Kαινοτόμο Λογισμικό που αναπτύχθηκε στο Δ.Π.Θ. αγοράστηκε από τη NASA και χρησιμοποιείται σε διαστημικές πτήσεις
Το νευρομορφικό τσιπάκι Akiδa που κατασκευάστηκε από την Brainchip Holdings USA, με την σημαντική συνεισφορά του Εργαστηρίου Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., όπου αναπτύχθηκε το ευφυές λογισμικό του (Καθηγητής Λάζαρος Ηλιάδης, και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Δεμερτζής) αγοράστηκε και χρησιμοποιείται από την NASA σε διαστημικές πτήσεις.
Η BrainChip είναι μια κορυφαία εταιρεία παγκοσμίου εμβέλειας με έδρα την Καλιφόρνια και Holding στην Μελβούρνη, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη NSoC ικανών να προσεγγίσουν τη βιολογική ανθρώπινη νοημοσύνη, εκτελώντας αντίστοιχες διεργασίες με αυτές του ανθρώπινου εγκεφάλου, αβίαστα και χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση ενέργειας.
Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου project, η BrainChip υπέγραψε συμβόλαιο ερευνητικής συνεργασίας και εμπιστευτικότητας με το Εργαστήριο Μαθηματικών και Πληροφορικής ΣΕΠΜ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, και χρηματοδότησε μέσω του ΕΛΚΕ το αντίστοιχο έργο.
Το εν λόγω λογισμικό ανιχνεύει μεγάλο αριθμό Κυβερνοεπιθέσεων, σε χρόνο που τείνει στο μηδέν. Το NSoC Ακίδα, λόγω του λογισμικού που αναπτύχθηκε στο Δ.Π.Θ. αντικαθιστά πολύπλοκες μαθηματικές διεργασίες συνέλιξης, με βιολογικά εμπνευσμένες λειτουργίες νευρώνων.
Παράλληλα ενσωματώνει συνελικτικά και συγκεντρωτικά (Convolutional and Pooling) στρώματα και λειτουργεί βάσει συμβάντων. Είναι το πλέον σύγχρονο Νευρομορφικό ολοκληρωμένο κύκλωμα διεθνώς, το οποίο για πρώτη φορά ενσωματώνει 1,2 εκατομμύρια νευρώνες και 10 δισεκατομμύρια συνάψεις. Η δυναμική του Ακίδα μπορεί να γίνει αντιληπτή εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίπαλον δέος περιλαμβάνει 130.000 τεχνητούς νευρώνες και 130 εκατομμύρια συνάψεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα "Η εταιρεία σημειώνει ότι ο νευρομορφικός επεξεργαστής Akida είναι κατάλληλος για εφαρμογές διαστημικής πτήσης και αεροδιαστημικής. Η συσκευή είναι ένας πλήρης επεξεργαστής νευρώνων και δεν απαιτεί εξωτερική Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU), μνήμη ή επιταχυντή Βαθειάς Μάθησης".