Γιατί να επιλέξετε το ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Το ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα μεταπτυχιακά προγράμματα στον Ελλαδικό χώρο και λειτουργεί με επιτυχία από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Το ΠΜΣ επανιδρύθηκε και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4485/2017 (Υ.Α. 5051/ ΦΕΚ 3071/τ. Β’/27-7-2018).
Το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών του ΠΜΣ περιλαμβάνει τρεις (3) κατευθύνσεις σπουδών με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξειδίκευση των αποφοίτων του σε νευραλγικούς τομείς των επιστημονικών αντικειμένων που θεραπεύει αλλά και την καλύτερη τοποθέτησή τους στην αγορά εργασίας.
Οι φοιτητές εξειδικεύονται σε μια από τις ακόλουθες τρεις προσφερόμενες κατευθύνσεις:
α) Λογιστική και Ελεγκτική (Accounting and Auditing)
β) Χρηματοοικονομική, Επενδύσεις, και Διαχείριση Κινδύνων (Finance, Investments, and Risk Management)
γ) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Accounting and Finance)
Τρεις σημαντικοί λόγοι να επιλέξετε το ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Οικονομικού
1. Ταχεία Επαγγελματική αποκατάσταση
Οι απόφοιτοι του Προγράμματος είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας και ακολουθούν διακεκριμένη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εντός και εκτός της Ελλάδας. Μεγάλο δε ποσοστό των φοιτητών του τμήματος πλήρους φοίτησης απορροφάται από την αγορά εργασίας πριν ακόμα από την ολοκλήρωση των σπουδών του στο πρόγραμμα!
Οι απόφοιτοι στελεχώνουν μεταξύ άλλων οικονομικές διευθύνσεις δημοσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ελεγκτικές εταιρείες.
2. Διεθνείς Πιστοποιήσεις του ΠΜΣ
Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ εξαιρούνται από ενότητες στις οποίες απαιτείται εξέταση για τη λήψη της επαγγελματικής πιστοποίησης του Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).
Συγκεκριμένα το ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική επαναπιστοποιήθηκε από το διεθνή επαγγελματικό οργανισμό ACCA για το διάστημα 1/1/2019-31/12/2023 και χορηγεί σε όλους όσοι θα αποφοιτήσουν στο ανωτέρω διάστημα, έως και εννέα απαλλαγές, ανάλογα με τα μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει. Περισσότερες πληροφορίες στις διευθύνσεις εδώ και εδώ.
Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ εξαιρούνται, επίσης, από ενότητες στις οποίες απαιτείται εξέταση για τη λήψη της επαγγελματικής πιστοποίησης του Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW).
Επίσης, το ΠΜΣ έχει ενταχθεί στο University Affiliation Program του οργανισμού CFA (Chartered Financial Analysts), τίτλος που απονέμεται σε προγράμματα σπουδών των οποίων η διδακτέα ύλη καλύπτει τουλάχιστον το 70% της ύλης στην οποία απαιτείται εξέταση για την απόκτηση της επαγγελματικής πιστοποίησης CFA. Το ΠΜΣ δικαιούται ως εκ τούτου να χορηγεί έως τρεις υποτροφίες ανά ακαδημαϊκό έτος στα πλαίσια του προγράμματος CFA Program Awareness Scholarships, σε φοιτητές ή αποφοίτους που επιθυμούν να προβούν στην εξέταση για την απόκτηση της επαγγελματικής πιστοποίησης CFA. Οι υποτροφίες έχουν τη μορφή μερικής απαλλαγής από τα εξέταστρα της πιστοποίησης.
Το ΠΜΣ συμμετέχει στο ACFE Anti-Fraud Education Partnership Program. Το Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) εδρεύει στο Austin, Texas (ΗΠΑ) και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό κατά της απάτης με περισσότερα από 75.000 μέλη παγκοσμίως. Το Anti-Fraud Education Partnership Program διευκολύνει τα πανεπιστήμια να προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο του ελέγχου, της πρόληψης και του εντοπισμού περιστατικών απάτης. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το ACFE παρέχει στα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα πανεπιστήμια υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, όπως πρακτικά εγχειρίδια, μελέτες περίπτωσης, videos και επιπρόσθετους πόρους, που βοηθούν σημαντικά το έργο των διδασκόντων.
Tο Πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί τέλος από το Institute of Internal Αuditors (The IIA) ως ένα από τα The IIA Internal Audit Awareness Program Schools, σε αναγνώριση της προσήλωσης και των προσπαθειών του να προσφέρει στους φοιτητές του το απαραίτητο πλαίσιο γνώσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή.
3. Σπουδαία διεθνής αναγνώριση
Ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατατάσσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) για το έτος 2022 μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων στον κόσμο στα βασικά επιστημονικά πεδία που αυτό θεραπεύει. Στην Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στα 5 από τα 6 επιστημονικά πεδία στα οποία αξιολογήθηκε.
Στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργούν δύο τμήματα σπουδών:
- Τμήμα Πλήρους Φοίτησης (full time) που απευθύνεται σε νέους απόφοιτους, έχει διάρκεια 12 μήνες και τα μαθήματα είναι πρωινά ή απογευματινά.
- Tμήμα Μερικής Φοίτησης (part time) που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, έχει διάρκεια 24 μήνες και τα μαθήματα είναι απογευματινά.
Για τη φοίτηση στα παραπάνω τμήματα απαιτείται η καταβολή τελών φοίτησης (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Η διαδικασία αποδοχής και αξιολόγησης των αιτήσεων υποψηφιότητας είναι κυλιόμενη και πραγματοποιείται σε επιμέρους κύκλους:
- Η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής αιτήσεων του 1ου κύκλου είναι η Παρασκευή 31/3/2023.
- Η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής αιτήσεων του 2ου κύκλου είναι η Παρασκευή 16/6/2023.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και οι αιτήσεις αξιολογούνται με σειρά προτεραιότητας.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ:
https://www.dept.aueb.gr/el/master.accfin