Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

LinkedIn: ένα χρήσιμο εργαλείο για την καριέρα σου!

LinkedIn: ένα χρήσιμο εργαλείο για την καριέρα σου!

To LinkedIn είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο, με περισσότερους από 950 εκατομμύρια χρήστες σε περισσότερες από 200 χώρες. Ο στόχος του είναι απλός: να καταφέρει να συνδέσει επαγγελματίες όλων των κλάδων από διάφορα μέρη του κόσμου μεταξύ τους, δημιουργώντας δημιουργικές συνεργασίες. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως όλο και συχνότερα ακούς ανθρώπους γύρω σου να βρίσκουν εργασία μέσω τις συγκεκριμένης πλατφόρμας ή να προβάλουν την επιχείρηση και το έργο τους μέσω αυτής. Ειδικά αν αναλογιστείς πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 20 εκατομμύρια καταχωρημένες ανοιχτές θέσεις εργασίας και τα στατιστικά αποδεικνύουν πως 9 στους 10 εργοδότες χρησιμοποιούν το LinkedIn για την αναζήτησή νέων υπαλλήλων.

Ωστόσο, η δημοφιλία που έχει αποκτήσει το LinkedIn, ειδικότερα τα τελευταία 5 χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους χρήστες. Αν λοιπόν, πίστευες μέχρι τώρα πως έχοντας ένα προφίλ με βασικές πληροφορίες για εσένα ήταν αρκετό για να σε βοηθήσει στην καριέρα σου, τότε χάνεις ήδη αμέτρητες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες πρακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να χρησιμοποιήσεις το LinkedIn ως δυναμικό εργαλείο για την εξέλιξη της επαγγελματικής σου πορείας!

1. Πριν ακόμη δημιουργήσεις το προφίλ σου, ρίξε μια ματιά σε λογαριασμούς ατόμων ή εταιρειών που σε ενδιαφέρουν.
Βρες επαγγελματίες στον κλάδο σου και σημείωσε σημεία στο προφίλ τους που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, δες τι υλικό ανεβάζουν και με τι περιεχόμενο αλληλεπιδρούν. Σίγουρα θα βρεις ανθρώπους που χρησιμοποιούν το LinkedIn για επαγγελματικό influencing, από τους οποίους μπορείς να εμπνευστείς.

2. Δημιούργησε το προφίλ σου.
Στο βήμα αυτό υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να προσέξεις:

  • Επίλεξε μία όσο το δυνατόν πιο επαγγελματική φωτογραφία, όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπο σου. Εάν επιλέξεις να μην καταχωρήσεις φωτογραφία πρέπει να ξέρεις πως το προφίλ σου θα εμφανίζεται τελευταίο στις αναζητήσεις εργοδοτών.
     
  • Συμπλήρωσε στην επικεφαλίδα (Headline) την ιδιότητά σου. Εάν ακόμη δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία ανέφερε οπωσδήποτε τον τομέα με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς και στον οποίο ψάχνεις ενεργά εργασία.
     
  • Η περίληψη σου δεν πρέπει να αντικατοπτρίζει μόνο τα κυριότερα σημεία του βιογραφικού σου. Στην περίληψη έχεις την ευκαιρία να προβάλεις στους επισκέπτες του προφίλ σου μία εικόνα της προσωπικότητας σου, μέσα από το ύφος με το οποίο θα τη συνθέσεις. Φρόντισε να ξεχωρίζει!
     
  • Συμπλήρωσε την επαγγελματική σου εμπειρία χωρίς να παραλείψεις λίγα λόγια για τα καθήκοντα σου σε κάθε θέση. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζεις το προφίλ σου με keywords, που θα σε φέρουν ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων στον κλάδο σου. Σημείωση: Αν δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία, μην αγχώνεσαι! Μπορείς να καταχωρήσεις την πρακτική σου άσκηση, οποιαδήποτε εθελοντική εργασία ή σχετικά projects με τα οποία ασχολήθηκες στη διάρκεια των σπουδών σου. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι να δείξεις πως είσαι ενεργός/ή και κυνηγάς ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
     
  • Στην εκπαίδευση σου μην παραλείψεις εργασίες και σχετικά μαθήματα. Πρόσθεσε επίσης ικανότητες και εξειδικευμένα skills τα οποία μπορούν να πιστοποιήσουν συνάδελφοι, εργοδότες και καθηγητές σου. Μπορείς επίσης να επισυνάψεις σχετικά αρχεία, όπως εργασίες, παρουσιάσεις, reports και δημοσιευμένο υλικό ώστε να εμπλουτίσεις το προφίλ σου.

Τώρα έχεις ένα ολοκληρωμένο προφίλ, με όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζονται. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή!

3. Χτίσε το δίκτυο των επαφών σου.
Το σημείο αυτό είναι το πιο σημαντικό. Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να συνδέονται μόνο με φιλικά πρόσωπα και γνωστούς που δεν έχουν σχέση με το επαγγελματικό τους περιβάλλον, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των επαφών τους. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό απομακρύνεσαι από τον στόχο σου να δημιουργήσεις ένα ανταγωνιστικό επαγγελματικό προφίλ. Θα πρέπει να είσαι επιλεκτικός/ή και να συνδέεσαι κυρίως με άτομα του ίδιου επαγγελματικού τομέα, που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις το δίκτυο σου. Μία καλή ιδέα θα ήταν να ακολουθήσεις groups με κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα, όπου θα ενημερώνεσαι και για εξελίξεις στον τομέα σου.

4. Δημιούργησε το δικό σου περιεχόμενο.
Σίγουρα η αλληλεπίδραση με τις δημοσιεύσεις άλλων χρηστών συντελεί στο να έχεις ένα ενεργό προφίλ, αλλά αυτό που θα σε ξεχωρίσει αμέσως είναι να ενεργοποιήσεις τη δική σου δημιουργικότητα. Άρθρα, φωτογραφίες, videos, infographics, blog posts, οτιδήποτε μπορείς να δημιουργήσεις σχετικά με τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και πιστεύεις πως αφορούν τις διασυνδέσεις σου θα σε φέρουν στο "spotlight" του LinkedIn. Ειδικά εάν το επάγγελμα σου ανήκει στον δημιουργικό τομέα, μην κάνεις το λάθος και χάσεις αυτή την ευκαιρία προβολής των δυνατοτήτων σου!

5. Εμπλούτισε τις γνώσεις σου μέσω του LinkedIn Learning.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα του LinkedIn σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις online μαθήματα στις θεματικές ενότητες Business, Creative και Technology παρέχοντας πιστοποιήσεις όταν ολοκληρώνεις ένα learning path. Το LinkedIn Learning διατίθεται δωρεάν μόνο για έναν μήνα σε όλους τους χρήστες του LinkedIn, καθώς ανήκει στο πακέτο του LinkedIn Premium. Το LinkedIn Premium σου δίνει ορισμένες επιπλέον δυνατότητες, όπως να επικοινωνείς με άμεσα μηνύματα με άτομα που δεν ανήκουν στις επαφές σου (π.χ. δυνητικούς εργοδότες ή πελάτες σου), να βρεις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις οποίες θεωρείσαι "top applicant" με βάση την εμπειρία και τα skills σου και να προετοιμάζεσαι για συνεντεύξεις μέσω των Interview Prep Tools του LinkedIn. Εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το LinkedIn ως κύριο εργαλείο για να αναπτύξεις την επαγγελματική σου δυναμική ίσως να σου είναι χρήσιμη και αυτή η επιλογή.

6. Εάν βρίσκεσαι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας το πεδίο Jobs του LinkedIn είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου.
Εκεί θα βρεις διαθέσιμες θέσεις εργασίας ειδικά για εσένα, με βάση τα στοιχεία του προφίλ σου, καθώς και προτεινόμενες θέσεις εργασίας "Hiring in your Network", όπου θα βρεις αγγελίες δημοσιευμένες από διασυνδέσεις σου. Στη μηχανή αναζήτησης, έχεις τη δυνατότητα να φιλτράρεις τα αποτελέσματά σου με κριτήρια λέξεις κλειδιά, τοποθεσία, ημερομηνία δημοσίευσης της αγγελίας, επίπεδο εμπειρίας που απαιτείται, ακόμη και on-site ή remote επιλογές. Το προνόμιο του LinkedIn είναι πως βρίσκοντας μια αγγελία που σε ενδιαφέρει και με ένα κλικ μπορείς να μάθεις τα πάντα για την εταιρεία που τη δημοσιεύει, πόσα άτομα απασχολεί, να δεις τα προφίλ των εργαζομένων και να έχεις έτσι μία εικόνα για το αν ταιριάζεις στη συγκεκριμένη ομάδα πριν εκφράσεις το ενδιαφέρον σου στέλνοντας το βιογραφικό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει αρκετά και στη διαδικασία των συνεντεύξεων, ειδικότερα εάν έχεις εντοπίσει πως μοιράζεσαι κοινά στοιχεία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αναμφισβήτητα, το LinkedIn είναι πλέον το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες για την ανάπτυξη και την προβολή των επαγγελματικών δυνατοτήτων τους. Μαζί με ένα δυνατό βιογραφικό, το προφίλ σου στο LinkedIn μπορεί να γίνει ένας χρήσιμος συνεργάτης, ώστε να εξελίξεις την πορεία σου. Αφιέρωσε τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να αποκομίσεις όσα περισσότερα μπορείς από τις ευκαιρίες που σου προσφέρει! 

Επιμέλεια κειμένου: Βάλια Κοντού
Εικόνα: Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο