Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τι μεταπτυχιακό μπορείς να κάνεις με Πτυχίο Φιλολογίας; Η πλήρης λίστα!

Τι μεταπτυχιακό μπορείς να κάνεις με Πτυχίο Φιλολογίας; Η πλήρης λίστα!

Έχεις πάρει το πτυχίο σου στη Φιλολογία και σκέφτεσαι πώς να προχωρήσεις; Είτε θέλεις να ακολουθήσεις την «παραδοσιακή» οδό, υπηρετώντας τον τομέα της εκπαίδευσης, είτε θέλεις να διαφοροποιηθείς κάνοντας πιο εναλλακτικές «out of the box» επιλογές, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Έχουμε συγκεντρώσει για εσένα την πλήρη λίστα με τα μεταπτυχιακά που μπορείς να ακολουθήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Θα ξεκινήσουμε με τις πιο συχνές και σχετικές με το πτυχίο Φιλολογίας επιλογές και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και στις πιο εναλλακτικές επιλογές που μπορείς να κάνεις. Τα περισσότερα τμήματα Φιλολογίας δίνουν τη δυνατότητα στους/στις φοιτητές/τριές τους να επιλέξουν ειδίκευση συνήθως μετά το 5ο εξάμηνο σπουδών τους. Οι κατευθύνσεις είναι Κλασσικής Φιλολογίας/ Κλασσικών Σπουδών, Μεσαιωνικής/Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΜΝΕΦ) και Γλωσσολογίας. Ανάλογα με την κατεύθυνση που έχεις επιλέξει, μπορείς μετά το πέρας του πρώτου σου πτυχίου να διαλέξεις και το αντίστοιχο μεταπτυχιακό. Δες όλα τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά στις Κλασικές Σπουδές, τις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, την Ιστορία, τη Δημιουργική Γραφή και τη Γλωσσολογία στη λίστα που ακολουθεί.

Κλάδοι Φιλολογίας

Κλασικές Σπουδές

Ιστορία

Τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω είναι ενδεικτικά. Για να δεις τη λίστα με όλα τα εξ αποστάσεως και δια ζώσης μεταπτυχιακά Ιστορίας σε Ελλάδα και Κύπρο, μπορείς να ανατρέξεις στη μηχανή αναζήτησης του eduguide εδώ, και να κάνεις αναζήτηση, χρησιμοποιώντας ως λέξεις κλειδιά τις λέξεις «Ιστορία», «History» κ.λπ.

Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές

Γλωσσολογία

Δημιουργική Γραφή

Εκπαίδευση

Σειρά έχουν τώρα τα μεταπτυχιακά που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τα οποία αποτελούν πολύ συνήθεις επιλογές για όσους/ες έχουν πτυχίο Φιλολογίας.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο δημοφιλές μεταπτυχιακό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλο από ένα μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή. Παρακάτω μπορείς να δεις όλα τα μεταπτυχιακά – δια ζώσης και εξ αποστάσεως – στην Ειδική Αγωγή σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ειδική Αγωγή

Σημείωση:  Αν επιλέξεις να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, προτού υποβάλεις αίτηση θα πρέπει να επιβεβαιώσεις και με τους υπεύθυνους του προγράμματος ότι το μεταπτυχιακό πληροί όλα τα κριτήρια συνάφειας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Αν θέλεις από την άλλη, να παραμείνεις στον τομέα της εκπαίδευσης, επιλέγοντας κάτι διαφορετικό, μπορείς να δεις τα μεταπτυχιακά που υπάρχουν στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση/Διδασκαλία της ελληνικής ως 2η/ξένη γλώσσα

Εκπαίδευση Ενηλίκων

Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Εκπαιδευτική Διοίκηση

Όσον αφορά στην πρόσληψη στο δημόσιο, οι απόφοιτοι μοριοδοτούνται, με αποτέλεσμα να προηγούνται άλλων εκπαιδευτικών που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο. Στην περίπτωση των εν υπηρεσία εκπαιδευτικών, ο μεταπτυχιακός τίτλος τούς προσφέρει προβάδισμα ως προς την προαγωγή τους.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού στον "Επαγγελματικό Προσανατολισμό και Συμβουλευτική" εντάσσονται απευθείας, χωρίς εξετάσεις, στο Μητρώο Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΕΟΠΠΕΠ (μητρώο ανώτερου επιπέδου),  σύμφωνα με την 13173/K6 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 617/τ.Β/14.02.2022.

Πέρα από την προοπτική άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, το μεταπτυχιακό μοριοδοτείται και αποτελεί συνεκτιμώμενο προσόν σε Προκηρύξεις Συμβουλων Στασδιοδρομίας στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στα Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) των Δημοσίων ΙΕΚ, στα Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων, σε σχολές Γονέων των Δήμων, σε επιχειρησεις που σχετίζονται με προγράμματα Voucher για ανέργους

Επιπλέον το μεταπτυχιακό αυτό δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για απασχόληση σε Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς (Κολλέγια, ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ κτλ)

Ένταξη στον κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων (αφορά μόνο στα Ειδικά Σχολεία)
Επιπλέον, απόφοιτοι με Πτυχίο Πανεπιστημίου Φιλολογίας ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών ή Ψυχολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Προσχολικής Αγωγής ή Ειδικής Αγωγής και με επιπλέον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων και να υποβάλουν αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για να διοριστούν ως αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) του συγκεκριμένου κλάδου.

Αλλαγή καριέρας

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης & Δημοσιογραφία

Ψηφιακό Μάρκετινγκ

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (HR)

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αρκετά και μπορείτε να τα βρείτε όλα στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.eduguide.gr/grad/table βάζοντας στην αναζήτηση ως λέξεις-κλειδιά τις λέξεις «MBA» ή «Διοίκηση Επιχειρήσεων» ή «Διοίκηση» ή «Business Administration».

Αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά παρακάτω:

Ως απόφοιτος/η Φιλολογίας μπορείς ακόμα να στραφείς και σε άλλους κλάδους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου και τα προσόντα σου, κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στη Μετάφραση, τα Τουριστικά, την Κοινωνιολογία, τη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, τη Διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, την Αρχειονομία και Βιβλιοθηκονομία κ.ά. Για να βρεις σχετικά μεταπτυχιακά, μπορείς εύκολα και γρήγορα να κάνεις search με σχετικές λέξεις κλειδιά (π.χ. «Τουριστικά», «Κοινωνιολογία» κ.λπ) στη μηχανή αναζήτησης του eduguide εδώ!

Στο τέλος της ημέρας, να θυμάσαι ότι το πρώτο πτυχίο σου δεν σε τοποθετεί αναγκαστικά σε ένα καθορισμένο δρόμο. Μπορείς εσύ, ανάλογα με τις επιλογές σου, να μεταπηδήσεις και σε άλλους κλάδους που βρίσκεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτούς. Ένα πτυχίο στη Φιλολογία, πέρα από γνώσεις, σου έχει δώσει και δεξιότητες, οι οποίες θα σου φανούν χρήσιμες είτε ακολουθήσεις τον παραδοσιακό δρόμο της εκπαίδευσης και της φιλολογικής επιστήμης είτε γίνεις copywriter, digital marketeer, μεταφραστής ή HR manager.

Μπορείς να διαβάσεις εδώ και παλιότερα άρθρο μας με τίτλο Πέντε επιλογές καριέρας για πτυχιούχους Φιλολογίας.

Κείμενο: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Canva & Freepik

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο