Εργαστήριο για τον Φιλελληνισμό «1821-2021. Ποια Ελλάδα;» από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard
Ταυτότητα του εργαστηρίου και βασικές πληροφορίες
- Διοργάνωση: ΚΕΣ, υπό την αιγίδα της Εφορείας Τιμής «Ναύπλιο 2021» Δήμου Ναυπλιέων
- Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ώρες 10:00–14:30 (και τις δύο ημέρες)
- Τοποθεσία: Ναύπλιο, Ελλάδα
- Ανοιχτό σε: 20 συμμετέχοντες/ουσες
- Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 1 Ιουλίου -1 Αυγούστου 2021
- Γλώσσα διεξαγωγής εργαστηρίου: Ελληνικά
- Συντονιστής του εργαστηρίου: Francesco Scalora
- Συντονισμός προγράμματος: Ματίνα Γκόγκα (ΚΕΣ, matina.goga@chs.harvard.edu), Ευάγγελος Κατσαρέλης (ΚΕΣ, ekatsarelis@chs.harvard.edu)
Σχετικά με το εργαστήριο
Περιγραφή
Το ΚΕΣ, στο πλαίσιο σειράς δραστηριοτήτων που διοργανώνει προς τιμήν της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, προσφέρει το εργαστήριο για τον Φιλελληνισμό «1821-2021. Ποια Ελλάδα;» υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και της Εφορείας Τιμής «Ναύπλιο 2021».
Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης άρχισε να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο Φιλελληνισμός, φαινόμενο που χαρακτήρισε τον 19ο αιώνα, μας παρουσιάζει ένα καλειδοσκόπιο απόψεων για τη χώρα, που δεν περιορίζεται μόνο στο ενδιαφέρον για τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα μα περιλαμβάνει και τη διάσταση της σπουδής του ελληνικού χώρου και του ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή την κατανόηση του τόπου και της ιστορίας του, των ανθρώπων, και των εκάστοτε συνθηκών. Η προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας στη νεότερη Ελλάδα, το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας μεταξύ αρχαιότητας και παρόντος, η φυσιογνωμία της νεοελληνικής ταυτότητας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, καθώς και η θέση της χώρας στο καινούργιο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποτελούν μόνο μερικά από τα θέματα των συζητήσεων που ζωντάνεψαν με ποικίλο τρόπο γύρω από την Ελλάδα όλο τον 19ο αιώνα. Οι συζητήσεις αυτές συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας ιδέας της Ελλάδας ανάμεσα σε κέντρο του δυτικού πολιτισμού και περιθώριο, σε μύθο και απογοήτευση, σε συνέχεια και ρήξη. Πρόκειται για μία αμφιγνωμία που κυριαρχεί ακόμα σήμερα στη σχέση Ελλάδας-Δύσης αφήνοντας χώρο σε διάφορες επανερμηνείες.
Θεματικοί άξονες και στόχοι
Η προσέγγιση του θέματος θα δομηθεί πάνω στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
- Ο Φιλελληνισμός ως ιστορικό γεγονός
- Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του 1821
- Η διαχρονικότητα του Φιλελληνισμού
- Πώς βλέπουν οι ξένοι την Ελλάδα του 2021
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες, με τη βοήθεια του συντονιστή, θα εργαστούν σε υπο-ομάδες, προκειμένου να:
- εξετάσουν το φαινόμενο του Φιλελληνισμού στο ιστορικό και πολιτισμικό του πλαίσιο.
- διευρύνουν τις γνώσεις τους επάνω στις θεματικές του εργαστηρίου μέσα από την ενασχόλησή τους με επιλεγμένα κείμενα λογοτεχνικής φύσεως, άρθρα, έργα τέχνης και βίντεο.
- κατανοήσουν και να αναδείξουν διαχρονικά και συγκριτικά τις ιδεολογικές τάσεις της δυτικής γνώμης απέναντι στην Ελλάδα από την έναρξη της της Ελληνικής Επανάστασης ως σήμερα.
Τόπος και παράμετροι διεξαγωγής
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος στο Ναύπλιο με συνολικά δύο συναντήσεις, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι υγειονομικοί κανονισμοί που θα ισχύουν τότε θα επιτρέπουν να γίνουν οι συναντήσεις αυτές με φυσική παρουσία. Σε διαφορετική περίπτωση, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις ίδιες ημερομηνίες μέσω της πλατφόρμας Harvard Zoom. Οι ώρες των συναντήσεων αυτού του διημέρου θα είναι από τις 10:00 έως τις 14:30 με ενδιάμεσο διάλειμμα.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχουσες/οντες αναμένεται να:
- συμβάλουν έμπρακτα στις συζητήσεις της ομάδας.
- συμμετέχουν στις ομαδικές δραστηριότητες που θα οργανωθούν από τον συντονιστή.
- παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις του εργαστηρίου και να είναι συνεπείς στις ώρες της διεξαγωγής του.
Αιτήσεις και συμμετοχή
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά ατομική αίτηση συμμετοχής στο εργαστήριο για τον Φιλελληνισμό «1821-2021. Ποια Ελλάδα;», στην οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν:
- τα προσωπικά τους στοιχεία και την ιδιότητά τους (π.χ. σπουδές ή επάγγελμα).
- μια σύντομη περιγραφή των προσδοκιών, του κινήτρου συμμετοχής τους, ή και των θεμάτων που θα ήθελαν να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Οι θέσεις του εργαστηρίου είναι 20. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τον αριθμό αυτό, την επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα κάνει ο συντονιστής, με κριτήριο το ενδιαφέρον και το κίνητρο συμμετοχής τους, όπως θα περιγράφονται στην αίτηση συμμετοχής.
Το ΚΕΣ θα χορηγήσει στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ευχαριστήρια επιστολή που θα πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.
Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ στα μέσα Αυγούστου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ειδοποιηθούν και τηλεφωνικά. Για διευκρινίσεις σχετικά με το εργαστήριο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10:00π.μ.–5:00μ.μ.) στο τηλέφωνο +30 27520 47040.