Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών 2023

Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών 2023

Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 6η Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών (ΙΕΟ) με φιλοξενούσα χώρα την Ελλάδα. Η Ολυμπιάδα φέτος δεν είχε διοργανώτρια χώρα, κι έτσι η Ελλάδα και ειδικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) ανέλαβε να φιλοξενήσει όσες χώρες επιθυμούσαν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία (το πλήθος τους έφτασε τις 16, ενώ εξ αποστάσεως συμμετείχαν 33 επιπλέον χώρες).

Για την Ελλάδα, η οποία συμμετείχε για 5η συνεχόμενη φορά, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Οι 4 από τους 5 συμμετέχοντες κατάφεραν να διακριθούν κατακτώντας μετάλλια. Συγκεκριμένα, τα 3 ασημένια μετάλλια κατάκτησαν οι: Βασίλης Μαλασίδης (Πειραματικό ΓΕΛ Παν. Μακεδονίας), Δημήτρης Τσίτος (Πειραματικό ΓΕΛ Παν. Μακεδονίας) και Χρήστος Λούκας (ΓΕΛ Μαγούλας Αττικής). Το χάλκινο μετάλλιο κατάκτησε ο Νικόλας Κλάδης (Εκπαιδευτική Αναγέννηση - Εκπ. Αντωνόπουλου). Εξαιρετική επίδοση είχε η Ελληνική αποστολή στον ομαδικό γύρο του Business Case, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ καλή επίδοση είχε και ο 5ος μαθητής της Ελληνικής αποστολής, Δημήτρης Αναστασόπουλος (Κολλέγιο Ψυχικού Αθηνών), που έμεινε μόλις για μία θέση εκτός μεταλλίων!

Η φετινή Ολυμπιάδα διεξήχθη υβριδικά και συμμετείχαν 49 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική με 250 περίπου μαθητές, που αποτελεί νέο ρεκόρ συμμετοχών. Μαθητές Λυκείων, που ξεχωρίζουν στους εθνικούς τους διαγωνισμούς, συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών, το διαγωνιστικό κομμάτι της οποίας αποτελείται από 3 γύρους: (α) το μέρος των Οικονομικών ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής και ανάπτυξης), (β) το μέρος του online παιχνιδιού Χρηματοοικονομικής (FLG) και (γ) τον ομαδικό γύρο του Business Case, όπου οι μαθητές καλούνται μέσα σε 24 ώρες να μελετήσουν, αναλύσουν και παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα στο πρόβλημα που τους δίνεται.

Φέτος, όμως, συγκεντρώθηκαν στο Βόλο (και συγκεκριμένα στην όμορφη και γραφική Πορταριά) 16 χώρες, με σκοπό να προάγουν το πνεύμα συνεργασίας και διαπολιτισμικότητας του διαγωνισμού, ο οποίος είτε λόγω πανδημίας, είτε για άλλους οικονομικούς λόγους, πραγματοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια διαδικτυακά. Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν. Θεσσαλίας άνοιξε τις πόρτες του κτιρίου Ματσάγγου και υποδέχθηκε περί τους 110 μαθητές από τις εξής χώρες: Αργεντινή, Βραζιλία, Γκάνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Βόρεια Μακεδονία, Μακάου (Κίνα), Μαλαισία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Σλοβενία, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα οι καθηγητές του Τμήματος, κ.κ. Μ. Ζουμπουλάκης, Στ. Παπαδάμου, Αθ. Οικονόμου και Λ. Ζαχείλας, αποτέλεσαν μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και της Επιτροπής Θεμάτων του Διαγωνισμού. Στη Επιτροπή των Θεμάτων καθώς και στην διόρθωση των γραπτών συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών, Καθηγητής Στ. Κώτσιος. Περί τους 20 εθελοντές (αποκλειστικά φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ) βοήθησαν σε όλες τις φάσεις της Ολυμπιάδας με την ακούραστη συνέπεια και εργατικότητα τους!

Οι 5 μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας, προκρίθηκαν από τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Οικονομικών, ο οποίος διοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επίσημη άδεια του Υπουργείου Παιδείας και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. Έκτοτε, με τη μεθοδική καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Θεσσαλίας, κκ. Ζαχείλα Λουκά, Ζουμπουλάκη Μιχάλη, Οικονόμου Αθηνάς, Παπαδάμου Στέφανου, Αρβανιτίδη Πασχάλη, Ζερβού Βασίλειου, του υποψήφιου διδάκτορα Μπένου Χρήστου και των (παλαιών μαθητών) Τερζή Σπυρίδωνα και Κισίρη Ελένης, αλλά και χάρη στην προσωπική συστηματική τους μελέτη, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν.

Την αμέριστη υποστήριξή της στον στόχο της ελληνικής αποστολής έδειξε η εταιρεία Grant Thornton με ειδική χορηγία καθώς και η τράπεζα Alpha Bank με την δωρεά (μέσω του ΕΛΚΕ του ΠΘ) για την κάλυψη πολλών εξόδων. Επιπλέον, η εταιρεία Intercomm Foods στη Λάρισα προσέφερε δώρα προς τους συμμετέχοντες. Τα έξοδα της προετοιμασίας ανέλαβαν με χορηγίες τα: (α) Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν. Θεσσαλίας, και (β) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική» και «Λογιστική-Ελεγκτική».

Δελτίο Τύπου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο