Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Hackathon Stronger Together | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό

Hackathon Stronger Together | Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται μια τεχνολογία που έχει τη δύναμη να λύσει κάποιες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και το κατά πόσο αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διαμόρφωση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα κληθούν να δράσουν, να επηρεάσουν τους άλλους και να στηρίξουν την ευρύτερη κοινωνία. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να εργαστούμε σε ένα τομέα που θα επιτρέψει στους νέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προόδου και να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο μέσω της κοινωνικής τους δράσης.

Hackathon
Ως εκ τούτου, το British Council ενώνει τις δυνάμεις του με την Microsoft Ελλάς για δεύτερη χρονιά για την πραγματοποίηση ενός hackathon στις 15–17 Δεκεμβρίου 2023, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να αναδείξουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Πράσινες Πόλεις
Η θεματική του φετινού hackathon είναι οι «Πράσινες Πόλεις». Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σκεφτούν δημιουργικές ιδέες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στις αστικές περιοχές, καθιστώντας τις πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας 18–35 ετών, να έχουν καλή κατανόηση της αγγλικής γλώσσας και να προέρχονται από (ή να ενδιαφέρονται για) έναν από τους ακόλουθους τομείς:

  • Πληροφορική/μαθηματικά/αρχιτεκτονική/αστική ανάπτυξη κ.λπ. – άτομα που έχουν ένα υπόβαθρο σε έναν από αυτούς τους τομείς.
  • Ακτιβισμός για το κλίμα/περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιστήμες – άτομα που υποστηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι υπέρμαχοι της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και γνωρίζουν ποιοι είναι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης .
  • Κοινωνική καινοτομία ή επιχειρηματικότητα – άτομα που σχεδιάζουν λύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας των ατόμων και της κοινωνίας.

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης ή σε θέματα κλιματικής αλλαγής για να συμμετάσχετε, καθώς το hackathon θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θεμελιώδεις αρχές τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, ο βασικός εκπαιδευτής μας και εξειδικευμένοι μέντορες θα υποστηρίξουν τις ομάδες σε όλη τη διαδικασία.

Τι θα γίνει κατά τη διάρκεια του hackathon;
Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν ομάδες – και με την καθοδήγηση του Βρετανού εκπαιδευτή Mike Lloyd – θα εργαστούν πάνω στο πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουν λύσεις για τις σύγχρονες προκλήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των πόλεων. Στη συνέχεια, οι ομάδες θα δημιουργήσουν μια πρωτότυπη ιδέα και θα την παρουσιάσουν ενώπιον της κριτικής επιτροπής. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με μια επίσκεψη μελέτης στο Bristol τον Μάρτιο του 2024.

Πότε και πού
Το hackathon θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 στο INNOVATHENS  της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, 118 54 Αθήνα).

Η συμμετοχή είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή
Για να πάρετε μέρος στο hackathon, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής έως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 (23.59 ώρα Ελλάδας).

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Συνεργάτες
Το hackathon διοργανώνεται με τη χορηγία της Microsoft Ελλάς, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) και το Εργαστήριο Πολιτισμικής Πληροφορικής, Δεδομένων & Ψηφιακών Πολιτισμικών Σπουδών (CID-CCS Lab), Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη CREATIVE+, Δομή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. H εκδήλωση φιλοξενείται στο INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Bristol
Τα μέλη της νικήτριας ομάδας του hackathon θα βραβευθούν με μια επίσκεψη μελέτης στο Bristol τον Μάρτιο του 2024. Το Bristol ήταν η πρώτη βρετανική πόλη που ονομάστηκε Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα, ένα βραβείο που γιορτάζει και προωθεί καινοτόμες λύσεις στις αστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν φορείς ενδιαφέροντος και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για την εξεύρεση λύσεων για τη βιώσιμη αστική διαβίωση. Οι συμμετέχοντες θα συναντήσουν επίσης τις νικήτριες ομάδες από άλλες χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν hackathons, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών και τη δικτύωση.

Youth Policy Dialogue
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μελέτης στο Bristol, οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε ένα «Youth Policy Dialogue» μαζί με ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, βιωσιμότητας και κοινωνικού αντίκτυπου, καθώς και με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ερευνητές, εταιρείες και ακαδημαϊκούς. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό και να ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο των νέων στην κοινωνική αλλαγή στη νέα τεχνολογική εποχή.

Παρακολουθείστε τα βίντεο από το περσινό πρόγραμμα:
AI Hackathon in Greece 2023 
Study Visit to the UK, March 2023

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο