Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ο Λευτέρης Αραπάκης, απόφοιτος του ΟΠΑ, ανάμεσα στους επτά “Νέους Πρωταθλητές της Γης – 2020” του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP)

Ο Λευτέρης Αραπάκης, απόφοιτος του ΟΠΑ, ανάμεσα στους επτά “Νέους Πρωταθλητές της Γης – 2020” του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP)

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) ανακοίνωσε σήμερα τα oνόματα των επτά “Νέων Πρωταθλητών της Γης” (Young Champions of the Earth) για το 2020.

Ανάμεσα τους εκπροσωπόντας την Ευρώπη, είναι ο εικοσιεξάχρονος Έλληνας Λευτέρης Αραπάκης, ιδρυτής την νεοφυούς οργάνωσης ΕΝΑΛΕΙΑ η οποία εκπαιδεύει, ενισχύει και δίνει κίνητρο στην τοπική αλιευτική κοινότητα να μαζέψει τα πλαστικά από τη θάλασσα επιτρέποντας έτσι στα αποθέματα ψαριών και στα οικοσυστήματα να ανακάμψουν.

Οι εφτά βραβευθέντες, όλοι κάτω από τα 30 και από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, επιλέγησαν από μία διεθνή επιτροπή ειδικών μετά από μία ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία. Το βραβείο προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και μέντορινγκ στους Πρωταθλητές για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

Σε όλο τον κόσμο οι νέοι δείχνουν τον δρόμο ζητώντας ουσιαστικές και επείγουσες λύσεις στην τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης, είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Ο Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Για πέντε γενιές η οικογένεια του δραστηριοποιείται στα πλούσια νερά της νοτίου Ελλάδος, ψαρεύοντας τον βακαλάο και τα μπαρμπούνια που έχουν θρέψει τους Έλληνες για χιλιετίες.

Όμως τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πεταγμένα πλαστικά, έχουν πλήξει την την ελληνική αλιεία, ενώ τα αλιεύματα έχουν μειωθεί στο 34% τα τελευταία 50 χρόνια.

Έξω στη θάλασσα, ο Λευτέρης πρόσεξε ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην πόλη του τον Πειραιά επέστρεφαν με δίχτυα γεμάτα πλαστικά αντί για ψάρια. Τα πλαστικά αυτά πετάγονταν εκ νέου στην θάλασσα.

Γινόμουν όλο και πιο ανήσυχος για την μείωση των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση των πλαστικών, λέει ο Λευτέρης ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά. “Ανησυχούσα πολύ για τον πατέρα μου και τους αδελφούς μου που δεν θα μπορούσαν να ζήσουν απ’ τη δουλειά που έμαθαν να κάνουν και αγαπούν πολύ.”

Η κατάσταση αυτή έκανε τον Λευτέρη να ιδρύσει την πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας ΕΝΑΛΕΙΑ το 2016 με διπλό στόχο. Πρώτον να διδάξει τους αλιείς πως να εξασκήσουν το επάγγελμά τους με ένα πιο οικολογικό τρόπο και δεύτερον να συμπεριλάβει τους ψαράδες στην προσπάθεια να καθαριστεί η Μεσόγειος από τα πλαστικά μέσω της πρωτοβουλίας Mediterranean Cleanup. Από την αρχή της η ΕΝΑΛΕΙΑ έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 80 τόνους πλαστικά από τη θάλασσα.

Διδάσκουμε τους μαθητές μας όχι μόνο πώς να ψαρεύουν, αλλά πώς να ψαρεύουν ώστε να υπάρχουν ψάρια και αύριο λέει ο Λευτέρης.

Τα πεταμένα πλαστικά μίας χρήσης έχουν μεγάλες περιβαλλοντικές και κοινωνικοικονομικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης υγείας ανέφερε ο Γκαϊτάνο Λεόνε ειδικός στην μόλυνση των πλαστικών.

Η εμπνευσμένη δουλειά του Λευτέρη Αραπάκη με την ΕΝΑΛΕΙΑ δείχνει ότι οι ατομικές και τοπικές πρωτοβουλίες που οδηγούνται από το πάθος και τις κοινές προτεραιότητες είναι σημαντικές για την συμπλήρωση των δράσεων που λαμβάνονται σε περιφερειακό επίπεδο.

Σχεδόν 13 εκατoμμύρια τόνοι πλαστικών πετάγονται ωκεανούς κάθε μέρα, το ισότιμο του να ξεφορτώνει ένα φορτηγό σκουπίδια κάθε λεπτό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, θα υπάρχουν περισσότερο πλαστικά από ψάρια στη θάλασσα.

Σήμερα η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή. Έτσι απομακρύνονται περίπου δώδεκα τόνοι πλαστικού από τη θάλασσα κάθε μήνα.

Αρχικά ο Λευτέρης Αραπάκης και η ομάδα του αποθήκευαν το πλαστικό σε μονάδες ανακύκλωσης στο λιμάνι. Η αύξηση ωστόσο του όγκου τους ενθάρρυνε να δημιουργήσουν μία πρωτοποριακή συνέργεια με την Healthy Seas, μία οργάνωση που εδρεύει στην Ολλανδία και διασφαλίζει ότι τα δίχτυα που βγαίνουν από τη θάλασσα, θα ανακυκλωθουν σε χάλια, κάλτσες, μάσκες και άλλα χρηστικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ μετατρέπει τα πλαστικά PET που συλλέγονται από τη θάλασσα (πλαστικά μπουκάλια κυρίως) σε προϊόντα ρουχισμού, μέσω μιας εταιρείας μόδας στη Μαδρίτη. Η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Ο Λευτέρης, που έχει πτυχίο οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, λέει ότι η ρύπανση από τα πλαστικά στις αλιευτικές περιοχές του Αργοσαρωνικού Κόλπου έχουν μειωθεί κατά πολύ. Οι ψαράδες σώζουν τις θάλασσες από τα πλαστικά πρόσθεσε.

Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 χτύπησε και την ΕΝΑΛΕΙΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πολλά από τα συμβόλαια χορηγιών ακυρώθηκαν ωστόσο η ΕΝΑΛΕΙΑ προσαρμόστηκε στην πανδημία και τα κατάφερε να αυξήσει το πλαστικό που συλλέγεται από τη θάλασσα λέει.

Μόλις η πανδημία περάσει ο Λευτέρης σχεδιάζει να διευρύνει το έργο της ΕΝΑΛΕΙΑ και σε άλλες αλιευτικές χώρες.

Καθώς η παλίρροια των πλαστικών της θάλασσας συνεχίζει να αυξάνεται ο Λευτέρης είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Πιστεύω ότι η γενιά μας έχει μεγάλη επίγνωση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά και τις άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Εκτός από τον Λευτέρη Αραπάκη βραβεύτηκαν επίσης οι:

  • Nzambi Matee απο την Κένυα
  • Xiaoyuan Ren από την Κίνα
  • Vidyut Mohan από την Ινδία
  • Max Hidalgo Quinto  από το Περού
  • Niria Alicia Garcia από τις ΗΠΑ
  • Fatemah Alzelzela από το Κουβέιτ

Με αφορμή αυτή την είδηση, ο Πρύτανης του ΟΠΑ Kαθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης δηλώνει: «Είμαστε περήφανοι για τον απόφοιτό μας, στο πρόσωπο του οποίου βλέπουμε τη δύναμη της νέας γενιάς που αγωνίζεται μεθοδικά και με αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο αύριο».

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο