Έχω χαμηλό βαθμό πτυχίου, θα μπορούσα να γίνω δεκτός/ή στο μεταπτυχιακό της επιλογής μου;
Θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση σου με ένα μεταπτυχιακό, αλλά ανησυχείς μήπως ο χαμηλός βαθμός πτυχίου σου σταθεί εμπόδιο στην εισδοχή σου; Μην ανησυχείς! Ένας χαμηλός βαθμός πτυχίου δεν σημαίνει το τέλος των ακαδημαϊκών σου ονείρων. Στο άρθρο μας εδώ, θα βρεις πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις πιθανότητες εισδοχής σου, ακόμα κι αν ο βαθμός σου δεν είναι ο ιδανικός.
Ο βαθμός πτυχίου, είναι αλήθεια, μετράει αρκετά. Πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα ζητούν ως βάση τον βαθμό «Λίαν Καλώς» (συνήθως πάνω από 6.5 ή και 7 για τα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών). Αν στοχεύεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, συνήθως χρειάζεσαι μέσο όρο άνω του 7 – για κορυφαία πανεπιστήμια, μάλιστα, ιδανικά πρέπει να αγγίζεις το 7.5 ή και παραπάνω.
Ωστόσο, μην αποθαρρύνεσαι. Οι υπεύθυνοι επιλογής δεν κοιτάζουν μόνο τον βαθμό σου, αλλά αξιολογούν την αίτησή σου συνολικά. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις τα προσόντα σου και να ενισχύσεις την αίτησή σου!
1. Ξεκαθάρισε τους στόχους και τα προσόντα σου στο βιογραφικό σου
Έχεις αποκτήσει δεξιότητες μέσα από θέσεις εργασίας, πρακτική άσκηση, εθελοντισμό ή άλλα projects; Δώσε περισσότερη έμφαση σε αυτά! Δείξε στους υπεύθυνους πώς το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει ταιριάζει με τους επαγγελματικούς σου στόχους και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να τους πετύχεις. Να είσαι ειλικρινής – μην γράφεις απλά αυτά που πιστεύεις ότι θέλουν να ακούσουν. Ανάφερε γνώσεις ξένων γλωσσών και ενδιαφέροντα που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Δώσε στην επιτροπή μια γεύση από το ποιος/α είσαι πραγματικά!
2. Δείξε ανοιχτό πνεύμα και εμπειρίες από διαφορετικές κουλτούρες
Έχεις ταξιδέψει, ζήσει ή σπουδάσει στο εξωτερικό; Έχεις έρθει σε επαφή με ανθρώπους από άλλες χώρες; Μην παραλείψεις να το αναφέρεις! Η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες σε κάνει πιο ανοιχτόμυαλο και μπορεί να σε κάνει πιο ελκυστικό/ή υποψήφιο/α. Αν δεν έχεις εμπειρία στο εξωτερικό, μπορείς να αναφερθείς σε άλλες σχετικές εμπειρίες που δείχνουν ότι είσαι δεκτικός/η σε νέες ιδέες και συνεργασίες.
3. Αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο στην αυτοπεριγραφική έκθεση
Η αυτοπεριγραφική έκθεση είναι το σημείο που μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψήφιους. Εδώ θα μιλήσεις για το ποιος/α είσαι, για τις εμπειρίες σου και τι σε κάνει κατάλληλο/η για το πρόγραμμα. Διάβασε τον οδηγό μας για το πώς να γράψεις την τέλεια αυτοπεριγραφική έκθεση εδώ, και μάθε ποια λάθη να αποφύγεις εδώ, για να έχεις μια ισχυρή αίτηση που θα ξεχωρίσει.
4. Εξασφάλισε συστατικές επιστολές που θα κάνουν τη διαφορά
Βρες καθηγητές ή εργοδότες που σε γνωρίζουν και καταλαβαίνουν τις φιλοδοξίες σου. Συζήτησε μαζί τους για να τους εξηγήσεις τους στόχους σου και δώσε τους χρόνο να ετοιμάσουν μία προσωπική και «δυνατή» επιστολή. Δες τον οδηγό μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να εξασφαλίσεις μια συστατική που πραγματικά θα σου προσφέρει το επιθυμητό προβάδισμα εδώ.
5. Δώσε εξετάσεις GMAT ή GRE αν χρειάζεται
Ακόμα κι αν το πρόγραμμα που θες δεν απαιτεί GMAT ή GRE, μια καλή βαθμολογία σε αυτά τα τεστ (ειδικά για business schools ή προγράμματα σε επιστήμες και τεχνολογία) μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αίτησή σου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοιτητών που έγιναν δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού λόγω υψηλών βαθμολογιών στο GMAT ή το GRE, ακόμη και με χαμηλότερο βαθμό πτυχίου. Μπορείς να δεις περισσότερα για το GMAT εδώ και για το GRE εδώ.
6. Παρακολούθησε online μαθήματα και εξασφάλισε σχετικές πιστοποιήσεις
Η παρακολούθηση online μαθημάτων ή εξειδικευμένων σεμιναρίων (π.χ. μέσω πλατφορμών όπως Coursera ή Udemy) μπορεί να ενισχύσει τις γνώσεις σου στο αντικείμενο. Επίσης, πιστοποιήσεις σε συγκεκριμένες δεξιότητες ή εργαλεία (όπως Excel, Python ή Project Management) μπορούν να κάνουν την αίτησή σου πιο ελκυστική, δείχνοντας τη δέσμευσή σου να αναπτυχθείς επαγγελματικά.
7. Αναζήτησε μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν προπαρασκευαστικά μαθήματα
Κάποια πανεπιστήμια προσφέρουν προπαρασκευαστικά προγράμματα για φοιτητές/τριες που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια εισαγωγής. Τα προγράμματα αυτά διαρκούν συνήθως μερικούς μήνες και συχνά σου δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσεις στο μεταπτυχιακό αν τα ολοκληρώσεις επιτυχώς. Έτσι, θα έχεις μια ευκαιρία να αποδείξεις τις δυνατότητές σου και να εξισορροπήσεις τον χαμηλό βαθμό πτυχίου σου.
8. Ανάλαβε μια ερευνητική εργασία ή δημοσίευση
Αν το αντικείμενο σου το επιτρέπει, η ενασχόληση με μια ερευνητική εργασία ή η δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αίτησή σου. Η ερευνητική εμπειρία δείχνει ότι γνωρίζεις το αντικείμενό σου σε βάθος, κάτι που εκτιμούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες για να ξεπεράσεις το εμπόδιο του βαθμού και να ενισχύσεις την αίτησή σου. Θυμήσου, η ειλικρίνεια, η αυτοπεποίθηση και η ξεκάθαρη παρουσίαση του ποιος/α είσαι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Καλή επιτυχία!