Ευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας στη Βιοοικονομία για φοιτητικές ομάδες
Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναλαμβάνει και φέτος την εθνική διοργάνωση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού BISC-E (Bio–based Innovation Student Challenge Europe). Πρόκειται για μια δράση που προάγει την καινοτομία, θέτοντας βιο-βασισμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία ή την κοινωνία και προσφέρει στους νέους της χώρας μας την ευκαιρία να αναδείξουν μία καινοτόμα ιδέα τους και να διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000€!
Με γνώμονα την επιτυχημένη προσπάθεια της περασμένης χρονιάς, ο διαγωνισμός ενθαρρύνει και φέτος φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας που διακρίνονται από επιχειρηματική νοοτροπία, να σχηματίσουν διεπιστημονικές ομάδες και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 29 Μαρτίου 2024.
Στόχος διαγωνισμού:
Η ανάπτυξη και η ανάδειξη ενός καινοτόμου βιο-βασισμένου προϊόντος ή υπηρεσίας/εφαρμογής που αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές ή κοινωνικές προκλήσεις της εποχής. Οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα (business case), προτείνοντας μια βιο-εμπνευσμένη λύση σε πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, την οποία θα παρουσιάσουν σε εθνικό επίπεδο, στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.
Σε ποιους απευθύνεται:
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με ελάχιστο αριθμό συμμετοχής για τις ομάδες τα 3 μέλη και μέγιστο τα 6. Φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και πανεπιστήμια βασικής έρευνας μπορούν να δημιουργήσουν μία ομάδα. Οι ομάδες υποστηρίζονται από ένα μέλος ΔΕΠ ή Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν (ή ένα από τα ιδρύματα φοίτησης αν πρόκειται για φοιτητές από διαφορετικά ιδρύματα), ο οποίος ορίζεται ως επιβλέπων και δηλώνεται κατά τη διαδικασία εγγραφής των ομάδων.
Παραδοτέα:
Ο φάκελος των παραδοτέων θα πρέπει να περιέχει τις ακόλουθες ενότητες:
- Σύντομη περιγραφή της καινοτομίας (μέγιστη έκταση: 150 λέξεις)
- Εισαγωγή και επεξήγηση της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών της βιωσιμότητας [μέγιστη έκταση: 500 λέξεις/1 σελίδα Α4, συμπεριλαμβανομένων εικογραφήσεων (προαιρετικά)]
- Τεχνική επεξήγηση της καινοτομίας [μέγιστη έκταση: 2 σελίδες Α4, συμπεριλαμβανομένων εικονογραφήσεων (προαιρετικά
- Περιγραφή των θετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων [μέγιστη έκταση: 2 σελίδες Α4, συμπεριλαμβανομένων εικονογραφήσεων (προαιρετικά)]
- Οικονομική βιωσιμότητα της καινοτομίας [μέγιστη έκταση: 2 σελίδες Α4, συμπεριλαμβανομένων εικονογραφήσεων (προαιρετικά)]
Το έπαθλο:
Η συμμέτοχη στον διαγωνισμό φέρνει τους συμμετέχοντες σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες του Ακαδημαϊκού αλλά και Βιομηχανικού χώρου της βιοοικονομίας. Τα μέλη της ομάδας που θα κερδίσει θα αποκτήσουν από ένα Tablet Samsung τελευταίας τεχνολογίας! Η νικήτρια ομάδα θα διαγωνιστεί έπειτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με χρηματικό έπαθλο αλλά και διάχυση της ιδέας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο.
Σημαντικές ημερομηνίες:
29 Μαρτίου 2024: Λήξη προθεσμίας εγγραφής ομάδων.
31 Μαίου 2024: Τελική ημερομηνία παράδοσης εργασιών: Αποστολή των παρουσιάσεων κάθε ομάδας, καθώς και του φακέλου με τα απαραίτητα έγγραφα που υποστηρίζουν τις εργασίες κάθε ομάδας, στον Συντονιστή του Διαγωνισμού.
Ιούνιος 2024: Διεξαγωγή του εθνικού τελικού – ανάδειξη εθνικού νικητή.
Ημερομηνίες διεξαγωγής Ευρωπαϊκού τελικού:
6 Σεπτεμβρίου 2024: Διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού τελικού για τους εθνικούς νικητές (1st Round)
24 Σεπτεμβρίου 2024: Διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού τελικού για τις 5 επιλαχούσες ομάδες (2nd Round)
Ιδέες για βίντεο και παρουσίαση από προηγούμενα έτη του Διαγωνισμού BISC–E, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας εδώ ως τις 29 Μαρτίου 2024.
Διαβάστε αναλυτικά τα Παραδοτέα του διαγωνισμού εδώ.
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον
Καθηγητή κ. Κοκόση και την κα Ιωάννα Κωστοπούλου στο joankwst@mail.ntua.gr.