Έλληνας μαθητής βραβεύεται από τη Google
Ο Άγγελος Γκέτσης, 17 χρονος μαθητής του 3ου Λυκείου Άρτας, διακρίθηκε πρόσφατα με το Local Prize (1ο Βραβείο στην Ελλάδα) στο διεθνή online διαγωνισμό της Google, Google Science Fair, που απευθύνεται σε μαθητές 13-18 ετών. O Άγγελος σχεδίασε και κατασκεύασε ειδικά γυαλιά που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το λευκό μπαστούνι των τυφλών.
Τα ειδικά αυτά γυαλιά χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων για να υπολογίσουν την απόσταση του ατόμου από τα αντικείμενα του περιβάλλοντος του. Στη συνέχεια, ένας μικροεπεξεργαστής που είναι ενσωματωμένος στα γυαλιά μετατρέπει την απόσταση σε εκατοστά. Αν το αντικείμενο είναι πολύ κοντά, τότε ο μικροεπεξεργαστής προειδοποεί τον χρήστη με μια δόνηση προκειμένου να το αποφύγει.
'Οπως δηλώνει ο Άγγελος, το πάθος του για την τεχνολογία ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών όταν αντιλήφθηκε ότι μπορεί να δημιουργεί τα δικά του projects και να κάνει τις ιδέες του πράξη. Το πρόγραμμα σπουδών του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν περιελάμβανε όμως μαθήματα προγραμματισμού ή μηχανικής κι έτσι το internet έγινε ο δάσκαλος του. Έψαξε τα πάντα σχετικά με τα βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα και προχωρημένες μεθόδους προγραμματισμού και άρχισε να παρακολουθεί online διαλέξεις από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πέρυσι άκουσε στις ειδήσεις για τον 17 χρονο μαθητή από την Αθήνα, τον Χάρη Ιωάννου, που η εφεύρευση του, ένα "εξωσκελετικό γάντι" που βοηθά τα άτομα με αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού, βρέθηκε ανάμεσα στις 15 καλύτερες εφευρεύσεις του Google Science Fair το 2013. Το γεγονός αυτό τον ώθησε να δουλέψει σκληρά για να βελτιώσει τον κόσμο γύρω του. Ύστερα από κάποια έρευνα διαπίστωσε ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα άτομα με προβλήματα όρασης για να αντιληφθούν το περιβάλλον παραμένει βασικά ο ίδιος εδώ και δεκαετίες. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να σχεδιάσει τη συσκευή, να προγραμματίσει τον αλγόριθμο και να συνδέσει το hardware, άλλα το αποτέλεσμα τον αποζημίωσε. Και το κυριότερο, όλα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο εργαστήριο αλλά στο δωμάτιο του σπιτιού του.
Η συσκευή του, που την ονόμασε PE.ACE (δηλ. Portable Evasive Assistant CE), θα αξιοποιηθεί από τη Google, σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό.
Για να μάθετε περισσότερα για τον διεθνή διαγωνισμό της Google Google Science Fair, https://www.googlesciencefair.com/en/