Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ημερίδα «ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και Έρευνα Περιέργειας: Εγκαινιάζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα της χώρας»

Ημερίδα «ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και Έρευνα Περιέργειας: Εγκαινιάζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με  την επιστημονική κοινότητα της χώρας»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) διοργανώνει την ημερίδα με τίτλο: «ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και Έρευνα Περιέργειας: Εγκαινιάζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα της χώρας», την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025, ώρες 09:00 – 17:00, στο Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Την ημερίδα θα χαιρετίσουν η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), Δρ Αναστάσιος Γαϊτάνης.

Ύστερα από την συμπλήρωση οκτώ χρόνων λειτουργίας, και με αφορμή το τέλος της θητείας του παρόντος Επιστημονικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. επιθυμεί να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο για τη σημασία της έρευνας περιέργειας (curiosity-driven research) με εκπροσώπους της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της πρόεδρου του Ε.Σ. Καθηγήτριας Ξένης Χρυσοχόου, με τίτλο: «2016 - 2025: Το αποτύπωμα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στον ερευνητικό ιστό της χώρας», κατά την οποία θα αναδείξει τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην χρηματοδότηση έρευνας περιέργειας, χωρίς θεματικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς.

Στις ενότητες που θα ακολουθήσουν, Μέλη του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. θα παρουσιάσουν τις ποιοτικά στοιχεία για κάθε Επιστημονική Περιοχή. Κάθε συνεδρία θα προσφέρει την ευκαιρία για μια εποικοδομητική συζήτηση με καταξιωμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας για ο,τι σημαίνει έρευνα περιέργειας και πως αυτή αποτυπώνεται στον ερευνητικό ιστό της Ελλάδας, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για το μέλλον.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η Καθηγήτρια Maria Leptin, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC), η οποία θα αναφερθεί στην αξία της έρευνας περιέργειας και στη χρηματοδότηση αυτής, ενώ στη συνέχεια, θα απαντήσει σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων/ουσών στην ημερίδα. «Από τη δημιουργία του το 2007, το ERC έχει υποστηρίξει πάνω από 14.000 ερευνητές/τριες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από 950 ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη, καλύπτοντας όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών», δήλωσε, με αφορμή την ομιλία της στο πλαίσιο της ημερίδας.

Η ημερίδα θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο YouTube (https://www.youtube.com/@elidek-hfri).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο