Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Καλοκαιρινές βραδιές παραστάσεων στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καλοκαιρινές βραδιές παραστάσεων στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Οι  καλοκαιρινές  βραδιές στο  Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ξεκίνησαν την Πέμπτη 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019.

Οι βραδιές περιλαμβάνουν παρακολούθηση ταινίας αφιερωμένης στην ιστορία του τηλεσκοπίου NEWALL που φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια λειτουργίας, δράση ουρανογραφίας και αστρονομική παρατήρηση (καιρού επιτρέποντος) με άρωμα Δία, Κρόνου και Σελήνης εφόσον είναι ορατή και βρίσκεται σε κατάλληλη θέση στον ουρανό.

Οι παραστάσεις αυτές είναι προγραμματισμένες για το μήνα Ιούλιο τις ακόλουθες ημερομηνίες: 11/7, 13/7, 14/7, 18/7, 19/7 & 20/7. Η ώρα προσέλευσης είναι από τις 20:00 και το πρόγραμμα ξεκινά στις21:00.

Κρατήσεις δεν πραγματοποιούνται και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την συμπλήρωση των 125 διαθέσιμων θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει το διαθέσιμο τηλέφωνο του Αστεροσκοπίου 210 – 3490022 καθημερινές 9 – 3.μ.μ. Γενική είσοδος 5 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για άτομα ηλικίας από 10 ετών και άνω.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης λειτουργεί το Κέντρο Επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη από το 1995. Το βασικό μέλημα του Κέντρου είναι η διάχυση αστρονομικών γνώσεων προς το ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους, και η πληροφόρηση του κοινού για τα νέα επιτεύγματα και ανακαλύψεις στην Αστρονομία και Διαστημική Φυσική.

Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και με νυχτερινές παρατηρήσεις με το διοπτρικό τηλεσκόπιο 62.5 εκ. Newall. Επιπλέον, το Κέντρο παράγει ταινίες με αστρονομικό περιεχόμενο, οι οποίες και παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.

Το Κέντρο Επισκεπτών στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο “Κουφός” στη Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1958 εξ’ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.

Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων. Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall. Η κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη πριν τοποθετηθεί σε θόλο στην πόλη Gateshead της Μεγάλης Βρετανίας.

Από το 1890 μέχρι και το 1957 το τηλεσκόπιο φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων. Δωρήθηκε στο ΕΑΑ το 1957 και τοποθετήθηκε στο θόλο της Πεντέλης, ο οποίος έχει διάμετρο 14 μ., το 1959. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιήθηκε για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Έκτοτε έχει ρόλο αμιγώς εκλαϊκευτικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εδώ.

 

Κατεβάστε το app του eduguide.gr!
Eνημερωθείτε πρώτοι για κάθε σημαντικό νέο, εκδήλωση ή νέα προκήρυξη γύρω από το αντικείμενο σπουδών σας!
Κατεβάστε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και τα νέα των σπουδών σας!

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο