Κατέκτησε την κορυφή η φοιτητική ομάδα iGEM IOANNINA 2024 στον διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM
Η φοιτητική ομάδα iGEM IOANNINA 2024 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απέσπασε χρυσό μετάλλιο και 3 υποψηφιότητες για βραβείο ανάμεσα σε 400 ομάδες παγκοσμίως
Η διεπιστημονική ομάδα iGEM IOANNINA 2024, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε περισσότερες από 400 ομάδες από όλο τον κόσμο, αποσπώντας το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίασε το project της “ATROPOS”, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ,επαγόμενης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (WNV), εγκεφαλίτιδας. Το έργο αυτό αποτελεί μια καινοτόμα αντιική θεραπεία που αξιοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas 13 για την αντιμετώπιση ενός ολοένα και αυξανόμενου κινδύνου για την χώρα μας, μιας και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή προάγουν την εξάπλωση ιών που μεταδίδονται από φορείς και που μέχρι πρότινος δεν αφορούσαν τόσο τον ελλαδικό χώρο, όπως ο WNV.
Οι φοιτητές ανταμείφτηκαν για την επίπονη προσπάθειά, καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν, για πρώτη φορά στα χρονικά της ομάδας τους, χρυσό μετάλλιο. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο, η iGEM IOANNINA 2024 κατάφερε να προκριθεί ως υποψήφια για 3 βραβεία ειδικής κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα, ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερου Project της κατηγορίας της (Best Infectious Diseases Project) μαζί με της ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Σικάγο. Ακόμη ήταν η 2η καλύτερα ομάδα της κατηγορίας Overgrad για το βραβείο Best Inclusivity και υποψήφια για το βραβείο Best Education ξεχωρίζοντας παγκοσμίως για τις δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης που οργάνωσε.
Η ομάδα ευχαριστεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πέτρο Μαραγκό και τους υπόλοιπους καθηγητές του τμήματος, χωρίς τη στήριξη και καθοδήγηση των οποίων δεν θα είχαν επιτευχθεί όλα αυτά. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στους Επιστημονικούς Υπεύθυνους της ομάδας Μιχαηλίδη Θεολόγο, Αλίβερτη Δημήτρη και Χρυσανθοπούλου Ακριβή, καθώς και σε άλλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ακόμη, δίπλα στην ομάδα καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειάς της στάθηκαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης και οι πρυτανικές αρχές που πρόσφεραν οικονομική και υλική στήριξη στους φοιτητές, παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διεξαγωγή όλων των πειραμάτων, καθώς και ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ιωαννίνων που συνέβαλλαν στη στήριξη της ομάδας.
Τέλος, η ομάδα έλαβε στήριξη και θα ήθελε να ευχαριστήσει τις εταιρείες Pfizer Hellas, Help Pharmaceuticals, Aegean Airlines, Pindos, Aretakis Group, ΒιοΑνάλυση Επιστημονικά Εργαστήρια Μ.Ι.Κ.Ε., ΙΤΕ, Διαγνωστικό κέντρο Υγεία, Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Ν. Πρόκος & ΣΙΑ ΟΕ, Τεχνική ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε., IDT, TWIST, New England Biolabs inc. και SnapGene.
Τα μέλη της ομάδας
- Κουτσοτόλη Ιωάννα (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Ελαφρόπουλος Ιωάννης- Βασίλειος (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Καραχάλιου Ιωάννα (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Ρίζος Ιωάννης (Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής)
- Τυχηρού- Ανυφαντή Ιφιγένεια (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Γκουτζίνη Αθηνά (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Χαράλαμπος Τσίος (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Βασιλάκογλου Παναγιώτα (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Κάλλου Ελπίδα (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών)
- Κόκολα Μαριέττα (Τμήμα Χημείας)
- Τριανταφύλλου Κατερίνα (Τμήμα Χημείας)
- Ντόρτσης Δημήτρης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών)
Για περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και τη δράση της μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα (https://igemioannina.unit.uoi.gr/) και τα social media.