Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πέντε (5) πράγματα που πρέπει να διαγράψεις από το personal statement σου

Πέντε (5) πράγματα που πρέπει να διαγράψεις από το personal statement σου

Σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και βλέπεις ότι χρειάζεται να συντάξεις μια προσωπική έκθεση στόχων ή αλλιώς ένα personal statement; Πριν πατήσεις το send, διάβασε αυτό το άρθρο.

Το personal statement ή αλλιώς statement of purpose ή motivational letter αποτελεί μια αυτοπεριγραφική έκθεση η οποία ζητείται κατά τη διαδικασία της αίτησης σχεδόν όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων. Μάλιστα, αποτελεί πολύ βασικό βήμα της αίτησης κι αυτό γιατί πρόκειται για την ευκαιρία σου να περιγράψεις τους λόγους για τους οποίους θέλεις να παρακολουθήσεις το εκάστοτε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και να πείσεις ότι είσαι έτοιμος/η και συνειδητοποιημένος/η. Επομένως, πέραν των πτυχίων, των βαθμών και κάθε είδους πιστοποίησης, ένα πολύ σημαντικό προσόν είναι να έχεις την ικανότητα να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σωστά και συγκροτημένα, προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου.

Τι πρέπει να αποφύγεις:

1. Απόφυγε τα inspirational quotes

Μπορεί να έχεις κάποια quotes σαν μότο σου που τα ακολουθείς και τα πρεσβεύεις, ωστόσο καλό θα είναι να μην αποτελέσουν μέρος της έκθεσής σου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα κάνουν καλή εντύπωση σε αυτόν που θα ελέγξει την αίτησή σου. Κράτησέ τα καλύτερα πάνω στην αγαπημένη σου κούπα, κολλημένα στο ψυγείο σου ή γραμμένα στο ημερολόγιό σου. Γενικά, μην δίνεις έμφαση στα λόγια άλλων, γνωστών και αγνώστων, αλλά επικεντρώσου στον εαυτό σου. Στο personal statement, αυτός/η που θα το διαβάσει θέλει να εντοπίσει τη δική σου λαχτάρα για την επιστήμη σου, τις δικές σου σκέψεις και τους προσωπικούς σου στόχους.

2. Μην πεις την ιστορία της ζωής σου

Η προσωπική σου δήλωση θα πρέπει να εξηγεί τα κίνητρα πίσω από την αίτησή σου, ωστόσο δεν χρειάζεται να αφηγηθείς όλη την ιστορία του πώς ξεκινήσες να έχεις ενδιαφέρον πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα ή επιστήμη. Προτάσεις όπως «Από τότε που ήμουν παιδί…» ή «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου…» χρησιμοποιούνται υπερβολικά συχνά σε αυτοπεριγραφικές εκθέσεις και έχουν καταλήξει να είναι βαρετές. Τα πτυχία σου και όλα τα τυπικά σου προσόντα αρκούν για να πιστοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου. 

3. Όχι στην αναλυτική λίστα επιτευγμάτων

Αν και είναι σημαντικό να υποστηρίξεις την προσωπική σου δήλωση με παραδείγματα των όσων έχεις καταφέρει, δεν χρειάζεται να αναφέρεις όλα τα ακαδημαϊκά σου προσόντα, όλα τα webinars που έχεις παρακολουθήσει ή κάθε δουλειά που έχεις κάνει. Η αναλυτική περιγραφή των ακαδημαϊκών σου προσόντων, της εργασιακής σου εμπειρίας και των πρόσθετων δεξιοτήτων που κατέχεις, θα υπάρχουν αναλυτικά στο βιογραφικό σου σημείωμα. Επίλεξε προσεκτικά και μετρημένα τα επιτεύγματα και τα προσόντα που θέλεις να αναδείξεις και που σχετίζονται με το θέμα του προγράμματος στο οποίο απευθύνεσαι.

4. Μην είσαι κόλακας!

Προφανώς και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα να αναφέρεις τους λόγους που σε οδήγησαν στην επιλογή του εκάστοτε πανεπιστημίου. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναφερθείς σε μια εξειδίκευση για την οποία είναι γνωστό το Πανεπιστήμιο ή και σε έναν/μία καθηγητή/τρια του οποίου το έργο θαυμάζεις. Ωστόσο, αυτό που θέλεις να αποφύγεις είναι οι υπερβολικές κολακείες. Επομένως, αντί να επαινείς τις «εξαιρετικές εγκαταστάσεις» του πανεπιστημίου ή την «παγκοσμίου φήμης έρευνα» που διενεργεί, επικεντρώσου στο τι ακριβώς μπορεί να σου προσφέρει το πρόγραμμα και πώς συνδέεται με τους προσωπικούς σου στόχους.

5. Πες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια

Μπορεί να είναι εξαιρετικά δελεαστικό να διογκώσεις τα επιτεύγματά σου για να κάνεις την αίτησή σου να ξεχωρίζει, ταυτόχρονα όμως αυτό μπορεί να είναι κάτι που θα μετανιώσεις αργότερα. Μην αναφέρεις ότι μιλάς μια γλώσσα που δεν ξέρεις, ότι γνωρίζεις καλά μια δεξιότητα που δεν κατέχεις ή ότι γνωρίζεις με κάθε λεπτομέρεια το ερευνητικό έργο του/της μελλοντικού/ής καθηγητή/ριας σου. Να είσαι ειλικρινής και να είσαι ο εαυτός σου. Αυτά είναι τα όπλα σου για να κατακτήσεις τον στόχο σου. Σκέψου και το άλλο! Αν κληθείς σε συνέντευξη, πιθανότητα θα ρωτηθείς για όσα έχεις δηλώσει στο statement σου και τότε θα φανεί η αμηχανία σου, αν έχεις γράψει πράγματα που δεν ισχύουν. Πίστεψε στον εαυτό σου και διεκδίκησε αυτή τη θέση με αυτά που κατέχεις, με αυτό που είσαι. 

Αν λοιπόν έχεις ήδη γράψει το personal statement, γύρισε λίγο πίσω στο κείμενό σου και τσέκαρε τα παραπάνω πέντε σημεία. Αν πάλι γράφεις τώρα την έκθεση στόχων σου, προσπάθησε να αποφύγεις αυτές τις πέντε αστοχίες και έχε ως στόχο να παρουσιάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τον εαυτό σου και τους στόχους σου σχετικά με το πρόγραμμα για το οποίο πραγματοποιείς την αίτησή σου.

Μπορείς να δεις ακόμα τα άρθρα μας:

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Canva & Freepik

 


 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο