Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν δράσεις για ενήλικες από τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Δωρεάν δράσεις για ενήλικες από τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη αποτελεί έναν σύγχρονο και φιλόξενο χώρο που υποδέχεται καθημερινά μικρούς και μεγάλους που ζητούν ένα φιλικό περιβάλλον όπου μπορούν να διαβάσουν, να ενημερωθούν για τις τελευταίες εκδόσεις, να συναντήσουν συγγραφείς, να μελετήσουν αλλά και να απολαύσουν ένα ρόφημα παρέα με το αγαπημένο τους βιβλίο.

Για το έτος 2024-2025, η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη προσφέρει δωρεάν δημιουργικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες. Δράσεις για το βιβλίο, την τέχνη, εκπαιδευτικά εργαστήρια και επιμορφωτικές συναντήσεις, μας καλούν να εξερευνήσουμε κόσμους, συναισθήματα, αντιλήψεις και να μοιραστούμε δημιουργικές στιγμές!

Για όλες τις δράσεις είναι απαραίτητη η συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής (τηρείται σειρά προτεραιότητας). 

Δράσεις για ενήλικες:

  1. Διαχείριση του παιδικού άγχους μέσω της Ενσυνειδητότητας  (Μindfulness):  Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Με αφορμή το νέο βιβλίο της Αρετής Δόνου με τίτλο:  Το μεγάλο βιβλίο της ανησυχίας από τις εκδόσεις Πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι θα παρακολουθήσουν ένα βιωματικό εργαστήριο στο οποίο θα γίνει θεωρητική αποσαφήνιση των όρων όπως: διάκριση στρες/άγχος, Ενσυνειδητότητα, Ανάλυση γνωστικής τριάδας: Σκέψη-Συναίσθημα-Συμπεριφορά, η Βιολογία του στρες, Γνωστική αναπλαισίωση, πρακτική μέσω της προσέγγισης MBSR (Μindfulness Based Stress Reduction)

Εισηγήτρια: Αρετή Δόνου, Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ημερομηνία διεξαγωγής9 Νοεμβρίου 2024

Διάρκεια  συνάντησης: 120΄, ημέρα: Σάββατο & ώρα: 10.30 – 12.30

Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Αίτηση συμμετοχής


2. Διαδικτυακή & Δια ζώσης Λέσχη Ανάγνωσης: Διαβάζοντας βιβλία που καταργούν τα σύνορα της παιδικής και ενήλικης λογοτεχνίας.

Ένας κύκλος από 6 μηνιαίες  διαδικτυακές και δια ζώσης συναντήσεις που απευθύνεται σε ενήλικες. Διαβάζουμε και συζητάμε βιβλία -σταθμούς που καταργούν τα όρια ανάμεσα στην παιδική και ενήλικη λογοτεχνία με ειδικό θέμα: Γυναίκες στη λογοτεχνία.

Βιβλία που “γεννήθηκαν” για μεγάλους αλλά αγαπήθηκαν πολύ από τα παιδιά και αντιστρόφως. Ανιχνεύουμε τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν μια ιστορία διαηλικιακή και διαχρονική. Συζητάμε τις άπειρες μεταμορφώσεις αυτών των ιστοριών μέσα στον χρόνο.

Εισηγήτριες: Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας – φιλόλογος και Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας – μεταφράστρια

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 6 μηνιαίες διαδικτυακές και δια ζώσης συναντήσεις  – 11/11/24, 9/12/24, 13/1/25, 10/2/25, 10/3/25 & 7/4/25

 Διάρκεια κάθε συνάντησης: 120’,  ημέρα  Δευτέρα  & ώρα 18.00 – 20.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Αίτηση συμμετοχής
 

3. Έξι βιβλία κι ένα ποίημα ― Η λογοτεχνία ως χάρτης πορείας και σωτηρίας.

Γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία; Πώς επιλέγουμε τα βιβλία που διαβάζουμε; Μπορούν οι ιστορίες να μας “σώσουν” τη ζωή; Μπορεί η ποίηση να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον κόσμο; Τι σημαίνει η φράση “Αυτό το βιβλίο με άγγιξε;” Ή ακόμα “Αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή”;

Ένας κύκλος από 4 εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις που απευθύνεται σε ενήλικες. Διαβάζουμε, αναλύουμε και συζητάμε βιβλία κλασικά και σύγχρονα, ενήλικης, νεανικής και παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και ποιήματα, αποκωδικοποιώντας μυστικά που αφορούν τις τεχνικές γραφής και δοκιμάζοντας εννοιολογικές προσεγγίσεις.

Εισηγήτρια: Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας – μεταφράστρια

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 4 εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις  – 6/11/24, 13/11/24, 20/11/24 & 27/11/24

 Διάρκεια κάθε συνάντησης: 120’,  ημέρα  Τετάρτη  & ώρα 18.00 – 20.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Αίτηση συμμετοχής
 

4. Φιλαναγνωσία και παιχνίδι: μια διαφορετική προσέγγιση της διδασκαλίας της φιλαναγνωσίας: Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ένας κύκλος από 4 εβδομαδιαίες  συναντήσεις που απευθύνεται σε ενήλικες με στόχο την εξερεύνηση και ανακάλυψη νέων τεχνικών για να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τη σχέση με το παιδικό βιβλίο.

Οι τεχνικές αυτές έχουν στο κέντρο τους το παιχνίδι, τη διαθεματικότητα μέσω διαφορετικών τεχνών και τη βιωματικότητα των δραστηριοτήτων. Το βιβλίο μπορεί να γίνει εργαλείο για τη διδασκαλία άλλων γνωστικών αντικειμένων, αφορμή για έκφραση και ανακάλυψη, ευκαιρία για παιχνίδι ατομικό και ομαδικό εντός και εκτός της τάξης. Αξιοποιώντας ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμούς, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές και επιτραπέζια παιχνίδια, θα προσπαθήσουμε να εξασκηθούμε σε νέες δεξιότητες και να δομήσουμε ο καθένας μια δική του μέθοδο διδασκαλίας της φιλαναγνωσίας.

Εισηγήτρια: Άννα Κοντολέων, συγγραφέας – μεταφράστρια – θεατρολόγος

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις  – 1/03/25, 8/03/25, 15/03/25 & 29/03/25

 Διάρκεια κάθε συνάντησης: 120’,  ημέρα  Σάββατο  & ώρα 10.00 – 12.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Αίτηση συμμετοχής
 

Αναλυτικά όλες οι δράσεις της Δανειστικής Βιβλιοθήκης εδώ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο