Έχω χαμηλό βαθμό πτυχίου, θα μπορούσα να γίνω δεκτός στο μεταπτυχιακό της επιλογής μου;
Μία από τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε συχνά στο eduguide από υποψηφίους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό, είναι αυτή:
«Έχω χαμηλό βαθμό πτυχίου, θα μπορούσα να γίνω δεκτός στο μεταπτυχιακό της επιλογής μου;»
Είναι αλήθεια ότι ο βαθμός πτυχίου παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιλεγεί κανείς ως μεταπτυχιακός φοιτητής καθώς αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα θέτουν ως προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης βαθμό πτυχίου Λίαν Καλώς (άνω του 6.5, ορισμένα και άνω του 7, κυρίως σε μεταπτυχιακά ανθρωπιστικών σπουδών). Επίσης, αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στο εξωτερικό, καλό είναι ο μέσος όρος της βαθμολογίας σας να είναι άνω του 7, ενώ για κορυφαία πανεπιστήμια απαιτείται μέσος όρος τουλάχιστον 7,5.
Οι υπεύθυνοι επιλογής, πέρα από το βαθμό πτυχίου, θα δουν συνολικά την αίτηση σας και τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλετε. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την αίτηση σας και τις πιθανότητες να γίνετε δεκτοί στο μεταπτυχιακό της επιλογής σας ακόμα κι αν ο βαθμός πτυχίου σας είναι χαμηλός.
1. Να είστε σαφής στο βιογραφικό σας σημείωμα και στους στόχους σας
Έχετε αναπτύξει στο παρελθόν κάποιες σημαντικές δεξιότητες μέσω εργασιακής εμπειρίας, πρακτικής άσκησης, εθελοντικής εργασίας, συμμετοχής σε ομάδες κτλ; Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πως το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα σας βοηθήσει να τους πραγματοποιήσετε; Να είστε ειλικρινής με τους επαγγελματικούς σας στόχους, μην γράψετε αυτά που νομίζετε ότι θέλουν να δουν οι υπεύθυνοι αξιολόγησης. Μην ξεχάσετε επίσης να συμπεριλάβετε τυχόν ξένες γλώσσες που γνωρίζετε και οποιαδήποτε ενδιαφέροντα ή χόμπι που είναι σημαντικά για εσάς- αυτά θα σας κάνουν πιο ξεχωριστούς και θα δείξουν στην επιτροπή επιλογής λίγο από το ποιοι είστε πραγματικά.
2. Δείξτε ότι είστε ανοιχτόμυαλοι
Αναφέρετε εάν έχετε ζήσει / σπουδάσει / εργαστεί εκτός της χώρας και τι σημαίνει αυτή η εμπειρία για εσάς. Εάν δεν έχετε ζήσει / σπουδάσει / εργαστεί στο εξωτερικό, μπορείτε να αναφέρετε προσωπικά ταξίδια ή εργασιακές εμπειρίες όπου είχατε έρθει σε επαφή με άτομα από άλλες χώρες.
3. Δώστε χρόνο και προσοχή στην αυτοπεριγραφική έκθεση
Η αυτοπεριγραφική έκθεση είναι η ευκαιρία σας να ξεχωρίσετε και να μοιραστείτε τις εμπειρίες και τις ιδέες σας με τους υπεύθυνους επιλογής. Δείτε τον σύντομο οδηγό μας για το πώς να γράψετε την αυτοπεριγραφική σας έκθεση ΕΔΩ, καθώς και τα 10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε ΕΔΩ.
4. Εξασφαλίστε καλές συστατικές επιστολές
Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε συστατικές επιστολές από καθηγητές σας ή από εργοδότες. Μιλήστε μαζί τους ώστε να βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους στόχους σας και δώστε τους αρκετό χρόνο για να σας γράψουν μια καλή επιστολή. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε μια "δυνατή" συστατική επιστολή.
5. Δώστε εξετάσεις GMAT ή GRE
Ακομη και αν δεν απαιτείται από το πρόγραμμα, ένα καλό score στο GMAT η GRE (κυρίως για business schools, μεταπτυχιακά σε θετικές επιστήμες και τεχνολογία) μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να εισαχθείτε στη σχολή ή στο Πανεπιστήμιο της επιλογής σας, ακόμη και με χαμηλό βαθμό πτυχίου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοιτητών που έγιναν δεκτοί σε top Πανεπιστήμια και business schools του εξωτερικού με χαμηλό βαθμό πτυχίου χάρις στο GMAT ή GRE scores τους. Τα τέστ, βέβαια, είναι απαιτητικά και χρειάζονται καλή προετοιμασία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το GMAT ΕΔΩ & για το GRE ΕΔΩ.
Αυτά είναι μερικά από τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε τον χαμηλό σας βαθμό και να ξεχωρίσετε ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους. Το σημαντικό είναι να είστε ειλικρινείς, θετικοί και με αυτοπεποίθηση, δείχνοντας στους υπεύθυνους επιλογής τι είναι αυτό που σας κάνει ξεχωριστούς μέσα από την αίτηση σας.