Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Γιατί υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες απόψεις για το πώς να συντάξεις ένα βιογραφικό ;

Γιατί υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες απόψεις για το πώς να συντάξεις ένα βιογραφικό ;

«Κάνε το βιογραφικό σου μονοσέλιδο, για να είναι σύντομο και περιεκτικό» - «Όχι, καλύτερα να το κάνεις λίγο μεγαλύτερο, για να μπορέσεις να συμπεριλάβεις όλα τα επιτεύγματα στην έως τώρα καριέρα σου».
«Μην ξεχάσεις να το συνοδεύσεις με συστατική επιστολή» - «Μπα, οι συστατικές επιστολές είναι μάλλον ξεπερασμένες».

Σίγουρα, και εσύ θα έχεις παρατηρήσει πόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες υπάρχουν, σχετικά με τον «σωστό» τρόπο να συντάξεις ένα βιογραφικό σημείωμα. Παρότι, μάλιστα, είναι, εδώ και χρόνια, ο νούμερο ένα τρόπος να συστηθείς σε έναν υποψήφιο εργοδότη και να του κινήσεις το ενδιαφέρον, για να σε προσλάβει, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις απόψεων ως προς τον καλύτερο τρόπο σύνταξής τους. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
 

Ο καθένας έχει και διαφορετική άποψη
 

Ακόμη και αν ζητήσεις από δέκα διαφορετικούς υπεύθυνους προσλήψεων τις συμβουλές τους για το πώς να δομήσεις το βιογραφικό σου, πιθανότατα θα λάβεις ισάριθμες διαφορετικές απαντήσεις. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, ωστόσο οι διαφορές είναι εκείνες που θα σε προβληματίσουν για το τι πραγματικά είναι σωστότερο. Ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να βρεις ποιο είναι το πιο σωστό για το δικό σου CV. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε recruiter βλέπει από τη δική του  οπτική ένα βιογραφικό, που θα πάρει στα χέρια του, και επομένως θα το «διαβάσει» ελαφρώς διαφορετικά. Θα δώσει προσοχή σε διαφορετικά πράγματα, με βάση τη δική του εμπειρία και τις λεπτομέρειες στις οποίες εκείνος, με υποκειμενικό τρόπο, συνηθίζει να δίνει έμφαση.

Ας δούμε, για παράδειγμα, το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα βιογραφικό· ένα ερώτημα που διαχρονικά εγείρει συζητήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως σε έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2014 και το 2018, από δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής συμβουλών επαγγελματικού προσανατολισμού παγκοσμίως, αποδείχθηκε πως ο μέσος όρος της πρώτης ανάγνωσης ενός βιογραφικού από ένα στέλεχος HR, ήταν 8 και 11 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα. Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, δε διαφέρει πολύ. Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για δευτερόλεπτα. Αυτό το στοιχείο, σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει στην αναζήτηση της σωστής απάντησης.

Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι ένας recruiter δε θα ξοδέψει παρά μερικά δευτερόλεπτα για να σκανάρει και να ξεδιαλέξει ορισμένα από τα δεκάδες βιογραφικά που έχει μπροστά του, είναι μάλλον προτιμότερο να κρατήσουμε το CV μας σχετικά σύντομο. Μπορούμε, τουλάχιστον, με βεβαιότητα να αποκλείσουμε το δεκασέλιδο βιογραφικό! Τι γίνεται, όμως, όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στη μία ή τις δύο σελίδες; Αν και η μια σελίδα μπορεί να φαίνεται πιο λογική επιλογή, δεδομένου του χρόνου, που -όπως είδαμε- αφιερώνεται συνήθως για την ανάγνωση ενός βιογραφικού, περιορίζει ταυτόχρονα αρκετά και τον χώρο για να συμπεριλάβεις όλη την εργασιακή εμπειρία και τα skills σου. Άρα, μήπως, το δισέλιδο βιογραφικό είναι πιο συμβατή λύση;
 

Επίλεξε το καλύτερο για σένα
 

Η αλήθεια είναι, πως στην περίπτωση του βιογραφικού μας, καμία επιλογή δε μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια. Σε τελική ανάλυση, ο τρόπος που θα επιλέξεις να δομήσεις το βιογραφικό σου εξαρτάται, κυρίως, από το τι είναι καλύτερο για εσένα. Απαραίτητη προϋπόθεση, να τηρήσεις ορισμένους θεμελιώδεις και απαραβίαστους κανόνες, όπως το να είναι σαφείς και ευανάγνωστες όλες οι πληροφορίες που θα αποφασίσεις τελικά να συμπεριλάβεις. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως, εάν όλα τα βιογραφικά συντάσσονταν με την ίδια ακριβώς λογική, δε θα υπήρχε τρόπος να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους συνυποψήφιους!

Επιμέλεια κειμένου: Θωμάς Ντίνας
Εικόνα άρθρου: Unsplash

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο