Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

ΔΟΑΤΑΠ vs ΑΤΕΕΝ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αναγνώριση τίτλων σπουδών

ΔΟΑΤΑΠ vs ΑΤΕΕΝ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αναγνώριση τίτλων σπουδών

Ο ΔΟΑΤΑΠ (Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) και το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) είναι δύο οργανισμοί που ασχολούνται με την αναγνώριση τίτλων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Παρότι έχουν παρόμοια αντικείμενα, η λειτουργία και οι αρμοδιότητές τους διαφέρουν σημαντικά. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τι προσφέρει ο κάθε οργανισμός και ποια είναι η διαφορά τους.

Τι είναι ο ΔΟΑΤΑΠ;

Ο Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) είναι ο φορέας που ασχολείται με την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που έχουν αποκτηθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ αφορά την ισοδυναμία και την αντιστοιχία ενός πτυχίου/μεταπτυχιακού/διδακτορικού με τα αντίστοιχα που απονέμονται από ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, υπό την προϋπόθεση ότι:

  • Η διαδικασία διδασκαλίας, μάθησης, αξιολόγησης και αποφοίτησης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
  • Στα δια ζώσης προγράμματα, η φοίτηση έχει πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, χωρίς τη συμμετοχή κολεγίου ή campus στην Ελλάδα.
  • Στα εξ αποστάσεως προγράμματα, η φοίτηση έχει γίνει εξολοκλήρου εξ αποστάσεως, εκτός αν ένα μέρος του προγράμματος έχει υλοποιηθεί σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Διαδικασία Αναγνώρισης:

  1. Υποβολή Αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι/ες υποβάλλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η αίτηση γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας eDoatap. Για κάθε αίτηση, ο/η ενδιαφερόμενος/η καταθέτει το αντίστοιχο ποσό παραβόλου και το αποδεικτικό της κατάθεσης συνοδεύει την αίτησή του [130 ευρώ για αιτήσεις που αφορούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και 180 ευρώ για αιτήσεις που αφορούν πτυχία].
  2. Αξιολόγηση Τίτλου Σπουδών: Ο ΔΟΑΤΑΠ εξετάζει το επίπεδο, τη διάρκεια και το περιεχόμενο των σπουδών, καθώς και το αν το ίδρυμα ανήκει σε αναγνωρισμένο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.
  3. Απονομή Ισοδυναμίας ή Αντιστοιχίας: Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, αποδίδεται η ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Ποιοι/ες τον χρειάζονται;

Χρειάζεται να κάνετε αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ αν επιθυμείτε την ακαδημαϊκή ισοδυναμία τίτλου σπουδών από πανεπιστήμιο του εξωτερικού. 

Πιο συγκεκριμένα, εάν έχετε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και θέλετε να συμμετάσχετε σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ, όπου απαιτείται Πράξη Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας. 

Απευθύνεστε, επίσης, στον ΔΟΑΤΑΠ αν χρειάζεστε έγκυρη πληροφόρηση για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται; 

Εάν έχετε πτυχίο ή μεταπτυχιακό από πανεπιστήμιο του εξωτερικού και θέλετε να παρακολουθήσετε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε ελληνικό ΑΕΙ δεν χρειάζεται η αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ. Ωστόσο, θα πρέπει το Πανεπιστήμιο που παρακολουθήσατε το πρόγραμμα να περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και οι τίτλοι σπουδών που χορηγεί (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) να περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε πρόγραμμα 1ου κύκλου σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αναγνώριση πτυχίων/μεταπτυχιακών μετά από πραγματοποίηση σπουδών ή μέρους σπουδών σε παράρτημα εκπαιδευτικού ιδρύματος του εξωτερικού στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι αρμόδιο για την επαγγελματική αναγνώριση των προσόντων και την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Τι είναι το ΑΤΕΕΝ;

Το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ασχολείται με την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν από ιδρύματα του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για την επαγγελματική αναγνώριση των προσόντων και την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους ξένων πτυχίων, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στην Ελλάδα.

Η αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ είναι χρήσιμη για:

  • Εργασία σε επαγγέλματα που απαιτούν άδεια ασκήσεως 
  • Επαγγελματική κατοχύρωση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Διαδικασία Αναγνώρισης:

  1. Υποβολή Αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι/ες καταθέτουν αίτηση μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων συνοδεύονται από παράβολο ποσού 100 ευρώ.
  2. Εξέταση Ισοδυναμίας: Εξετάζεται αν το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει τις απαιτήσεις για την άσκηση συγκεκριμένου επαγγέλματος στην Ελλάδα.
  3. Απονομή Επαγγελματικών Δικαιωμάτων: Αν πληρούνται οι όροι, αποδίδονται τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ποιοι/ες το χρειάζονται;

Στο ΑΤΕΕΝ απευθύνονται όσοι/ες έχουν αποκτήσει 

  • τα επαγγελματικά τους προσόντα στο εξωτερικό
  • τίτλο τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού

Απόφοιτοι/ες κολεγίων στην Ελλάδα

Οι απόφοιτοι/ες κολεγίων στην Ελλάδα, καθώς και όσοι/ες έχουν αποφοιτήσει από Πανεπιστήμια που λειτουργούν μέσω campus ή μέσω ακαδημαϊκών συνεργασιών με κολέγια στην Ελλάδα, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ΑΤΕΕΝ για αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας και όχι ακαδημαϊκής ισοδυναμίας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι οι απόφοιτοι/ες με αναγνώριση ΑΤΕΕΝ δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους:

  • σε δημόσια ελληνικά ΑΕΙ,
  • σε δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου,
  • σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ποια είναι η βασική διαφορά;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του ΔΟΑΤΑΠ και του ΑΤΕΕΝ έγκειται στον στόχο της αναγνώρισης:

  • ΔΟΑΤΑΠ: Αφορά την ακαδημαϊκή αναγνώριση ενός τίτλου σπουδών.
  • ΑΤΕΕΝ: Εστιάζει στην επαγγελματική ισοδυναμία και τα δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος.

Και οι δύο οργανισμοί αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη διασύνδεση του ελληνικού εκπαιδευτικού και επαγγελματικού συστήματος με το διεθνές περιβάλλον, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τη διαφάνεια στις διαδικασίες αναγνώρισης.

Πριν επιλέξεις το ακαδημαϊκό ίδρυμα για τις σπουδές σου, είναι σημαντικό να εξετάσεις όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την αναγνώριση που παρέχει το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και τις δυνατότητες που σου ανοίγει στη συνέχεια, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης είτε στον επαγγελματικό χώρο. Η απόφαση σήμερα μπορεί να καθορίσει τις επιλογές και την πορεία σου αύριο.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο