Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Είναι το Job Hopping το νέο εργασιακό trend;

Είναι το Job Hopping το νέο εργασιακό trend;

Μέχρι λίγα χρόνια πριν το να αλλάζει κανείς εργασιακές θέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελούσε σημάδι αστάθειας και προκαλούσε έλλειψη αξιοπιστίας. Ωστόσο, το εργασιακό τοπίο έχει εξελιχθεί. Η προοπτική να μείνει κάποιος στην ίδια θέση για 30 χρόνια, όπως συνέβαινε παλαιότερα δεν υπάρχει πλέον, ούτε από την πλευρά των εργαζόμενων, αλλά ούτε και των εργοδοτών. Αντίθετα, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να κινούνται μεθοδικά και στρατηγικά στο νέο αυτό περιβάλλον.

Τι είναι λοιπόν το job hopping που ακούγεται όλο και πιο συχνά σήμερα;  Με τον όρο αυτό περιγράφουμε το μοτίβο της συχνής αλλαγής θέσεων εργασίας, συνήθως κάθε λίγα χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι επιλέγουν να αλλάξουν εργασία τόσο σύντομα, με κυριότερους την έλλειψη ευκαιριών ανέλιξης στη θέση που ήδη έχουν, τη διαπίστωση πως δεν τους ταιριάζει η εργασιακή κουλτούρα της συγκεκριμένης εταιρίας/επιχείρησης, την έλλειψη κινήτρων και νέων προσφερόμενων γνώσεων καθώς και την πλήξη σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους. 

Σύμφωνα με έρευνες, το job hopping trend ακολουθούν κυρίως οι millennials, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Generation Z και αυτό γιατί δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να βρουν την κατάλληλη θέση εργασίας που θα τους προσφέρει ενθουσιασμό, θα καλύπτει τις ανάγκες τους και θα τους "γεμίζει" στην καθημερινότητά τους. Όσο οι εργοδότες δεν παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον που θα καλύπτει τις ανάγκες της νέας γενιάς, τόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο θα εντίνεται, οδηγώντας σε ένα διαρκές κυνήγι της "ιδανικής" θέσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να λάβεις υπόψη σε περίπτωση που σκέφτεσαι να την ακολουθήσεις:

ΔΠΜΣ Εφαρμογές της ΒιοΪατρικής στην Υπογονιμότητα - Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής 2023-2024

Τα θετικά:

  • Προοπτική αύξησης μισθού
    Ίσως ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για όσους εργαζόμενους αποφασίζουν να αλλάζουν συχνά θέσεις εργασίας είναι η προοπτική καλύτερων αποδοχών. Είναι προφανές, πως έχοντας ήδη εργασία ο υποψήφιος έχει μία πλεονεκτική θέση, καθώς σε μία μελλοντική επαγγελματική πρόταση έχει μεγαλύτερη ευελιξία διαπραγμάτευσης των αποδοχών του. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταφέρει σημαντική αύξηση μισθού σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα λίγων ετών.
     
  • Απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων
    Η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος προσφέρει έφορο έδαφος για να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες και να αποκτηθούν νέες γνώσεις μέσω νέων εμπειριών. Η έκθεση σε διαφορετικούς κλάδους και τεχνολογίες οδηγεί στη δημιουργία ενός συνόλου δεξιοτήτων, που σίγουρα ελκύει πιθανούς νέους εργοδότες. Μάλιστα, το να "κινείσαι" ανάμεσα σε διαφορετικά "πόστα" του ίδιου πεδίου σου δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο σου που θα εκτιμηθεί αργότερα στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ακονίζεις την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία σου, γεγονός που μπορεί να σε ωφελήσει και ατομικά.
     
  • Ευκαιρίες νέων γνωριμιών
    Με κάθε νέα θέση, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, επαγγελματίες του κλάδου που σε ενδιαφέρει, διευρύνοντας έτσι το δίκτυό σου. Αποκτάς πρόσβαση σε ανθρώπους και επαγγελματίες που δεν θα είχες διαφορετικά. Το δίκτυο αυτό μπορεί να σε ωφελήσει με πολλαπλούς τρόπος μελλοντικά, προσφέροντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και πηγές πληροφόρησης ή συμβουλευτικής.

Τα αρνητικά:

  • Πιθανό red flag για τους εργοδότες
    Παρότι το job hopping προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους εργαζόμενους, για τους εργοδότες παραμένει ένα ψεγάδι στο βιογραφικό σου που δεν το ξεπερνούν εύκολα. Η διαδικασία της αναζήτησης, της πρόσληψης και της ενσωμάτωσης νέων εργαζόμενων είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Γι' αυτό το λόγο οι περισσότερες εταιρίες δεν θέλουν να την επαναλάβουν σύντομα σε περίπτωση που ο/η εργαζόμενος/η αποχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, σε περίπτωση που ακολουθείς την πρακτική του job hopping πρέπει να έχεις κάνει σωστή προετοιμασία, ώστε να υποστηρίξεις με τον καλύτερο τρόπο την επιλογή σου αυτή σε μία συνέντευξη εργασίας.

Εκτός όμως από τα θετικά και τα αρνητικά που καταγράψαμε παραπάνω, σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι να εξετάζουν με μεγάλη προσοχή όλες τις μεταβλητές πριν πάρουν την απόφαση να ακολουθήσουν κάποιο εργασιακό trend. Σε δύσκολες περιόδους η εργασιακή σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και για οικονομικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Επιπλέον, κάθε επαγγελματικός κλάδος προσφέρει διαφορετικές ευκαιρίες και προοπτικές, οι οποίες πρέπει να ζυγίζονται προσεκτικά πριν από κάθε μεγάλη απόφαση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να κατανοούμε το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα της καριέρας μας. 

Επιμέλεια Κειμένου: Βάλια Κοντού
Εικόνα: Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο