Μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία
Η Μ. Βρετανία φιλοξενεί πάνω από 100 κρατικά και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια/κολλέγια, πολλά από τα οποία κατατάσσονται συστηματικά ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Περισσότεροι από 11.000 Έλληνες επιλέγουν κάθε χρόνο την Μ. Βρετανία, είτε για το πρώτο τους πτυχίο, είτε για μεταπτυχιακές σπουδές. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα γύρω στις 300.000 απόφοιτοι από Βρετανικά πανεπιστήμια.
Σε αυτό άρθρο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κάνετε τις αιτήσεις σας και την αναζήτηση σας εάν ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία.
Γιατί να επιλέξετε βρετανικό πανεπιστήμιο;
Ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία σημαίνει πως τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι πλέον σε θέση να αξιολογήσουν με μεγάλη επιτυχία τις αιτήσεις που κάνουν υποψήφιοι από την Ελλάδα, και ξέρουν καλά τι θα πει πανελλήνιες εξετάσεις, πτυχίο πανεπιστημίου και ΤΕΙ, πώς είναι η κλίμακα της βαθμολογίας κτλ.
Άλλα πλεονεκτήματα:
- Διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον
- Διεθνές κύρος, αναγνώριση πτυχίων & δυνατότητα εύρεσης εργασίας σε όλο τον κόσμο
- Χιλιάδες επιλογές μεταπτυχιακών, πολυμορφία & ευελιξία στα προγράμματα σπουδών (full time / part time / εξ αποστάσεως)
- Παροχή σπουδαστικής μέριμνας και υποστήριξη φοιτητών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση σπουδών
- Δωρεάν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη
Πώς θα βρείτε το κατάλληλο μεταπτυχιακό;
Για να βρείτε το κατάλληλο μεταπτυχιακό, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μια καλή έρευνα και να ενημερωθείτε σωστά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από:
- τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων,
- την ιστοσελίδα www.prospects.ac.uk
- τον ιστότοπο του Βρετανικού Συμβουλίου study-uk.britishcouncil.org
- επικοινωνία με τα πανεπιστήμια για περισσότερες πληροφορίες
- αξιολογήσεις πανεπιστημίων (The Quality Assurance Agency, Teaching Excellence Framework, Research Assessment Exercise)
Μπορείτε να δείτε ποια είναι τα αναγνωρισμένα πανεπιτήμια από το βρετανικό υπουργείο Παιδείας στο: www.gov.uk/recognised-uk-degrees
Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε τα καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου (Βρετανίας & Βόρειας Ιρλανδίας) για το 2019, σύμφωνα με την κατάταξη των Times Higher Education. Ενδεικτικά, τα πρώτα πανεπιστήμια στην κατάταξη είναι:
- University of Οxford
- University of Cambridge
- Imperial College London
- University College London (UCL)
- London School of Economics and Political Science (LSE)
Η κατάταξη των Times Higher Education σας επιτρέπει επίσης να δείτε και τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά γνωστικό αντικείμενο.
Κατά τη διάρκεια αναζήτησης μεταπτυχιακού, θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη και τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίοι αναφέρονται πιο κάτω. Καλό είναι να προσέξετε το μεταπτυχιακό που θα επιλέξετε να αναγνωρίζεται και από το ΔΟΑΤΑΠ.
Τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών
- Postgraduate taught diploma (PgD)
9μηνο πρόγραμμα το οποίο συστήνεται σε άτομα που δεν έχουν καλό πρώτο πτυχίο, ώστε να αναβαθμίσουν αργότερα την αίτηση τους για Master. Το PgD δεν αναγνωρίζεται από το ΔΟΑΤΑΠ.
- Postgraduate certificate in education (PGCE)
Επίσης 9μηνο πρόγραμμα, για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Α/θμια & Β/θμια εκπαίδευση.
- Master (MA, MSc, MEd, LLM)
Με διάρκεια συνήθως ένα έτος για full time και δύο έτη για part time φοίτηση, τα προγράμματα Master, ανάλογα με την κατεύθυνση σπουδών, λέγονται Master of Arts (MA), Master of Science (MSc), Master of Education (MEd) ή Master of Laws (LLM).
- Master of research (MRes)
Ένα Master με έμφαση στην έρευνα, για όσους ενδιαφέρονται να συνεχίσουν με ερευνητικές σπουδές
- Master of Philosophy (M.Phil)
Διετές πρόγραμμα με αυτόνομο κύκλο σπουδών, το οποίο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για περαιτέρω διδακτορικές σπουδές
- Doctor of Philosophy (Ph.D, D.Phil)
Ένα full time διδακτορικό διαρκεί συνήθως 3-4 έτη. Επειδή το πιο πιθανό είναι να μην διαφημίζονται στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων, όσοι ενδιαφέρονται για PhD θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές που ασχολούνται με την έρευνα που τους ενδιαφέρει για να δουν αν μπορούν να τους αναλάβουν.
- Master in Business Administration (MBA)
Ένας επαγγελματικός τίτλος σπουδών (τουλάχιστον στη Βρετανία) που απαιτεί 2-5 χρόνια επαγγελματικής προϋπηρεσίας
Δομή μεταπτυχιακού
Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στη Βρετανία θα περιλαμβάνουν μερικά από τα παρακάτω:
- Διαλέξεις, σεμινάρια, tutorials
- Ατομική μελέτη και έρευνα
- Εκθέσεις / εργασίες (ατομικές ή/και ομαδικές)
- Γραπτές εξετάσεις
- Πρακτική / επαγγελματική άσκηση
- Διπλωματική εργασία
Διαδικασία – Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Οι αιτήσεις γίνονται συνήθως ηλεκτρονικά στο πανεπιστήμιο, και ειδανικά 9-12 μήνες πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Τα δικαιολογητικά που πιθανόν να σας ζητηθούν είναι:
- Συμπληρωμένη αίτηση
- Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας
- Αντίγραφο πτυχίου (εφόσον υπάρχει)
- Δύο ακαδημαϊκές συστατικές επιστολές (δείτε πώς θα τις εξασφαλίσετε εδώ)
- Personal Statement (δείτε εδώ το σύντομο οδηγό μας για να γράψετε το personal statement, και εδώ τα 10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε)
- Βιογραφικό (CV)
- Απόδειξη γνώσης αγγλικών (ΙΕLTS / CPE / CAE) τελευταίας διετίας
- Ενδεχομένως να ζητηθεί: GMAT, συνέντευξη (τηλεφωνική ή μέσω skype)
Δίδακτρα – Χρηματοδότηση
Τουλάχιστον μέχρι και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξακολουθούν να υπάγονται στο ‘home fee status’, που σημαίνει ότι το ύψος των διδάκτρων τους θα είναι ίσο με των φοιτητών από τη Βρετανία. Τα δίδακτρα για μεταπτυχιακά προγράμματα ξεκινούν από περίπου £4.500.
Εάν δεν έχετε παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, έχετε το δικαίωμα να πάρετε φοιτητικό δάνειο μέχρι £10.000 για την κάλυψη των εξόδων σας (δίδακτρα & κόστος ζωής) στη Βρετανία. Η αποπληρωμή του δανείου θα αρχίσει μόνο όταν το ετήσιο ατομικό σας εισόδημα είναι άνω των £21.000.
Εάν τυχόν θέλετε να συνεχίσετε με διδακτορικές σπουδές, τα Research Councils του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας, προσφέρουν αρκετές υποτροφίες για PhD σε φοιτητές από Μεγάλη Βρετανία και E.E. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες τους:
- AHRC (Arts and Humanities Research Council)
- BBSRC (Biotechnology and Biological Sciences Research Council)
- EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council)
- ESRC (Economic and Social Research Council)
(Αναλυτικές πληροφορίες για τις υποτροφίες του ESRC μπορείτε να βρείτε και στο άρθρο μας εδώ.) - MRC (Medical Research Council)
- NERC (Natural Environment Research Council)
- STFC (Science and Technology Facilities Council)
Περισσότερες πληροφορίες για το δάνειο και τις διαθέσιμες υποτροφίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων καθώς και στην ιστοσελίδα του British Council εδώ. Για ευκαιρίες υποτροφιών, μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε μέσω της σελίδας μας εδώ, όπου αναρτώνται υποτροφίες όχι μόνο από πανεπιστήμια, αλλά και από ελληνικά κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς που προσφέρουν υποτροφίες εξωτερικού.
Κόστος διαβίωσης
Τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή κειμένονται περίπου στα €1.000-1.300.
Οι φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από εκπτώσεις έως και 50% σε εστιατόρια, διασκέδαση, καταστήματα και υπηρεσίες, αποκτώντας την εκπτωτική κάρτα NUS Card. Πολλά εστιατόρια, καταστήματα και χώροι διασκέδασης παρέχουν επίσης έκπτωση 10-20% με την παρουσία φοιτητικής ταυτότητας.
Πληροφορίες
Το Britich Council στην Ελλάδα προσφέρει καθοδήγηση και συχνά διοργανώνει ενημερωτικά σεμινάρια και εκθέσεις για τις σπουδές στη Βρετανία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του, στο www.britishcouncil.gr/study-uk.
Τι ισχύει για σπουδές και εργασία στο ΗΒ από τον Ιανουάριο 2021;
Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021, αν δεν ζείτε ήδη στο ΗΒ ή δεν απολαμβάνετε δικαιώματα στα πλαίσια της Συμφωνίας Αποχώρησης, εσείς, ως πολίτης της ΕΕ, θα πρέπει να πληροίτε κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσετε να σπουδάσετε ή να εργαστείτε στο ΗΒ.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε Πληροφορίες για σπουδές και εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.
Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε όλα τα σχετικά άρθρα του eduguide για σπουδές και ευκαιρίες υποτροφιών στην Μ. Βρετανία.
Φωτογραφία: unsplash