Online πρόγραμμα επιμόρφωσης Digital Education από το e-learning του ΕΚΠΑ
Το E-Learning του ΕΚΠΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη e-Learning κοινότητα στην Ελλάδα για επιμορφωτικά προγράμματα, προσφέροντας πάνω από 400 προγράμματα στην ελληνική γλώσσα και πάνω από 40 στην αγγλική γλώσσα, με περισσότερους από 100 Καθηγητές του Ιδρύματος να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την υλοποίησή τους και με περισσότερους από 90.000 εκπαιδευόμενους και απόφοιτους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν προγράμματα από ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών κατευθύνσεων και επαγγελματικών τομέων αιχμής ένα εκ των οποίων είναι και το εννιάμηνο πρόγραμμα στο Digital Education.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η εξοικείωση με απαιτούμενες γνώσεις και εφαρμοσμένες δεξιότητες στον τομέα της ψηφιακής μάθησης και διδασκαλίας (digital education) σε τυπικά και μη τυπικά πλαίσια εκπαίδευσης.
Στοχευμένα, διαθέτει πρακτικό προσανατολισμό και θεωρητική τεκμηρίωση και αποτελείται από μαθήματα με θεματολογική και μεθοδολογική συνέχεια.
- Διασαφηνίζονται έννοιες, ορισμοί και υπηρεσίες στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Εκπαίδευσης και προάγεται η εκπαιδευτική εμπειρία και κουλτούρα της ευέλικτης μάθησης και διδασκαλίας.
- Αναλύονται οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί για την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή. Περιγράφεται η οργάνωση ψηφιακής τάξης για την υποβοήθηση της δια ζώσης διδασκαλίας, καθώς και η παραγωγή και διάθεση ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού περιεχομένου σε εικονικά περιβάλλοντα αγωγής.
- Εξετάζονται καινοτόμες πρακτικές μέσα από τη διαμόρφωση της μάθησης με «παιχνιδοποίηση» (“gamification”) και τη χρήση εργαλείων τηλεκπαίδευσης/τηλεσυνεδριάσεων.
- Καλλιεργούνται δεξιότητες παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού περιεχομένου με πολλαπλά μέσα, όπως βίντεο, γραφικά, τεχνολογίες παγκόσμιου ιστού.
- Παρουσιάζονται σύγχρονες τεχνολογίες για την ψηφιακή εκπαίδευση, όπως τεχνολογίες επαυξημένης (augmented reality) και εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
- Παρουσιάζονται δημοφιλείς ψηφιακές υπηρεσίες στην εκπαίδευση (ψηφιακές βιβλιοθήκες και αρχεία, ψηφιακοί χάρτες, ψηφιακά μουσεία).
- Καλλιεργούνται δεξιότητες σχεδιασμού εκπαιδευτικών παιχνιδιών και προσομοιώσεων.
- Γίνεται αναφορά στην ψηφιακή τεχνολογία στην τάξη (έξυπνοι πίνακες, γραφίδες, χρήση tablet από μαθητές και BYOD).
- Περιγράφεται ο ρόλος και η χρήση των κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση.
- Αναλύονται ομαδοσυνεργατικές τεχνικές στο εξ αποστάσεως περιβάλλον με έμφαση την πολλαπλότητα των μαθησιακών εμπειριών από την οπτική του διδάσκοντα και του διδασκομένου.
- Περιγράφονται μέθοδοι παρακολούθησης της προόδου των εκπαιδευομένων και αυτοαξιολόγησης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
- Γίνεται αναφορά στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την οργάνωση της ψηφιακής εκπαίδευσης.
- Παρουσιάζονται θέματα εκπαιδευτικής έρευνας και σύνταξης επιστημονικών εργασιών. Παρατίθενται διδακτικά παραδείγματα και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη μετα-γνωστικών ικανοτήτων μέσα από πρακτική άσκηση.
Το Πρόγραμμα αποτελεί επίκαιρη και ολοκληρωμένη στρατηγική πρωτοβουλία για ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό με παιδαγωγικό υπόβαθρο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης /ΤΕΙ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους αποφοίτους παιδαγωγικών/καθηγητικών τμημάτων, αφού σύμφωνα με το Νόμο 4589, ΦΕΚ Α΄ 13, της 29ης Ιανουαρίου 2019, άρθρο 57, εδάφιο α.ιι («Κριτήρια αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης»), μοριοδοτούνται με δύο μονάδες [«επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες»].
Περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα σπουδών και το κόστος θα βρείτε στη σελίδα του προγράμματος εδώ.