Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μετεγγραφές 2024

Μετεγγραφές 2024

Οι δηλώσεις μετεγγραφών για το 2024 πλησιάζουν, και αν είσαι φοιτητής/τρια που σκέφτεται να αλλάξει πανεπιστήμιο ή πόλη, ξέρεις πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία. Είτε θες να είσαι πιο κοντά στην οικογένεια σου είτε αναζητάς καλύτερες ευκαιρίες για τις σπουδές σου, οι μετεγγραφές είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ό,τι χρειάζεται να ξέρεις καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αρχικά, όταν σκέφτεσαι τη μετεγγραφή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι και κριτήρια, σύμφωνα και με το ΦΕΚ Τεύχος A’ 169/25.10.2024 άρθρα 72 & 73, ανά κατηγορία που μπορεί να σε βοηθήσουν να την πετύχεις. Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή καθώς μπορείς να υποβάλλεις αίτηση για μία μόνο κατηγορία μετεγγραφής.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις;

  • Για να μπορέσεις να μετεγγραφείς, πρέπει τα τμήματα (το δικό σου και αυτό στο οποίο θέλεις να μεταφερθείς) να είναι αντίστοιχα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
  • Για να ζητήσεις μετεγγραφή, τα μόρια που έχεις για την εισαγωγή σου δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 2.750 μόρια από τη βάση του Τμήματος στο οποίο θέλεις να μετεγγραφείς. 

Πώς να υπολογίσεις τη βάση μετεγγραφής;

  • Για παράδειγμα, έστω ότι έχεις συγκεντρώσει 13.000 μόρια για το τμήμα στο οποίο είσαι εγγεγραμμένος/η:

    •  13.000 + 2.750 = 15.750

  • Το 15.750 είναι η βάση μετεγγραφής σου και μπορείς να ζητήσεις μετεγγραφή μόνο σε τμήματα που έχουν βάση ίση ή χαμηλότερη από αυτή.
     

Κατηγορίες Μετεγγραφών

1. Μετεγγραφές με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

Αυτή η κατηγορία σου δίνει τη δυνατότητα να αιτηθείς με βάση τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της οικογένειάς σου. Αξίζει να γνωρίζεις πώς επειδή είναι περιορισμένος ο αριθμός (15%) των διαθέσιμων θέσεων επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων, η αίτησή σου αξιολογείται βάσει αθροιστικών μορίων που προκύπτουν από συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία είναι:

α) Οικονομικά κριτήρια:

  • Έξι (6) μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα έως 3.000 ευρώ.
  • Τέσσερα (4) μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα από 3.000,01 έως 6.000 ευρώ.
  • Τρία (3) μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα από 6.000,01 έως 9.000 ευρώ.
  • Δύο (2) μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα από 9.000,01 έως 12.000 ευρώ.

β) Κοινωνικά κριτήρια:

Φοιτητής/τρια που είναι: 

  • μέλος τρίτεκνης οικογένειας λαμβάνει τρία (3) μόρια, προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας του.
  • μέλος πολύτεκνης οικογένειας λαμβάνει τρία (3) μόρια, προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας του.
  • ορφανός/ή από έναν γονέα μοριοδοτείται με τρία (3) μόρια ενώ όσοι/ες έχουν χάσει και τους δύο γονείς μοριοδοτούνται με πέντε (5) μόρια. 
  • τέκνο άγαμου γονέα λαμβάνει δύο (2) μόρια.

Τέλος, οι φοιτητές/τριες μοριοδοτούνται με
•    δύο (2) μόρια για κάθε μέλος της οικογένειας τους (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αρ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
 

2. Μετεγγραφές αδερφών φοιτητών/τριών

Αν είσαι πρωτοετής φοιτητής/τρια που έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια που σπουδάζουν ήδη, έχεις την ευκαιρία να ζητήσεις μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό επί των θέσεων.

  • Αν όμως ανήκεις σε τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια, και δεν έχεις υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, μπορείς να αιτηθείς μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών σου. 

Σε κάθε περίπτωση για να πετύχεις τη μετεγγραφή σε αυτή την κατηγορία, πρέπει να πληροίς ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Τα αδέλφια σου και εσύ
    • πρέπει να σπουδάζετε σε τμήματα που βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες.
    • δεν πρέπει να έχετε
      • πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών ούτε να έχετε
      • υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που απαιτείται για να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας.
  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας σου δεν πρέπει να ξεπερνά τις δεκαεπτά χιλιάδες πεντακόσια (17.500) ευρώ.  
    • Μεγάλη προσοχή αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει για φοιτητές/τριες που είναι μέλη τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας.

Ωστόσο, αν το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους μένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας σε ποσοστό 100%.
 

3. Μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών

Οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών αφορούν φοιτητές/τριες:

  • τέκνα α) θυμάτων τρομοκρατίας, β) στελεχών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας
  • άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή πάσχοντες από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο.
  • με κυπριακή καταγωγή και αδελφό ή σύζυγο ή γονέα ή τέκνο που φοιτά ήδη σε πρόγραμμα σπουδών ή διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε (5) έτη.
  • Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
  • κρατούμενους/ες σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχο ή συναφές με το Τμήμα εισαγωγής τους Α.Ε.Ι. Τμήμα το οποίο εδρεύει σε Περιφερειακή Ενότητα όπου λειτουργεί το Κατάστημα Κράτησης στο οποίο κρατούνται κατά την ημερομηνία της αίτησης μετεγγραφής τους.
  • κληρικούς,  οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση εφημερίου και φοιτούν σε Ιερατικό Τμήμα των Α.Ε.Α. έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο Ιερατικό Τμήμα της Α.Ε.Α. που βρίσκεται στην πλησιέστερη Περιφερειακή Ενότητα του τόπου της οργανικής τους θέσης.
     

4. Κατ΄εξαίρεση μετεγγραφές

Σε αυτή την κατηγορία μετεγγραφών υποβάλλονται αιτήσεις αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης φοιτητών/τριών όπως:

  • σοβαρές παθήσεις φοιτητών/τριών ή μελών της οικογένειας του/της φοιτητή/τριας.
  • θάνατος συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός ενός έτους πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.
  • κύηση φοιτητριών μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.
  • σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας, η οποία τεκμηριώνεται με βάση τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.


Ποιοι/ες δεν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν για μετεγγραφή;

  1. Όσοι/ες έχουν λάβει μετεγγραφή, ή μετακίνηση σε άλλο Τμήμα του ιδίου επιστημονικού πεδίου.
  2. Όσοι/ες έχουν υπερβεί τον κανονικό χρόνο φοίτησης, ο οποίος προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, όπου φοιτούν.
  3. Όσοι/ες, με αίτησή τους, έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας, και εφόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση επανεγγραφής σε Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.
  4. τέκνα των Ελλήνων του εξωτερικού. 
  5. αλλοδαποί – αλλογενείς. 
  6. υπότροφοι αλλοδαποί - αλλογενείς οι οποίοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα Θεολογίας των Α.Ε.Ι. και στα προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Α. σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις υπόλοιπες Σχολές. 
  7. υπότροφοι ομογενείς. 
  8. αθλητές/τριες οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση.
  9. όσοι/ες έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. σε θέσεις ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  10. Όσοι/ες έχουν εγγραφεί σε Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο