Διαχείριση Χρόνου για Επιτυχημένες Σπουδές: 5 Tips που θα σε βοηθήσουν!
Σπουδάζεις και προσπαθείς να ανταποκριθείς καθημερινά στις απαιτήσεις για την απόκτηση του πολυπόθητου μεταπτυχιακού σου αλλά η λέξη ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ στοιχειώνει τα όνειρά σου κάθε βράδυ; Σου έχουμε καλά νέα! Αρχικά, δεν είσαι μόνη/ος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, περίπου το 20% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης χρόνου στην καθημερινότητά τους. Το θετικό όμως είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεπεράσεις το "εμπόδιο" του χαμένου χρόνου και να βάλεις τα πάντα σε μία σειρά, ώστε να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις σπουδές σου.
Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και κάνε τον χρόνο σύμμαχό σου!
1. Φτιάξε ένα πρόγραμμα
Δεν χρειάζεται να είναι λεπτομερές από την αρχή. Χρησιμοποίησε λίστες to-do, ημερολόγια, σημειωματάρια, εφαρμογές οργάνωσης όπως το Todoist ή το Trello ή ό,τι άλλο σε βολεύει. Εκτός από τις υποχρεώσεις σου, σημείωσε τον χρόνο που θα διαθέσεις για ξεκούραση, τα χόμπι σου, ακόμη και τον ύπνο σου. Ένα καταγεγραμμένο πρόγραμμα σε γλιτώνει από το άγχος που σε κατακλύζει όταν χρειάζεται να διεκπεραιώσεις κάτι απρόβλεπτο ή να κανονίσεις μία νέα συνάντηση πχ. με την/τον καθηγήτρια/ή σου.
2. Βάλε προτεραιότητες
Κάποιες υποχρεώσεις είναι πιο σημαντικές από άλλες. Προσπάθησε να κατηγοριοποιήσεις όσα έχεις να κάνεις στις παρακάτω κατηγορίες:
- Επείγοντα
- Σημαντικά αλλά όχι επείγοντα
- Ασήμαντα αλλά επείγοντα
- Ασήμαντα και όχι επείγοντα
Επιπλέον, μπορείς να διασπάσεις μεγάλα και πολύπλοκα projects σε μικρότερα μέρη, ώστε να τα ολοκληρώσεις σταδιακά με την ανάλογη προσοχή που απαιτεί κάθε task.
3. Διατήρησε την ευελιξία σου
Πρέπει να έχεις πάντα ρεαλιστικούς στόχους και να αναγνωρίζεις τα όριά σου. Μην αναλαμβάνεις περισσότερες υποχρεώσεις απ' όσες μπορείς να αντέξεις. Επιπλέον, μη διστάσεις να κάνεις αλλαγές στο πρόγραμμα που έχεις ορίσει, αν αυτό δεν σου ταιριάζει. Μην ξεχνάς πως όσο περισσότερο φορτώνεις το πρόγραμμά σου, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να παράγεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
4. Περιόρισε ό,τι σου αποσπά την προσοχή
Δημιούργησε το προσωπικό σου workstation σε κάποιο χώρο του σπιτιού. Συμμάζεψε το γραφείο σου, βάλε σε μία τάξη τις σημειώσεις σου και ξεφορτώσου ό,τι δεν χρειάζεσαι πλέον. Τις ώρες που αφιερώνεις στο διάβασμά σου, προσπάθησε να μην έχεις κοντά σου όσα μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή, όπως το τηλέφωνό σου ή η τηλεόραση.
5. Κάνε ένα διάλειμμα
Υπάρχουν φορές που ακόμη και το πιο σωστά οργανωμένο πρόγραμμα δεν αποδίδει. Εάν παρατηρείς πως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς ακόμη και για να ολοκληρώσεις κάτι απλό, τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι ξεκούραση. Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Δώσε στον οργανισμό σου ό,τι χρειάζεται για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Μία βόλτα στη φύση, μία έξοδος με φίλους ακόμη και λίγος ύπνος ή ένα θρεπτικό γεύμα είναι βασικές ανάγκες που δεν πρέπει να παραβλέπεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.
Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνου. Είναι σημαντικό να βρεις τον τρόπο που σου ταιριάζει καλύτερα και να τον προσαρμόζεις ανάλογα με τις επιθυμίες σου. Μετρίασε, λοιπόν, το άγχος και ετοιμάσου να επιτύχεις τους ακαδημαϊκούς σου στόχους!
Επιμέλεια κειμένου: Βάλια Κοντού
Εικόνα: Canva