Δίκτυο μάθησης από το Mozilla για την Ψηφιακή Εκπαίδευση
Μέσα από μια εξαιρετικά οργανωμένη προσπάθεια με στόχο την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης με προσβάσιμες κι εύκολες πρακτικές από εκπαιδευτικούς και μη, η Mozilla δημιούργησε το πρώτο της δίκτυο για ψηφιακή εκπαίδευση (#digitalliteracy)!
Ο λόγος για το Mozilla Learning, ένα online αλλά και offline δίκτυο μάθησης που συσπειρώνει και συνδέει στελέχη που θέλουν να προωθήσουν την ψηφιακή εκπαίδευση και την καλύτερη γνώση και χρήση του Διαδικτύου μέσα στον δικτυωμένο κόσμο του σήμερα. Στον πυρήνα αυτού του δικτύου μάθησης, βρίσκεται μία συνεχώς αυξανόμενη και ανοιχτή σε όλους κοινότητα εκπαιδευτικών που εστιάζουν τη διδασκαλία τους στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσης για το διαδίκτυο μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και προσεγγίσεις
Περί τίνος πρόκειται πρακτικά?
Εκκινώντας από ένα online δίκτυο μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας, εκπαιδευτικοί αλλά κι όχι μόνο γίνονται μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας, αποκτώντας πρόσβαση σε μια πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού που συνίσταται σε δραστηριότητες και προτεινόμενους τρόπους οργάνωσης μαθημάτων που αποσκοπούν στην ψηφιακή εκπαίδευση.
Το εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται αποτελεί τις περισσότερες φορές προϊόν συνδημιουργίας μελών του δικτύου μάθησης κι άλλων τμημάτων της Mozilla, καθώς κι άλλων ανεξάρτητων συνδρομητών κι οργανισμών. Το υλικό είναι ταξινομημένο βάση του τίτλου του, του επιπέδου προαπαιτούμενων γνώσεων για τους αποδέκτες του, των δημιουργών του, καθώς και μιας μικρής περιγραφής του σκοπού που εξυπηρετεί.
Η λίστα με το υλικό που διατίθεται είναι μεγάλη κι αξίζει να περιηγηθεί κανείς πιο διεξοδικά σε αυτήν. Το υλικό είναι ταξινομημένο σε Ι) βασικό διδακτικό υλικό για ψηφιακή εκπαίδευση & ΙΙ) επιπλέον διδακτικές δραστηριότητες Ενδεικτικά, παρατίθεται υλικό με τις βασικές γνώσεις γύρω από το διαδίκτυο (web literacy basics) όπου οι χρήστες εξοικειώνονται με την ενεργή συμμετοχή τους στο διαδίκτυο κι ανακαλύπτουν τις βασικές του δομές μέσα από παραγωγή υλικού και συνεργασίας, κι επεκτείνεται μέχρι την ουσιαστική κατανόηση και τον έλεγχο της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο (privacy basics: protect your data) ή ακόμη και κατασκευή μιας πρώτης ιστοσελίδας (make your first webpage), αλλά και offline icebreaking παιχνίδια με γρίφους και δραστηριότητες για την εξοικείωση με άλλους μαθητές και με το διαδίκτυο (offline icebreakers).
Ένας άλλος τρόπος για να επιλέξει κανείς την κατάλληλη δραστηριότητα, είναι μέσω της ευφυούς απεικόνισης των επονομαζόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα ή 21st century skills (π.χ. δημιουργικότητα, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, συνεργασία κι επικοινωνία) και της αντιστοίχησης τους με τις ανάλογες δραστηριότητες που προωθούν την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Μέσω ενός διαδραστικού χάρτη σαν κι αυτόν που απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα, κανείς μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη δραστηριότητα για να ενισχύσει για παράδειγμα τις αντίστοιχες δεξιότητες που έχει επιλέξει.
Τέλος, για όποιους κι όποιες θέλουν να αποκτήσουν έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην κοινότητα του Mozilla, υπάρχουν ευκαιρίες για ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η διοργάνωση του ετήσιου Mozilla festival (Become a MozFest Volunteer), ή ακόμη ο συντονισμός ομάδων για τακτικές συναντήσεις και υλοποίηση των δραστηριοτήτων ψηφιακής εκπαίδευσης της Mozilla (Become a Club Captain) και συνεργασία μέσω υποτροφιών γύρω από την πολιτική, την τεχνολογία, την επικαιρότητα και την εκπαίδευση για το μέλλον του ανοιχτού διαδικτύου (Become a Fellow).
Το δίκτυο Mozilla Network μεγαλώνει κι επεκτείνεται συνεχώς και η ιστοσελίδα είναι ήδη εμπλουτισμένη με πλήθος πηγών και υλικού, όλα εύκολα προσβάσιμα, κατανοητά και υλοποιήσιμα.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://learning.mozilla.org