Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πέντε επιλογές καριέρας για πτυχιούχους Φιλολογίας

Πέντε επιλογές καριέρας για πτυχιούχους Φιλολογίας

Σπουδάζεις φιλολογία ή έχεις αποφοιτήσει πρόσφατα, και σκέφτεσαι το επόμενο βήμα; Μην αγχώνεσαι, σου έχω τη λύση. Οι σπουδές στον τομέα της γλώσσας μπορούν να σου ανοίξουν τον δρόμο για πολλούς διαφορετικούς τομείς. Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μια πιο «κλασική» επιλογή, όσον αφορά τη σταδιοδρομία σου, είτε θέλεις να ενημερωθείς για τους πιο σύγχρονους, αναπτυσσόμενους κλάδους, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το κείμενο. Έχω συγκεντρώσει για σένα 5 διαφορετικές επιλογές σταδιοδρομίας. Πάμε να τις δούμε μαζί;

1. Διδασκαλία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα

Ως μια κατά βάση καθηγητική σχολή, η Φιλολογία σου έχει δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να απασχοληθείς στον κλάδο της εκπαίδευσης, ο οποίος ωστόσο δεν περιορίζεται στα αναμενόμενα. Σαφώς μπορείς να εργαστείς σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, κέντρα μελέτης και φροντιστήρια. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, κάνοντας μια μετεκπαίδευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, θα μπορούσες θα εργαστείς σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΚΕΔΙΒΙΜ και δημόσια/ιδιωτικά ΙΕΚ. Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η Ειδική Αγωγή. Κάνοντας ένα μάστερ στην Ειδική Αγωγή, θα μπορείς να εργαστείς ως ειδικός/ή παιδαγωγός είτε σε κάποιο δημόσιο σχολείο είτε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο εκπαίδευσης.

Συναφή Μεταπτυχιακά

2. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Αν πάλι θέλεις να εργαστείς σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, μπορείς να διδάσκεις την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ υπάρχει και στην Ελλάδα μεγάλη ανάγκη για διδασκαλία της ελληνικής σε μετανάστες/-τριες ή πρόσφυγες/-ισσες. Είναι ένα επάγγελμα που σου προσφέρει ευελιξία, μπορείς να δουλεύεις remote κάνοντας online μαθήματα, είτε να εργαστείς σε κάποια ΜΚΟ, δομή προσφύγων/ισσών ή ακόμα και σε κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο. Μια ακόμα επιλογή είναι αυτή του διαπολιτισμικού μεσολαβητή.

Εκτός από τη διδασκαλία, μπορείς να στραφείς, στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, και στον τομέα της διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης. Ως Διαπολιτισμικός Μεσολαβητής θα έχεις την ευκαιρία να απασχοληθείς σε φορείς που ασχολούνται με ζητήματα ένταξης ευάλωτων ή και ευπαθών/ειδικών κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ομάδες με διαφορετικές πολιτισμικές αντιλήψεις και πρακτικές, μονογονεϊκές οικογένειες, κτλ.) και να συνδράμεις στη διευκόλυνση της επικοινωνίας αυτών με τους φορείς του κράτους στο οποίο διαμένουν. Στόχος του διαπολιτισμικού μεσολαβητή είναι να συμβάλλει στη ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους εκάστοτε φορείς.

Συναφή Μεταπτυχιακά

3. Γλωσσική Τεχνολογία

Αν είσαι εξοικειωμένος/-η με την τεχνολογία και ψάχνεις κάτι που να συνδυάζει αυτή την τάση της εποχής με το αντικείμενο των σπουδών σου, ίσως θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τον κλάδο της γλωσσικής τεχνολογίας, ως μια πιθανή επιλογή. Η γλωσσική τεχνολογία αποτελεί έναν διεπιστημονικό κλάδο, που έρχεται να συνδυάσει την επιστήμη της γλώσσας με αυτήν της πληροφορικής. Συγκεκριμένα, μπορεί να δώσει λύσεις σε τομείς όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μετάφραση, η επεξεργασία εγγράφων, ο έλεγχος της ορθότητας της γραμματικής και του ύφους ενός κειμένου, ακόμα και η διευκόλυνση εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσω υπολογιστή. Το μόνο που χρειάζεσαι για να ακολουθήσεις ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη γλωσσική τεχνολογία.

Συναφή Μεταπτυχιακά

4. Copywriting 

Αν σε ενδιαφέρει ο χώρος του marketing και της διαφήμισης, σίγουρα θα σου ταίριαζε το επάγγελμα του/της κειμενογράφου. Ως κειμενογράφος θα πρέπει να δημιουργείς ελκυστικά κείμενα, με στόχο να αυξήσεις την πώληση ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας ή την προώθηση μιας ιστοσελίδας. Ένας/μία κειμενογράφος συντάσσει από άρθρα ή blog spots, δελτία τύπου και ομιλίες, μέχρι σύντομα κείμενα για τα social media μιας εταιρείας και σλόγκαν για διαφημίσεις. Τις γνώσεις της συγγραφής κειμένων και της χρήσης του λόγου τις έχεις, επέκτεινε και τις γνώσεις σου στο marketing και τη διαφήμιση, και ξεκινάμε.

Συναφή Μεταπτυχιακά

5. Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (HR Management)

Αν είσαι άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες, οργανωτικός και έχεις ταλέντο στο να συντονίζεις και να διοικείς μια μικρή ή μεγάλη ομάδα ανθρώπων, θα μπορούσες να απασχοληθείς στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ή αλλιώς στο HR Management. Κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς ως HR Manager σε εταιρείες και επιχειρήσεις. Θα αναλάβεις την εκπαίδευση των εργαζομένων, τη στρατηγική διοίκησης ανθρώπινων πόρων, τη διοίκηση αμοιβών και κινήτρων καθώς και άλλες αρμοδιότητες.

Συναφή Μεταπτυχιακά

Τώρα πιστεύω να έχεις μια πρώτη εικόνα ορισμένων επιλογών που υπάρχουν εκεί έξω. Σίγουρα δεν είναι οι μόνες και μπορείς να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερες. Πάρε το πτυχίο σου, κάνε την έρευνά σου και η επιλογή είναι δική σου! 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι διαρκώς για όλα τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και Κύπρο, στον κλάδο που σε ενδιαφέρει, μπορείς να επισκέπτεσαι τη βάση των μεταπτυχιακών του eduguide εδώ.

Εικόνα: Pexels
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

 

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο