Φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ψηφιακής Υγείας και της Βιομηχανίας
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας DIN-ECO είναι ένας φοιτητικός διαγωνισμός που διεξάγεται στη Δανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία και την Τουρκία με σκοπό να φέρει κοντά φοιτητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, να εντοπίσει και να υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις στους τομείς των Ψηφιακών Τεχνολογιών, της Ψηφιακής Υγείας και της Βιομηχανίας.
Συμμετέχοντας στον διαγωνισμό θα έχετε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε τη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό σας πνεύμα, να διδαχθείτε τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να δικτυωθείτε με φοιτητές, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς σε όλη την Ευρώπη και να προετοιμαστείτε να ξεκινήσετε το επιχειρηματικό σας ταξίδι.
Ο Διαγωνισμός DIN-ECO αποτελείται από 3 φάσεις:
- Υποβολή πρότασης:
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, σας ζητείται (είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδα) να υποβάλετε την επιχειρηματική σας ιδέα, η οποία θα αξιολογηθεί εσωτερικά από κάθε πανεπιστήμιο.
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να υποβάλετε την επιχειρηματική σας ιδέα με τον πιο ελκυστικό τρόπο. Εστιάστε στο πρόβλημα που προσπαθείτε να επιλύσετε και απαντήστε στα ερωτήματα: ποιον βοηθά η λύση σας και τι κάνει την ιδέα σας καινοτόμα. Μόνο οι επιλεγμένες ιδέες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
- Επιλογή των καλύτερων ιδεών που θα διαγωνιστούν:
Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν από κάθε πανεπιστήμιο και οι 5 καλύτερες ιδέες θα επιλεγούν για να προωθηθούν στο DIN-ECO Hackathon.
- DIN-ECO Hackathon:
Οι 5 φιναλίστς κάθε συμμετέχοντος πανεπιστημίου (30 φιναλίστ συνολικά) θα λάβουν μέρος σε ένα μονοήμερο διαδικτυακό μαραθώνιο καινοτομίας (Hackathon) κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, ενώπιον μιας κριτικής επιτροπής. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει και θα βραβεύσει τις 3 καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες.
Ο Διαγωνισμός επικεντρώνεται σε 3 θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα, οι περιοχές εστίασης είναι οι εξής:
- Ψηφιακές Τεχνολογίες
Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι νέες τεχνολογίες είναι ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Επομένως, αυτός ο κλάδος εστιάζει σε ψηφιακές λύσεις που χρησιμοποιούν σύγχρονες και προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το υπολογιστικό νέφος (Cloud Computing), τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), μηχανική μάθηση (Machine Learning), μεγάλα δεδομένα (Big Data), εικονική πραγματικότητα (AR/VR), διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) κ.λπ., με έναν νέο τρόπο που παράγει αξία για τους τελικούς χρήστες.
- Ψηφιακή Υγεία
Ο κλάδος της Ψηφιακής Υγείας εστιάζει σε προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να μεταμορφώσουν τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, να βελτιώσουν και να βελτιστοποιήσουν την έρευνα και ανάπτυξη, την ανακάλυψη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές. Βελτίωση και εξατομίκευση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης και της εμπειρίας θεραπείας· υποστήριξη της πρόληψης ασθενειών και προώθηση της παιδείας και της ευαισθητοποίησης για την υγεία.
- Βιομηχανία
Οι προτάσεις στον τομέα της Βιομηχανίας μπορούν να περιλαμβάνουν καινοτόμες λύσεις στην ανάπτυξη και ποιότητα προϊόντων, βιομηχανικό αυτοματισμό, βελτιστοποίηση παραγωγής και συντήρησης, κατασκευαστικές λειτουργίες, απόδοση γραμμών παραγωγής, ορατότητα εφοδιαστικής αλυσίδας, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό DIN-ECO έχουν οι νέοι που σπουδάζουν σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Δανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σερβία και την Τουρκία σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο και έχουν μια επιχειρηματική ιδέα στον κλάδο Ψηφιακές Τεχνολογίες, Ψηφιακή Υγεία ή Βιομηχανία.
Οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση μεμονομένα ή ως ομάδα.
Υποβολή προτάσεων: Έως και 2 Δεκεμβρίου
Ανακοίνωση φιναλίστ ανά Εκπαιδευτικό Ίδρυμα: 6 Δεκεμβρίου
DIN-ECO Hackathon: 16 Δεκεμβρίου
Δήλωση συμμετοχής εδώ.