Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

New year’s resolution: κάνε «επαγγελματική» εκκαθάριση στα social media σου

New year’s resolution: κάνε «επαγγελματική» εκκαθάριση στα social media σου

Νέος χρόνος, νέα ξεκινήματα. Ας ξεκινήσουμε με κάτι απλό: να δούμε πόσο επηρεάζουν τα social media την προσπάθειά μας να κάνουμε ένα νέο επιτυχημένο επαγγελματικό ξεκίνημα.

Οι σελίδες που έχουμε όλοι μας στα social media (αν δεν έχεις καμία σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, συγχαρητήρια είσαι ένας σύγχρονος Flintstone, ένας μποέμ του 2023, ένα old school κοινωνικό είδος υπό εξαφάνιση, και μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις εδώ), αποκαλύπτουν πολλά για εμάς. Μερικές φορές αποκαλύπτουν περισσότερα απ’ όσα θα θέλαμε. Ενώ άλλες φορές μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας να βρούμε τη δουλειά που αξίζουμε. 

Και όταν συσχετίζουμε τα social media με τις επαγγελματικές προοπτικές μας, δεν αναφερόμαστε μόνο στο LinkedIn! Οι εργοδότες, οι recruiters και HR managers (δηλαδή οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τις εκάστοτε προσλήψεις στις εταιρείες) δεν κοιτάζουν μόνο το LinkedIn μας. Κάνουν τη μικρή τους «έρευνα» και σε άλλες πλατφόρμες, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok και YouTube, και η online παρουσία μας τους επηρεάζει θετικά ή αρνητικά.

Θες μερικά στατιστικά;

  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, σχεδόν το 90% των εργοδοτών εξετάζει τα προφίλ των αιτούντων εργασία.
  • Το 79% των επαγγελματιών του Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν αποσύρει μια προσφορά εργασίας επειδή εντόπισαν κάτι που δεν τους άρεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υποψηφίου.

Αναλογίσου: αν κάποιος κοιτάξει τα δικά σου social media τι θα βρει; Για να είσαι σίγουρος/η ότι οι σελίδες που διατηρείς, δεν θα γίνουν η αιτία κάποιος να διστάσει να σε καλέσει για συνέντευξη, φρόντισε τα παρακάτω:

1. Δες πρωτίστως ποιες δημοσιεύσεις σου είναι δημόσιες και ποιες όχι. Οι recruiters βλέπουν ό,τι έχεις δημόσιο. Άρχισε λοιπόν να αλλάζεις το «κοινό» που βλέπει τα posts σου.

 Η ρύθμιση αυτή αφορά το Facebook. Αντίστοιχες ρυθμίσεις θα βρεις και σε άλλα social media.

*Aν θες να δεις τι βρίσκεται σε κοινή θέα στο προφίλ σου, πάτα το mode “View as”.


 

2. Κάνε ένα τσεκ στο ιστορικό σου και μην αφήσεις σε κοινή θέα (ή σβήσε τελείως) posts ή φωτογραφίες που δεν σε εκφράζουν πλέον, δημοσιεύσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν, μαινόμενα πολιτικά posts, αστεία που μπορεί να θίξουν μια ομάδα κοινού κλπ. Σκέψου πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι ένα ατυχές post «έκαψε» κάποιο δημόσιο -ή μη- πρόσωπο.

3. Δες τις αποθηκευμένες «Ιστορίες» σου. Μπορείς να αφαιρέσεις κάποιες που θεωρείς ότι δεν τις χρειάζεσαι πια.

4. Αφαίρεσε ταγκαρίσματα (tags) που δεν θέλεις να δει κάποιος. 


 

5. Πρόσεχε το activity log σου, και comments/σχόλια που βάζεις σε ειδησεογραφικές σελίδες κλπ. Δυστυχώς τα δηκτικά, υβριστικά κλπ σχόλια (που ούτως ή άλλως κανείς μας δεν θα έπρεπε να κάνει, δεν είμαστε τίποτα haters), είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα σε μελλοντικούς εργοδότες.

6. Αποχώρησε από groups που μπορεί να είχες μπει κάποτε, αλλά πλέον δεν σε εκφράζουν.

7. Θυμήσου ή αναζήτησε αν έχεις κάνει ποτέ κάποια δυσφημιστική δημοσίευση σε σελίδες όπως το «Τμήμα Προσωπικού Δράματος». Μπορεί να πήρες πολλά likes και πολλά comments, αλλά να ξέρεις ότι αυτές τις σελίδες τις διαβάζουν και δυνητικοί εργοδότες/συνεργάτες σου, που θα αποθαρρυνθούν.

Ποιες επιπλέον κινήσεις μπορείς να κάνεις για να αναβαθμίσεις την online εικόνα σου ως υποψήφιος/α μέσα από τα social media;

  1. Χρησιμοποίησε σε κάθε σελίδα σου μια σωστή φωτογραφία προφίλ. Όπου «σωστή φωτογραφία προφίλ» εννοούμε να αποφύγεις φωτογραφίες που θα ήταν… PG13, όπως λένε στις ταινίες!
  2. Στην Περιγραφή σου (About/ Description) βάλε κάτι που να λέει κάτι θετικό για σένα, κατά προτίμηση με κόσμια γλώσσα (συγγνώμη που ακουγόμαστε σαν Κωνσταντίνος Κατακουζηνός στο Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά πραγματικά θα σε βοηθήσει κάτι τέτοιο).
  3. Επίσης πρόσθεσε τα βασικά σημεία των σπουδών και της εργασιακής εμπειρίας σου (το Facebook μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πρώτης τάξεως «βιογραφικό»). Ποτέ δεν ξέρεις ποιος «πέφτει τυχαία» στο προφίλ σου.
  4. Πόσταρε πράγματα που αναδεικνύουν τις δυνατότητές σου, πράγματα από τον κλάδο σου που σε ενδιαφέρουν, ή κάνε αναδημοσιεύσεις από leaders του κλάδου σου.
  5. Ακολούθησε σελίδες που άπτονται του επαγγελματικού αντικειμένου σου, σελίδες που συσπειρώνουν ανθρώπους για το κοινό καλό, ή σελίδες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Συμπερασματικά, «καθαρίζοντας» την online παρουσία σου, δεν σημαίνει ότι απαρνείσαι στοιχεία του εαυτού σου ή ότι κρύβεις την προσωπικότητά σου. Σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι -καλώς ή κακώς- ζούμε πια σε ένα digital περιβάλλον, και το τι μοιραζόμαστε με τον κόσμο μπορεί να είναι deal breaker ή deal maker. Η εκκαθάριση αυτή είναι η δική σου μοναδική ευκαιρία για το 2022 να κάνεις την ανασκόπησή σου, να αξιολογήσεις τι κρατάς και τι πετάς, και να κάνεις το επαγγελματικό και προσωπικό ξεκίνημα που ήθελες. Καλή μας Χρονιά!


Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνα: Unsplash

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο