Επιλέγοντας την πρώτη μου δουλειά: μια δύσκολη απόφαση
Πώς να ξεκινήσεις το επαγγελματικό σου ταξίδι; Πώς θα κάνεις μια σωστή πρώτη επιλογή εργοδότη;
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η πρώτη σου δουλειά έχει αρκετή σημασία για να κάνεις την απαραίτητη επαγγελματική εκκίνηση. Ένας κατάλληλος για σένα εργοδότης ή μια κατάλληλη για σένα εταιρεία μπορεί να είναι deal maker: να σου δώσει αυτοπεποίθηση, να σου παρέχει ευκαιρίες για να εφαρμόσεις τις -μέχρι πρότινος θεωρητικές- επιστημονικές σου γνώσεις, να σε μυήσει καλύτερα σε αυτό που θες να κάνεις.
Εννοείται ότι μπορεί να έχεις ήδη δουλέψει (και πολύ καλά έχεις κάνει!) σε εποχικές ή ευκαιριακές εργασίες, είτε παραδίδοντας μαθήματα είτε δουλεύοντας στην εστίαση κ.λπ. Εδώ όμως θα αναφερθούμε περισσότερο σε εκείνη τη μία εργασία που συνδέεται άμεσα με τις σπουδές σου και αποτελεί stepping stone για σένα, για να κατακτήσεις τους πιο υψηλούς στόχους και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες σου. Τι πρέπει να έχεις κατά νου πριν απ’ όλα;
- Ναι, έχεις και εσύ δικαιοδοσία στο ποιον θα διαλέξεις. Συνήθως στο διαδίκτυο βρίσκεις τεράστια αρθρογραφία για το πώς να σε επιλέξουν ως υποψήφιο/α και όχι πώς να επιλέξεις εσύ. Όμως η επιλογή είναι και δική σου – μην το ξεχνάς. Μη θεωρήσεις ποτέ ότι επειδή δεν έχεις «ουσιώδη» προϋπηρεσία, δεν έχεις και την πολυτέλεια να απορρίψεις μια πρόταση συνεργασίας. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στις εταιρείες για ικανό ανθρώπινο δυναμικό, και αντίστοιχη έλλειψη προσφοράς εργαζομένων. Για παράδειγμα στον κλάδο της Πληροφορικής, 7 στις 10 εταιρείες έχουν ακάλυπτες θέσεις (πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ) ενώ σχεδόν οι μισές δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται. Αντίστοιχα κενά έχουν και οι κλάδοι του Τουρισμού, των Κατασκευών και της Λιανικής, όπως δείχνουν όλα τα φετινά στοιχεία. Επομένως, έχεις την ευχέρεια να επιλέξεις.
- Σκέψου τι έχει προτεραιότητα για σένα. Όλοι μιλούν για τον «ιδανικό» εργοδότη, υπάρχουν βραβεία Top Employer of the Year και Best Workplaces, κ.ά. Όμως εσύ τι θα ήθελες από την εταιρεία που θα εργαστείς; Αν δηλαδή έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια εταιρεία με λίγο καλύτερο μισθό, ή σε μια εταιρεία με λίγο καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, τι θα προτιμήσεις; Επίσης, θα δώσεις βάση περισσότερο σε παροχές που δίνονται (π.χ. πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης) ή σε δυνατότητες εξέλιξης; Από σένα εξαρτάται. Απλώς πρέπει να κάνεις μια ειλικρινή, εκ βαθέων συζήτηση με τον εαυτό σου.
- Βάλε στην εξίσωση την Πρακτική Άσκηση ή Προγράμματα Μαθητείας. Ακόμα κι αν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, υπάρχουν πολλές λύσεις για υποβοηθούμενη εκκίνηση καριέρας. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προορίζουν κάποιες θέσεις εργασίας για Young Graduates (νέους/ες αποφοίτους/ες) ή για Trainees. Μπορείς τις βρεις αναζητώντας με τις λέξεις-κλειδιά «Graduate», «Trainee» ή και «εργασία» στο eduguide.gr ή και στο Google. Μεγάλες εταιρείες όπως η KPMG, η Euronet, η Vodafone, ακόμα και οργανισμοί όπως η UNICEF ή Η ESA (η διαστημική υπηρεσία της Ευρώπης), ανακοινώνουν κατά καιρούς τέτοια ολοκληρωμένα προγράμματα για νέους/ες αποφοίτους/ες που συνήθως ψάχνουν την πρώτη τους δουλειά.
- Έλεγξε τις αξίες του οργανισμού που θες να πας. Δεν έχει κανένα νόημα το πόσο «μεγάλη» είναι η εταιρεία, ή πόσα βραβεία έχει, αν δεν υπηρετεί αξίες με τις οποίες συμφωνείς και εσύ. Είναι σαν να είσαι καθαρόαιμος/η vegan και να επιλέγεις να εργαστείς σε εταιρεία με προϊόντα έτοιμου κρέατος. Δεν θα μπορέσεις να υπηρετήσεις μια τέτοια εταιρεία, αν το αντικείμενο, η κουλτούρα και οι αξίες της δεν σε εκφράζουν.
- Δες το εργοδοτικό προφίλ της εταιρείας. Πώς «φέρεται» ως εργοδότης; Μπορείς να το βρεις αυτό με διάφορους τρόπους: α) στα επίσημα site της εταιρείας και σε social media θα πάρεις μια πρώτη γεύση β) στο LinkedIn μπορείς να βρεις εργαζομένους της εταιρείας και να δεις πόσο ενθουσιώδεις ή committed είναι, και γ) σε σελίδες όπως η Glassdoor όπου οι εργαζόμενοι αξιολογούν εργοδότες.
Όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις μια πιο συνειδητή απόφαση. Μην το αφήσεις στην τύχη. Αξίζει τον κόπο να μελετήσεις τις παραμέτρους αυτές πριν πεις το «ναι» και πριν κλείσεις σύμβαση με μια εταιρεία. Έτσι έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις, ώστε η πρώτη σου εργασιακή εμπειρία να είναι μια θετική εμπειρία που θα σε γεμίσει δύναμη για το μέλλον.
Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνα: Canva & Unsplash