Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό στη Γεωπληροφορική;

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό στη Γεωπληροφορική;

Το 80% των αποφάσεων που λαμβάνονται καθημερινά, εξαρτώνται από πληροφορίες που αφορούν τον γεωγραφικό χώρο. Η γεωπληροφορική είναι η επιστήμη και τεχνολογία που ασχολείται με τη συλλογή, διαχείριση, επεξεργασία, ανάλυση, μετάδοση και οπτικοποίηση γεωχωρικών δεδομένων, ώστε να αποτελέσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων.

Γιατί να σπουδάσω Γεωπληροφορική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη  Γεωπληροφορική από το 2005. Οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες του προγράμματος προσφέρουν την πολυετή τους εμπειρία για να αποκτήσουν οι απόφοιτες και απόφοιτοι σύγχρονες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να σταδιοδρομήσουν στον επαγγελματικό, επιστημονικό ή ερευνητικό τομέα.

  • Σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών 

Το πρόγραμμα σπουδών ανανεώνεται συνεχώς και περιλαμβάνει σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα της Γεωπληροφορικής, όπως: Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Τηλεπισκόπηση, Χαρτογραφία, Χωρική Ανάλυση, Βάσεις Γεωγραφικών Δεδομένων, Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Διαχείριση Γεωχωρικών Δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Επίσης προσφέρει εξειδίκευση σε εφαρμογές Γεωπληροφορικής στα θεματικά πεδία των Φυσικών Καταστροφών, του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης, της Ανθρωπογεωγραφίας, του Χωρικού Σχεδιασμού, της Αστικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  • Σημαντικό εργαστηριακό σκέλος

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρακτικής εξάσκησης, όλα τα μαθήματα έχουν εργαστηριακό σκέλος. Αξιοποιούνται τόσο εμπορικά λογισμικά (π.χ. ESRI ArcGIS) όσο και λογισμικά ανοικτού κώδικα (π.χ. QGIS, PostgreSQL/PostGIS) και παρέχονται όλες οι απαιτούμενες άδειες για όλη τη διάρκεια φοίτησης. Επίσης παρέχεται εξοπλισμός για τη λήψη δεδομένων πεδίου (π.χ. drones, αισθητήρες, κάμερες).

  • Συνδυασμός συμβατικής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης

Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση σε ποσοστό ως 85% (διαφοροποιείται ανά μάθημα). Πραγματοποιούνται δύο κύκλοι διά ζώσης εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη, ένας στο χειμερινό εξάμηνο (διάρκειας 7 ημερών) και ένας στο εαρινό εξάμηνο (διάρκειας 10-15 ημερών).

  • Πρακτική άσκηση

Προσφέρεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης ERASMUS+.

  • Ανταγωνιστικά τέλη φοίτησης

Τα συνολικά τέλη φοίτησης ανέρχονται στα 1.800 ευρώ, τα οποία καταβάλλονται τμηματικά σε 6 δόσεις. Υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν φοίτησης ως του 30% των φοιτητών/φοιτητριών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Πώς θα συνδυάσω τις υποχρεώσεις μου με τις σπουδές μου;

Το πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων και προσφέρει 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS). 

Στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται η παρακολούθηση οκτώ (8) συνολικά μαθημάτων (τεσσάρων ανά εξάμηνο). Στο εξ’ αποστάσεως τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι εκπαιδευτικές ενότητες γίνονται απογευματινές ώρες (15:00-18:00, 18:00-21:00) Δευτέρα ως Παρασκευή. Στο διά ζώσης τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι εκπαιδευτικές ενότητες γίνονται πρωινές (9:00-12:00, 12:00-15:00) και απογευματινές ώρες, Δευτέρα ως Κυριακή.

Στο τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικές εργασίας.

Πού θα βρω περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, την προκήρυξη για νέες αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://geography.aegean.gr/geoinformatics
ή επικοινωνήστε με τη Γραμματεία:
e-mail: geoinformatics@aegean.gr
Τηλέφωνο: 22510-36472
Ταχυδρομική διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κτίριο Γεωγραφίας, Λόφος Πανεπιστημίου, 811 00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο