Ανοικτή η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Στ. Ευσταθόπουλος: Το ΕΑΠ, κερδίζει συνεχώς διεθνείς διακρίσεις
To Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που παρέχει Σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, προσφέρει 8 Προπτυχιακά, 45 Μεταπτυχιακά, 1 Ειδικό Πρόγραμμα και 367 Θεματικές Ενότητες. Προγράμματα εξειδικευμένα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική οικονομική συμμετοχή.
Σε μια εποχή που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πλέον ανάγκη, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με την πολύχρονη εμπειρία του, δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να σπουδάσουν με ουσία, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.
Το eduguide, συνεχίζοντας την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιπροέδρου Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ελληνικού Ανοιτκού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Στάθη Ευσταθόπουλου.
Το ΕΑΠ κατέκτησε την 4η θέση, παγκοσμίως, μεταξύ των 147 Ανοικτών Πανεπιστημίων από 67 χώρες. Το στοίχημα του ΕΑΠ για παροχή ποιοτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μεγαλώνει...
«Πράγματι, το ΕΑΠ, στην τελευταία αξιολόγηση της Webometrics, βρέθηκε πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Έχει ξεπεράσει Ανοικτά Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, όπως αυτά της Ολλανδίας, της Γερμανίας και το Athabasca University του Καναδά. Πάνω από τον Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκονται μόλις τρία Ανοικτά Πανεπιστήμια, δύο της Ισπανίας -το Universidad Nacional de Educación a Distancia και το Universitat Oberta de Catalunya- και το Βρετανικό (Open University UK). Να επισημάνω ότι η διεθνής κατάταξη Webometrics δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο και θεωρείται μεταξύ των πιο δημοφιλών παγκοσμίως, καθώς στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση τρεις επιμέρους δείκτες: την «απήχηση – ορατότητα», το «ανοιχτό επιστημονικό περιεχόμενο» και την «αριστεία». Και οι τρείς δείκτες αυτοί, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους του ΕΑΠ, όπως αποτυπώνονται και στο σύστημα ποιότητάς του. Ειδικά στη σημερινή εποχή, την εποχή της πανδημίας, που συνολικά η εκπαίδευση γίνεται εξ αποστάσεως, σε όλες τις βαθμίδες, ο ρόλος ιδρυμάτων όπως το ΕΑΠ γίνεται κομβικός».
«Έξω πάμε καλά», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Προσφάτως, το ΕΑΠ αξιολογήθηκε και από την Ελληνική Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ).
«...Και πήρε “Άριστα”. Και, πλέον, όπως αναφέρεται και στην έκθεση της ΕΘΑΑΕ, δεν θα μιλάμε μόνο για “ένα ακαδημαϊκό Ίδρυμα δεύτερης ευκαιρίας, αλλά για ένα πανεπιστήμιο πρώτης ευκαιρίας, που είναι πλήρως ισότιμο µε όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας”. Άλλωστε, στην προαναφερόμενη αξιολόγηση της Webometrics, συγκρινόμενο με τα παραδοσιακά συμβατικά πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΑΠ κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ 26 ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, με δεδομένες και τις διεθνείς διακρίσεις του ΕΑΠ, δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για ένα σύγχρονο και εξωστρεφές εκπαιδευτικό ίδρυμα “που προωθεί συνεργατικές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην Έκθεση Πιστοποίησης.
Όλο αυτό, βέβαια, οφείλεται στην επιτυχημένη και αρμονική συνεργασία όλου του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΑΠ, τόσο σε διοικητικό και τεχνικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα αξίζει να σημειώσουμε την αρμονική ομαδική δουλειά, που επιτυγχάνεται μεταξύ των μόνιμων μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ και των καθηγητών που διδάσκουν στα προγράμματά μας από άλλα πανεπιστήμια και όχι μόνο, στοιχείο που είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ΕΑΠ ότι μπορεί να έχει τους καλύτερους καθηγητές από όλη τη χώρα σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα».
Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΑΠ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα και, βλέπουμε, ότι το ΕΑΠ προσφέρει και νέα προγράμματα και νέα επιστημονικά αντικείμενα... Ποια είναι αυτά;
«Πιστό στην αρχή της διαρκούς εξέλιξης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επιδιώκει την εξειδίκευση των νέων επιστήμων προσφέροντάς τους το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας, μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Το ΕΑΠ προσφέρει συνεχώς νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε πεδία και γνωστικά αντικείμενα που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Τέτοια προγράμματα, που μόλις ξεκίνησαν, είναι τα «Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας», «Επικοινωνία της Επιστήμης» και «Καλλιέργεια υπό Κάλυψη».
Επιπλέον, το ΕΑΠ σχεδιάζει νέα µμεταπτυχιακά προγράμματα, από τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τη Δημόσια Διοίκηση και την Επιχειρηματικότητα, αλλά και νέα προπτυχιακά προγράμματα που, εφ' όσον εγκριθούν από την Πολιτεία, θα δώσουν νέες προοπτικές σε συμπολίτες μας που θέλουν να αποκτήσουν πρώτο πτυχίο με σπουδές εξ αποστάσεως.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου μας µε υψηλού κύρους Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων σπουδών µε το ΕΑΠ, που θα αποτελέσουν την ακαδημαϊκή “γέφυρα” της χώρας µας µε τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή την περίοδο, ανοιχτή είναι η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων για τα 8 προπτυχιακά και 45 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Κύριε Ευσταθόπουλε, στο ΕΑΠ, πλέον, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις 367 Μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες. Ποιοι μπορούν και με ποιο τρόπο;
«Οι μεμονωμένες Θεματικές Ενότητες αποτελούν μια ευκαιρία για όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο, σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία, χωρίς να χρειάζεται να γίνει εγγραφή σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών. Είναι μια δυνατότητα που προσφέρει το ΕΑΠ, σε όσους επιθυμούν την εξειδίκευση ανάμεσα σε 367 Θεματικές Ενότητες με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, με σκοπό τη χρήση του πιστοποιητικού παρακολούθησης επαγγελματικά αλλά και για λόγους προσωπικούς. Αιτήσεις για συμμετοχή γίνονται ηλεκτρονικά, στην ενεργή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή και μπορούν να έχουν συμμετοχή, στις Θεματικές Ενότητες προπτυχιακών προγραμμάτων, όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν απολυτήριο Λυκείου, ενώ στις θεματικές ενότητες μεταπτυχιακού επιπέδου, μπορούν να έχουν συμμετοχή ενδιαφερόμενοι, πληρώντας τα κριτήρια εισδοχής των προγραμμάτων σπουδών στα οποία ανήκει η κάθε Θεματική».
Οι αιτήσεις, πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.eap.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2610 – 367600 και στο info@eap.gr.