Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συμπράξεις Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων
Δελτίο τύπου εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την επικείμενη σύμπραξη Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων, στο οποίο επεξηγεί το γενικό πλαίσιο της συνεργασίας.
- Ποια τα οφέλη της διεθνοποίησης των ΑΕΙ;
Για τους φοιτητές: Με την δημιουργία από κοινού προγραμμάτων σπουδών και συνδιδασκαλία με καθηγητές του εξωτερικού, οι Έλληνες φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε παγκόσμιου φήμης πανεπιστήμια χωρίς να απαιτείται να μεταναστεύσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και προσωπικά για τις οικογένειές τους. Επίσης, το νέο νομικό πλαίσιο έχει ξεκάθαρα οφέλη για τους φοιτητές που επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό, καθώς διευκολύνει τη σύναψη συνεργασιών, όπως για παράδειγμα η συμφωνία του EKΠΑ με το Υale για δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων (που προσμετρώνται προς την απόκτηση πτυχίου) για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.
Για τους καθηγητές και τους ερευνητές: Επωφελούνται από την δημιουργία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμπράξεων, αποκτώντας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και πόρους όπως εργαστήρια και βιβλιοθήκες. Η ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων με πανεπιστήμια του εξωτερικού διευρύνει τις δυνατότητες των Ελλήνων καθηγητών και ερευνητών σε νέους καινοτόμους τομείς, όπως για παράδειγμα η Ιατρική Ακριβείας ή η Περιβαλλοντολογική Υγεία. Τέτοιου είδους συμπράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε στενότερες συνεργασίες, αυξάνοντας τον αριθμό ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων από κοινού και την αύξηση στον αριθμό έτερο-αναφορών των καθηγητών και ερευνητών. Επίσης, η δημιουργία κοινών ερευνητικών κέντρων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές, θα συντελέσουν στην προσέλκυση τόσο Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό όσο και ξένων επιστημόνων, αναχαιτίζοντας τη μάστιγα του brain drain.
Για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια: Θα επωφεληθούν σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των οποίων με σημαντική εισροή εσόδων από φοιτητές εξωτερικού - υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών. Τα έσοδα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν προς την αναβάθμιση υποδομών, όπως για παράδειγμα στην ανέγερση/ανακαίνιση φοιτητικών εστιών, αθλητικών εγκαταστάσεων, βιβλιοθηκών, και εργαστηρίων. Σε επίπεδο κύρους και διεθνούς προβολής, τα πανεπιστήμιά μας αποκτούν τη θέση που τους αρμόζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη, όπως αποδεικνύεται και από συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα όπως το Harvard, Yale, Princeton, και Columbia.
Για τη χώρα μας: Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο στο οικονομικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο. Οικονομικά, η εισροή ξένων φοιτητών στην Ελλάδα αποτελεί πηγή εισοδήματος - και όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Γεωπολιτικά, η Παιδεία και ο Πολιτισμός αποτελούν δυο από τις πιο σημαντικές συνιστώσες στο διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας μας και η έμπρακτη εμβάθυνση σχέσεων συνεργασίας με τους παγκόσμιους ηγέτες της επιστήμης και της διανόησης θα συνδράμουν στην περαιτέρω διεθνής ενδυνάμωση της χώρας μας και τις σχέσεις φιλίας με άλλους λαούς.
- Ποιος είναι ο στόχος της ίδρυσης Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα;
Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης εκπροσώπων από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης/Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education».
Στόχος του Κέντρου είναι να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Στο Κέντρο θα πραγματοποιούνται διαλέξεις και διδασκαλίες από καθηγητές του Columbia και αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023.
Πρόκειται για επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και ανακοινώθηκε την πρώτη ημέρα της αποστολής των 30 αμερικανικών ΑΕΙ στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε το Υπουργείο Παιδείας για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ.
- Σε ποιους απευθύνεται η νέα συνεργασία μεταξύ ΕΚΠΑ και Yale;
Η συνεργασία αυτή προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων. Απευθύνεται, επομένως, σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του ΕΚΠΑ, οι οποίοι, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, που θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για την δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες, ειδικότερα σε αυτούς που μέχρι σήμερα αδυνατούν να καταβάλλουν τα υπέρογκα δίδακτρα ενός τέτοιου κορυφαίου διεθνώς πανεπιστημίου. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης. Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επίσημες επισκέψεις εκπροσώπων των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Χαροκόπειο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δείτε την αναλυτική λίστα με τα τριάντα αμερικανικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη σύμπραξη εδώ.