Οι πλούσιες ψηφιακές συλλογές της Ακαδημίας Αθηνών στο SearchCulture.gr
Η Ακαδημία Αθηνών, ο παλαιότερος ερευνητικός φορέας της χώρας, έχει πολυετή παράδοση στη συλλογή τεκμηρίων και στη μελέτη των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών. Ένα μεγάλο μέρος του ψηφιακού της αποθέματος, που αριθμεί πάνω από 260.000 τεκμήρια, διατίθεται στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr.
Το περιεχόμενο είναι οργανωμένο σε 10 επιμέρους συλλογές, ανά ερευνητικό κέντρο. Χαρακτηρίζεται από θεματική ετερογένεια και μορφολογική πολυμορφία και αναδεικνύει το έργο των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας, που εδώ και περίπου έναν αιώνα είναι αφιερωμένο στην προώθηση των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.
Το Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (KEINE) διαθέτει στο SearchCulture.gr περί τα 20.000 τεκμήρια για την Ελληνική Επανάσταση και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους με βάση ιστορικά αρχεία 18ου-19ου αιώνα. Περιλαμβάνει αρχεία προσωπικοτήτων, όπως του Ιωάννη Κωλέττη και του Διονυσίου Σολωμού, τα οποία εικονογραφούν με εξαιρετικό τρόπο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και φωτίζουν τις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν στο πολιτικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό πεδίο.
Επίσης περιλαμβάνει άρθρα του Περιοδικού Νεοελληνικά Ιστορικά του Κέντρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα σχέδια από τα ημερολόγια του Σκώτου λογίου, καλλιτέχνη και περιηγητή James Skene (1775-1864) ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς και οι 549 φωτογραφίες του αρχείου Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή νεότερου, από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές φωτογραφίες που φωτίζουν την ενδιαφέρουσα αυτή εποχή της ελληνικής ιστορίας.
Το Κέντρον Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου με σχεδόν 12.000 τεκμήρια, εμπλουτίζει το SearchCulture.gr με πολύτιμο υλικό από τη νομική γραμματεία των τελευταίων 800 ετών. Εκτός από ελληνόγλωσσες νομικές πηγές, διαθέτει και ξενόγλωσσες (λατινικά, ιταλικά και γαλλικά κείμενα). Η μελέτη τους είναι σημαντική για την κατανόηση της εξέλιξης των έννομων σχέσεων και της νομοθεσίας στους τομείς του αστικού και εμπορικού δικαίου, από τα βυζαντινά χρόνια έως την προηγούμενη δεκαετία.
Το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας διαθέτει 1.159 τεκμήρια, η πλειονότητα των οποίων είναι άρθρα από την επιστημονική επετηρίδα Φιλοσοφία η οποία εκδίδεται σε ετήσια βάση εδώ και 49 χρόνια.
Μια ιδιαίτερη συλλογή είναι αυτή των εκδόσεων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις 16ου-20ου αιώνα, τα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών από την ίδρυσή της το 1926 και άλλες ενδιαφέρουσες υπο-συλλογές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Αρχείο Παροιμιών και Λαϊκών Παραδόσεων που αριθμεί 140.398 τακμήρια.
Από το ίδιο Κέντρο διατίθεται στο SearchCulture.gr και μια πολύ αξιόλογη λαογραφική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα, ενδύματα και ένα εξαιρετικό Κινηματογραφικό Αρχείο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, 33 βίντεο που μας ταξιδεύουν στην ύπαιθρο της δεκαετίας του 50 και του ’60, με πανηγύρια και έθιμα, αγροτικές εργασίες όπως σκηνές από τη σπορά, το άλεσμα, τον τρύγο και άλλες παραδοσιακές πρακτικές οι οποίες εκλείπουν σήμερα.
Στο SearchCulture.gr υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες συλλογές, όπως η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας με σημαντικές εκδόσεις 17ου-20ου αιώνα και η συλλογή του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, με χιλιάδες τεκμήρια που φωτίζουν την περίοδο της τουρκοκρατίας και την πορεία προς την Επανάσταση, όπως για παράδειγμα η ενότητα Ελληνική Επανάσταση, η οποία, συμπληρωματικά με τη συλλογή του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού, προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στον μελετητή της ιστορίας της περιόδου αυτής.
Γνωρίστε το έργο της Ακαδημίας μέσα από τις πλούσιες συλλογές της στο SearchCulture.gr και εξερευνήστε τυχόν άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.
Προς έναν ψηφιακό δημόσιο χώρο για τον πολιτισμό
Το ΕΚΤ προωθεί την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον διαμοιρασμό του δημόσιου πολιτιστικού αγαθού και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών φορέων. Στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr συγκεντρώνονται συλλογές από τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού, έρευνας και ιστορίας της χώρας.
Το ΕΚΤ συμβάλλει στη διεθνή ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο. Στόχος του ΕΚΤ είναι η κυκλοφορία της γνώσης και η ευρεία διάχυση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.