Open Call/ Ανοικτό Κάλεσμα από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ
Το MGA Makerspace επενδύοντας στις δυνατότητες που προσφέρει στην κοινότητα του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κι εκπληρώνοντας την επιθυμία για στήριξη της ευρύτερης κοινότητας του εγχώριου design, ανακοινώνει την πρόθεση για διεξαγωγή τεσσάρων residencies με αμοιβή €600 για κάθε πρόταση. Οι residents, θα επιλεγούν μέσα από διαδικασία αξιολόγησης της ερευνητικής πρότασης που θα υποβάλουν, καθώς και του βιογραφικού/ δημιουργικού φακέλου των αιτούντων.
Πρόθεσή μας είναι η εποικοδομητική εμπλοκή του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών στην κοινότητα, καθώς και η παρουσίαση των δυνατοτήτων του MGA Makerspace, μέσα από την ανάπτυξη καινούργιων τεχνοτροπιών από τους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν. Οι προτάσεις που θα ξεχωρίσουν, θα αφορούν την ανάδειξη της αξίας του πειραματισμού, την εφαρμογή της δημιουργικής διαδικασίας καθώς και ευρεία χρήση τεχνολογιών που αφορούν τις γραφικές τέχνες και τα πολυμέσα. Έμφαση θα δοθεί σε αυτές που καλύτερα θα αναδείξουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός των δυο αυτών κλάδων.
Οι residents θα περάσουν ένα μήνα στα εργαστήριά μας (τουλάχιστο 10 ώρες την εβδομάδα), θα γνωρίσουν τους συναδέλφους, τους τεχνικούς και τους φοιτητές μας και θα κληθούν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στην κοινότητά μας.
Απαραίτητα προσόντα θεωρούνται: η γνώση σχεδιαστικών προγραμμάτων, η εξοικείωση με βασικά εργαλεία χειρός, ο χειρισμός της Ελληνικής γλώσσας ως μητρική, καθώς και η ικανότητα συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας και υγείας του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. To προσωπικό μας θα είναι σε θέση να επιδείξει τη χρήση των εργαλείων που θα χρειαστούν οι καλλιτέχνες.
Τα residencies θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού εξαμήνου με έμφαση στους μήνες Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο/ Νοέμβριο 2021 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο και αναμένεται μέχρι 15 Απριλίου να υποβάλουν στο email: eva.korae@cut.ac.cy τα ακόλουθα:
- Ερευνητική πρόταση 500 λέξεων
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα μέχρι 300 λέξεις
- Digital portfolio μέχρι πέντε σελίδες pdf
Νοείται πως για την εφαρμογή των πιο πάνω απαιτείται συμμόρφωση κι επαναπροσδιορισμός σύμφωνα με την εκάστοτε εικόνα της πανδημίας.
* Το οπτικό υλικό που συνοδεύει το ανοικτό κάλεσμα ανήκει στους φοιτητές Κατερίνα Σπαρσή και Μάριο Μιχαήλου και δημιουργήθηκε στο εργαστήρι μας.
**H γραμματοσειρά «makerspace» που χρησιμοποιείται στο οπτικό υλικό σχεδιάστηκε από τον φοιτητή μας Μιχάλη Αχιλλέως, σε επίβλεψη του συναδέλφου Όμηρου Παναγίδη.
MGA Makerspace
Το MGA Makerspace είναι το εργαστήριο δημιουργών και κατασκευαστών του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2017, κυρίως για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών ερευνητικών αναγκών του Τμήματος, καθώς και των φοιτητών μας μέσα από projects μαθημάτων και πτυχιακών εργασιών.
Λειτουργεί υποστηρικτικά για ολόκληρο το Τμήμα χωρίς να περιορίζεται στο αμιγώς κατασκευαστικό σκέλος των σπουδών, συνιστώντας ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα επιμέρους διδακτικά και ερευνητικά εργαστήρια, με σκοπό την προώθηση του διεπιστημονικού πειραματισμού που αποτελεί κεντρικό άξονα της φιλοσοφίας του Τμήματος και του Πανεπιστημίου.
Διαθέτει μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού, όπως εργαλεία ψηφιακής κοπής Laser και CNC, εξοπλισμό τυπογραφίας (πιεστήρια μεταξοτυπίας και χαρακτικής), τρισδιάστατους εκτυπωτές, σαρωτές, μορφωτές κενού, διάφορα ηλεκτρικά εργαλεία, εργαλεία χειρός και χαρακτικής.
Από την αρχή της λειτουργίας του, το MGA Makerspace έγινε κοιτίδα δημιουργών και κατασκευαστών, καθώς και συμβούλων ψηφιακών μηχανημάτων σε ολόκληρο το νησί.
Οι μαθητές μας έχουν κερδίσει διακρίσεις σε εθνικούς διαγωνισμούς όπως το Climate Launchpad και το Κυπριακό Ψηφιακό Πρωτάθλημα με προϊόντα που έχουν φτιάξει στο MGA Makerspace.
Οι απόφοιτοί μας συνεργάστηκαν επιτυχώς με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και κέρδισαν συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις καλλιτεχνικών δρωμένων όπως η Μπιενάλε Λάρνακας. Οι απόφοιτοί μας έχουν επίσης κερδίσει βραβεία σε τοπικούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, όπως το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Γλυπτικής και Εγκατάστασης του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2018.
Συνεργάτες που ξεκίνησαν μαζί μας, έχουν εργοδοτηθεί από το ερευνητικό κέντρο Cyens και πρωτοστατούν στη δημιουργία του Makerspace του οργανισμού.
Το MGA Makerspace είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος χώρος όπου γόνιμες συνδιαλλαγές μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε απτά προϊόντα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.mgamakerspace.com/