε δύο μεγάλες ενότητες «Ανακαλύψτε Ψηφιακό περιεχόμενο» και «Υπηρεσίες για φορείς- eContentΕΚΤ Pro», γεγονός που επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση σε δύο διαφορετικά κοινά. Η δυναμική εμφάνιση του ιστότοπου, καθώς και η ξεκάθαρη δόμηση καθιστούν την πλοήγηση πολύ εύκολη για τον χρήστη, σε ένα περιβάλλον σύγχρονης αισθητικής και λειτουργικότητας.
Στην ενότητα «Ανακαλύψτε Ψηφιακό Περιεχόμενο» ο χρήστης έχει από ένα κεντρικό σημείο, ανοικτή πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών συλλογών, καταλόγων βιβλιοθηκών, διδακτορικών διατριβών, ηλεκτρονικών βιβλίων, πρακτικών συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών, ευρετηρίων, εργαλείων έρευνας, διαδραστικών εφαρμογών, αλλά και σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ερευνητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες της πληροφόρησης αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο, μπορούν να περιηγηθούν στον δικτυακό τόπο econtent.ekt.gr και να εντοπίσουν σημαντικά τεκμήρια γνώσης, επιστήμης και πολιτισμού.
Μέχρι το τέλος του 2018, περίπου 483.000 τεκμήρια ελληνικού πολιτισμού ήταν διαθέσιμα στο SearchCulture.gr, τον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ 723.000 τεκμήρια περιείχε το OpenArchives.gr, ο συσσωρευτής επιστημονικού περιεχομένου του ΕΚΤ. Στο didaktorika.gr θα βρείτε περισσότερες από 40.000 διδακτορικές διατριβές, ενώ 35 επιστημονικά περιοδικά, 8 μονογραφίες και περισσότερες από 1.000 ανακοινώσεις σε συνέδρια διατίθενται μέσω του ePublishing ΕΚΤ.
Τα ψηφιακά αποθετήρια του ΕΚΤ αριθμούν τα 25 και εκεί μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και οπτικοακουστικό περιεχόμενο ποικίλων θεματικών, ενώ οι κατάλογοι βιβλιοθηκών που διατίθενται μέσω του openABEKT έχουν ξεπεράσει τους 100. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο κατάλογος της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και κατάλογοι αρχαιολογικών σχολών και θρησκευτικών ιδρυμάτων. Επίσης, στην ενότητα «Εργαλεία έρευνας» υπάρχουν, μεταξύ άλλων, το Ευρετήριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ο Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών, καθώς και χρήσιμες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, όπως η βάση Εργογραφία νεοελληνικής χρονογραφίας και ιστοριογραφίας (1529 - 1900).
Η ενότητα «Υπηρεσίες για φορείς - eContentΕΚΤ Pro» απευθύνεται κυρίως σε φορείς επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου και παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ όσον αφορά την τεκμηρίωση του ψηφιακού περιεχομένου, με απώτερο στόχο τη διάχυση της γνώσης. Ο εκάστοτε φορέας που έχει στη διάθεσή του ψηφιακό περιεχόμενο μπορεί να περιηγηθεί στις σχετικές υποενότητες «Ένταξη σε πύλες αναζήτησης», «Λύσεις για περιεχόμενο», «Υπηρεσίες για βελτιστοποίηση περιεχομένου», «Για βιβλιοθήκες», «Για εκδότες», «Οι Υπηρεσίες Α-Ω», «Οι Συνεργασίες», και ανάλογα με τις ανάγκες του να επιλέξει ποια υπηρεσία του «ταιριάζει» ή να επικοινωνήσει με το αρμόδιο τμήμα για να του προταθούν εξειδικευμένες λύσεις και εναλλακτικές για τη διάθεση και αξιοποίηση του περιεχομένου που διαθέτουν.
Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ έχει συνεργαστεί και υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια περισσότερους από 300 φορείς, παρέχοντάς τους υποδομές και υπηρεσίες για τη διαχείριση και διάχυση του ψηφιακού τους επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.