«Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς»: Τι να απαντήσεις στη διάρκεια μιας συνέντευξης!
Περνάς από συνέντευξη για εύρεση εργασίας και η συνέντευξη ξεκινά με την ερώτηση «Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς»;. Αυτή η ερώτηση μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να φαίνεται απλή, αλλά μάλλον δεν είναι και τόσο και πολλοί υποψήφιοι δεν προετοιμάζονται για να την απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτή η προτροπή να μιλήσεις για τον εαυτό σου είναι μια ευκαιρία που μπορείς να αξιοποιήσεις για να κάνεις μια θετική πρώτη εντύπωση. Η δημιουργία μιας συναρπαστικής απάντησης απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματισμού, συνάφειας και ενθουσιασμού. Πάμε να δούμε λοιπόν, τι πρέπει να πεις, για να απαντήσεις αποτελεσματικά σε αυτήν τη -φαινομενικά απλή- ερώτηση, γιατί πολλές φορές η μεγαλύτερη δυσκολία κρύβεται στα απλά και αναμενόμενα.
Τι, άραγε, εξυπηρετεί αυτή η ερώτηση;
Οι συνεντευκτές σε καλούν να τους πεις λίγα λόγια για τον εαυτό σου, προκειμένου να «σπάσει ο πάγος», να κάνεις μια αυτοπαρουσίαση, καθώς και να επιβεβαιωθούν ή και εξηγηθούν τα όσα αναφέρεις στο βιογραφικό σου σημείωμα. Επίσης, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αυτούς να σου κάνουν ερωτήσεις ή και να ζητήσουν διευκρινίσεις. Ανάλογα με αυτό που απαντάς κάθε φορά, βοηθάς και τους ίδιους τους recruiters να σχεδιάσουν την επόμενη ερώτηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά αλυσιδωτών ερωτήσεων, να δώσει μια εύκολη ροή στη συζήτηση και να βοηθήσεις κι εσύ ο/η ίδιος/α τους recruiters να επιτύχουν έναν από τους κύριους στόχους τους, δηλαδή να σε γνωρίσουν.
Tip #1: Κάνε εντυπωσιακή έναρξη!
Ξεκίνησε την απάντησή σου με μια σίγουρη εισαγωγή. Πες το όνομά σου και δώσε μια συνοπτική περίληψη του επαγγελματικού σου ιστορικού. Αυτό θέτει τη βάση για μια δομημένη και συνεκτική απάντηση.
Παράδειγμα: "Γεια σας, το όνομά μου είναι [το όνομά σου]. Με [X] χρόνια εμπειρίας στο [το όνομα της επιχείρησης/εταιρείας], έχω βελτιώσει τις δεξιότητές μου στα [Δεξιότητα 1], [Δεξιότητα 2] και [Δεξιότητα 3] ."
Tip #2: Δώσε έμφαση στις βασικές επαγγελματικές σου εμπειρίες
Συνέχισε αναδεικνύοντας τις πιο πρόσφατες ή σχετικές εμπειρίες σου. Συζήτησε τα βασικά επιτεύγματά σου, τις αρμοδιότητες και τα έργα που έχεις αναλάβει. Αυτό παρέχει στον συνεντευκτή ένα στιγμιότυπο του προφίλ και των δυνατοτήτων σου.
Παράδειγμα: "Στον προηγούμενο ρόλο μου στην [Προηγούμενη Εταιρεία], [αναφέρω με επιτυχία ένα σημαντικό επίτευγμα ή ευθύνη]. Αυτή η εμπειρία μου επέτρεψε να βελτιώσω τις δεξιότητές μου στο [Δεξιότητα 1] και [Δεξιότητα 2]."
Tip #3: Δώσε έμφαση στις δεξιότητες που σχετίζονται με τη δουλειά που διεκδικείς
Πρέπει να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία να αναδείξεις τις δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά για την οποία περνάς από συνέντευξη. Προσάρμοσε την απάντησή σου ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της θέσης.
Παράδειγμα: "Έχω ισχυρή επάρκεια στο [αναφέρω μια δεξιότητα] και η ικανότητά μου να [εξηγώ τη δεξιότητα] συνέβαλε σταθερά στην επιτυχία των ομάδων που συμμετείχα."
Extra tip!
Έχε στο μυαλό σου τη χρονική σειρά «Παρόν - Παρελθόν - Μέλλον»
Η σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΜΙΤ, Lily Zhang, προτείνει να μιλήσεις πρώτα για το παρόν, μετά για το παρελθόν και στο τέλος για το μέλλον.
Παρόν: Μίλησε για τον τρέχοντα ρόλο σου και παράλληλα μπορείς να αναφέρεις και ένα πρόσφατο επίτευγμά σου.
Παρελθόν: Πες στον συνεντευκτή πώς έχεις φτάσει εκεί που βρίσκεσαι σήμερα και/ή μίλα για μια προηγούμενη εμπειρία που σχετίζεται με τη θέση και την εταιρεία για την οποία κάνεις αίτηση.
Μέλλον: Πες πώς θα ήθελες να συνεχίσεις την καριέρα σου και γιατί σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση.
Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η σειρά αυτή (παρόν-παρελθόν-μέλλον) προτείνεται αλλά δεν είναι και ο μόνος τρόπος για να ετοιμάσεις την απάντησή σου. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει μια πολύ «δυνατή» ιστορία του παρελθόντος που συνέβαλε σε αυτό που είσαι σήμερα, μπορείς να ξεκινήσεις με αυτή και να επιστρέψεις μετά περιγράφοντας το παρόν σου.
Επιμέλεια Κειμένου: Νίκη Λαμπίρη
Εικόνα: Freepik