Αντίδοτο στο αίσθημα ματαιότητας
Νιώθεις πως όλα είναι μάταια; Ξαναπάρε δύναμη με αυτούς τους τρόπους.
Σε αυτές τις κομβικές -για την παγκόσμια ιστορία- μέρες που διανύουμε, είναι πολύ πιθανό να νιώθεις πως οποιαδήποτε ενασχόλησή σου με πράγματα που έχουν να κάνουν με τις σπουδές ή τη δουλειά σου, δεν έχει πολύ νόημα. Είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά σε περιόδους «κρίσης»: μας καταπίνουν οι εξελίξεις, στυλώνουμε σαν φοβισμένα ζώα το βλέμμα σε αυτό που μας φοβίζει, και ακινητοποιούμαστε.
Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είσαι ο μόνος. Δεν είσαι η μόνη. Το στρες που διαχέεται μετά από πολεμικά γεγονότα -λένε οι ειδικοί- δημιουργεί συμπτώματα όπως η έλλειψη κινήτρου, το αίσθημα ματαιότητας ή η αδράνεια. Υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Εμείς σου παρουσιάζουμε 6 από αυτούς:
- Θυμήσου ότι οτιδήποτε συμβαίνει αυτή τη στιγμή που σε αγχώνει και σε στενοχωρεί, είναι παροδικό. Οι στόχοι σου και οι προσπάθειές σου έχουν μακρύ ορίζοντα, είναι η δική σου καθημερινή «μάχη» και είναι σημαντικό να είσαι συνεπής σε αυτή.
- Απόφυγε να βλέπεις όλη μέρα ειδήσεις ή posts στα social media. Προσπάθησε να οριοθετήσεις τις στιγμές μέσα στη μέρα που παρακολουθείς τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, όρισε ότι θα αφιερώνεις μισή ή μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας, εστίασε στις σπουδές ή στις εργασίες σου.
- Γράψε οτιδήποτε θετικό βιώνεις μέσα στη μέρα. Σε περιόδους που βιώνουμε κατεξοχήν αρνητικά συναισθήματα, είναι σημαντικό να ρίχνουμε άγκυρες θετικότητας για να μας κρατάνε. Άκουσες κάποιο καλό νέο; Μίλησες με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο; Ανακάλυψες μια ωραία σειρά στο Netflix; Οτιδήποτε καλό, σημείωνέ το κάθε μέρα.
- Σπάσε τις υποχρεώσεις σου σε μικρά κομμάτια. Ακόμα και ένα ψίχουλο μοιάζει τεράστιο όταν είσαι μυρμήγκι ή νιώθεις σαν μυρμήγκι. Όταν νιώθουμε «μικροί» απέναντι σε μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν, είναι σημαντικό να μειώνουμε τα βάρη που πρέπει να σηκώσουμε.
- Ξεχώρισε τι μπορείς να ελέγξεις από το τι δεν μπορείς να ελέγξεις. Ο διάσημος καθηγητής στωικής φιλοσοφίας Massimo Pigluicci (είχε μιλήσει πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα στο TEDxAthens), είχε πει ότι η διχοτόμηση του ελέγχου, δηλαδή η συνειδητοποίηση ότι κάποια πράγματα εξαρτώνται από εμάς και άλλα όχι, είναι σημαντική για την καθημερινή μας ηρεμία. Δες και μια σχετική συνέντευξη του Pigliucci εδώ.
- Δες ενέργειες προς τα εμπρός που γίνονται και όχι ενέργειες προς τα πίσω. Οι συρράξεις στην Ουκρανία είναι ενέργειες προς τα πίσω – οι πρακτικές αυτές, μας γυρνάνε χρόνια πίσω. Στην καθημερινότητά μας όμως, συμβαίνουν και γεγονότα που μας πηγαίνουν μπροστά: δωρεάν μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων, χρήσης υπολογιστή και προγραμματισμού, δίνονται ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού σε διάφορα ελληνικά Πανεπιστήμια, ανακοινώνονται σημαντικές Υποτροφίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, κ.ά.
---
Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνα: Pexels