Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μήπως ήρθε η ώρα για μία αλλαγή στην καριέρα σου;

Μήπως ήρθε η ώρα για μία αλλαγή στην καριέρα σου;

Η πανδημία, αλλά και το lockdown των προηγούμενων ετών, έδωσαν σε πολλούς ανθρώπους τον χρόνο, που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να μην είχαν, ώστε να κάνουν τον απολογισμό τους και να σκεφτούν πού βρίσκονται στη ζωή τους. Εξίσου σημαντικό ερώτημα που απασχόλησε τους περισσότερους αυτό το διάστημα, είναι και το εάν η καριέρα τους τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Η προοπτική μιας αλλαγής σταδιοδρομίας, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως η σημερινή, γεμάτη αβεβαιότητα, μπορεί να μη μοιάζει αρχικά ως η καλύτερη δυνατή ιδέα. Η αλλαγή εργασίας, άλλωστε, είναι μια απόφαση που δε μπορεί να ληφθεί απερίσκεπτα. Ωστόσο, παρά την προσωρινή αναστάτωση που ίσως προκαλέσει μία τέτοια αλλαγή, μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική επιλογή.

Πριν πάρεις, όμως, μια τόσο μεγάλη απόφαση, πρέπει πρώτα να σταθμίσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, να σκεφτείς ρεαλιστικά πού θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τις δεξιότητες και την έως τώρα εμπειρία σου, αλλά και να υπολογίσεις πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνεις την κίνηση.


Πότε είναι το σωστό timing για μία τέτοια αλλαγή;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιδιώκουν αλλαγή πλεύσης στην καριέρα τους. Κάποιοι αναζητούν περισσότερα χρήματα, λιγότερο άγχος ή πιο ευέλικτα ωράρια. Άλλοι ονειρεύονται να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση ή απλά να μετατρέψουν το χόμπι τους σε επάγγελμα. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, υπάρχουν μερικές σημαντικές ενδείξεις που υποδεικνύουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη λήψη της απόφασης.

  • Η δουλειά επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας

Μια καριέρα που σε «γεμίζει», θα πρέπει να λειτουργεί ενισχυτικά και στην αυτοπεποίθησή σου και να μην σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Το να υπομένεις ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον ή μια καριέρα που δεν απολαμβάνεις πια, μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Αν αισθάνεσαι κάπως έτσι, τότε μάλλον ήρθε η ώρα της αλλαγής.

  • Παραμένεις στη δουλειά μόνο για τα χρήματα

Το να εργάζεσαι σε μια δουλειά που μισείς, αλλά που πληρώνεται σχετικά καλά, είναι σίγουρα ψυχοφθόρο. Σε αυτή την περίπτωση, μια αλλαγή σταδιοδρομίας θα μπορούσε να σου δώσει την ευκαιρία να αποκτήσεις μια εργασία, που θα σου φέρνει προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση, εξακολουθώντας να πληρώνει τους λογαριασμούς. Αν, λοιπόν, το βράδυ της Κυριακής σε πιάνει απελπισία ενόψει της νέας εβδομάδας, τότε πιθανότατα ήρθε η στιγμή να κάνεις την κίνησή σου.

  • Βαριέσαι!

Πράγματι, κανείς δεν σηκώνεται κάθε μέρα με ενθουσιασμό από το κρεβάτι για να πάει στη δουλειά του. Όλοι έχουμε μέρες που νιώθουμε κάπως αποδυναμωμένοι και δεν έχουμε πολλή ενέργεια. Ωστόσο, αν νιώθεις συνέχεια έτσι, τότε υπάρχει πρόβλημα. Εάν οτιδήποτε κάνεις στη δουλειά, σου προκαλεί βαρεμάρα, τότε σίγουρα πρέπει να γίνει μία αλλαγή.


Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας αλλαγής καριέρας

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ σε άτομα που άλλαξαν καριέρα, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αλλάξει δουλειά, ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με την απόφασή τους. Εκείνοι που έκαναν το βήμα, εξέφρασαν το θετικό αντίκτυπο που είχε αυτή η απόφαση στη ζωή τους, ως εξής:

  • Πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με πριν, σε ποσοστό 77%
  • Πιο ικανοποιημένοι με την απόδοσή τους, σε ποσοστό 75%
  • Πιο «γεμάτοι» επαγγελματικά, σε ποσοστό 69%
  • Λιγότερο αγχωμένοι, σε ποσοστό 65%

Στην πραγματικότητα, το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είχαν κάνει την αλλαγή νωρίτερα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αλλάζουν καριέρα είναι ευχαριστημένοι με την απόφασή τους. Όταν ρωτήθηκαν αν θα έκαναν την αλλαγή ξανά, το 75% είπε ότι θα το έκανε, το 13% είπε ότι δεν ήταν σίγουρο και το 12% είπε όχι.

Και αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι, ενδεχομένως, να μετανιώσουν μία τέτοια επιλογή:

  • Οικονομική ανασφάλεια - Η μεταπήδηση σε έναν καινούριο κλάδο μπορεί να απαιτεί αρχικά μια περίοδο εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, ή μπορεί να σημαίνει πιο χαμηλό μισθό λόγω της έλλειψης εξειδίκευσης και εμπειρίας.
  • Λανθασμένη εντύπωση - Η εργασιακή ρουτίνα σε μία νέα δουλειά μπορεί να μην είναι αυτό που ίσως φανταζόσουν. Πολλές φορές χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί μια δουλειά, που να σου αρέσει πραγματικά.
  • Άγχος - Η περίοδος προσαρμογής σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον μπορεί συχνά να αποδειχθεί δύσκολη και αγχωτική.
  • Ρίσκο - Εάν αφήνεις τη δουλειά σου, για να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική σου ιδέα, η συναισθηματική και οικονομική επένδυση που απαιτείται, μπορεί να προκαλέσει περισσότερες ανησυχίες σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, μία απόφαση, όπως αυτή, απαιτεί σκέψη και σίγουρα όχι βιασύνη. Το να αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις για την καριέρα σου, θα σε γλιτώσει από αρκετά προβλήματα μακροπρόθεσμα. Όση περισσότερη έρευνα κάνεις, τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες να λάβεις τη σωστή απόφαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πέσεις στην παγίδα της υπερανάλυσης, αφήνοντας έτσι τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια να περάσουν, παραμένοντας αναποφάσιστος και αδρανής.

Μικρά βήματα, αλλά σε καθημερινή βάση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσεις να οδεύεις προς την κατεύθυνση που θες. Για παράδειγμα, η αποστολή ενός μηνύματος σε έναν γνωστό σου, που εργάζεται στην εταιρεία ή τον κλάδο που σε ενδιαφέρει ή η ενημέρωση για διαδικτυακά μαθήματα που θα μπορούσες να παρακολουθήσεις, για να αποκτήσεις κάποια απαραίτητα skills για τη δουλειά που ψάχνεις, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κάποια σύντομα tips πριν λάβεις την απόφασή σου

  • Αξιολόγησε την τωρινή εργασία σου – Αφιέρωσε χρόνο για να κατανοήσεις τους λόγους, για τους οποίους δεν είσαι ευχαριστημένος με την υπάρχουσα κατάσταση.
  • Προσπάθησε να αξιολογήσεις αντικειμενικά τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες σου - Σκέψου τα επαγγέλματα, στα οποία θα μπορούσες άνετα να ανταποκριθείς. Αν δυσκολεύεσαι, αυτό το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να σε βοηθήσει.
  • Κάνε την έρευνά σου - Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για τους κλάδους και τις θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν. Το LinkedΙn είναι μια εξαιρετική πηγή για τη δημιουργία και την προσέγγιση επαφών σε τομείς που σε ενδιαφέρουν.
  • Κυνήγησε την εργασιακή εμπειρία – Καμία θεωρητική γνώση δε συγκρίνεται με το να εξασκείσαι στη δουλειά σε καθημερινή βάση. Αναζήτησε ευκαιρίες εθελοντισμού ή πρακτικής άσκησης στον τομέα που σε ενδιαφέρει.
  • Αναβάθμισε τα skills σου – Προσπάθησε να εντοπίσεις ευκαιρίες εκπαίδευσης, όπως online σεμινάρια, που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις skills απαραίτητα για τη θέση που ψάχνεις.
  • Επανεξέτασε το βιογραφικό σου - Εστίασε ξανά στο βιογραφικό σου, αυτή τη φορά με βάση τους νέους σου στόχους και τις νέες προοπτικές στην καριέρα σου.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι περισσότεροι στην αλλαγή της καριέρας τους, είναι η έξοδος από την comfort zone τους . Θέλουν να αλλάξουν, αλλά δε θέλουν να ρισκάρουν την ασφάλεια που τους παρέχει η υπάρχουσα κατάσταση. Εάν, λοιπόν, σκέφτεσαι σοβαρά μία στροφή στην καριέρα σου, φρόντισε να αποφύγεις αυτήν την παγίδα και δράσε με αποφασιστικότητα, αλλά και λογική!

Επιμέλεια κειμένου: Θωμάς Ντίνας
Εικόνα άρθρου: Unsplash

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο