Πιο εύκολη πλέον η απόκτηση δεύτερου πτυχίου στα Πανεπιστήμια
Υπάρχει πλάνο να τριπλασιαστεί σχεδόν το ποσοστό των εισακτέων στα ΑΕΙ μέσω κατατακτήριων εξετάσεων, στο νέο ακαδημαϊκό έτος.
Όποιος/α θέλει να έχει πρόσβαση σε δεύτερο πτυχίο, φαίνεται ότι από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, θα μπορεί να την έχει πιο εύκολα. Όπως δήλωσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 13 Δεκεμβρίου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, το όριο του ποσοστού εισακτέων στις σχολές μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων θα αυξηθεί με νομοθετική ρύθμιση από το 12% στο 30%. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «τα τμήματα θα επιλέξουν ποιο ποσοστό θα θέσουν ανάμεσα στο 12% και το 30%».
Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους ανθρώπους να επιτύχουν την είσοδό τους σε μια νέα σχολή και να εμπλουτίσουν το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο με ένα δεύτερο πτυχίο. Παράλληλα δίνει διέξοδο σε όσους και όσες ονειρεύονταν να σπουδάσουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο τους πτυχίο και δεν είχαν αυτή την ευκαιρία με το σημερινό ποσοστό εισαγωγής.
Η εξέλιξη αυτή επίσης ανοίγει τον ορίζοντα στα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων να φέρουν νέους φοιτητές στις αίθουσές τους, επιλέγοντας να εφαρμόσουν το ανώτατο όριο του 30%, κυρίως εάν έχουν κενές θέσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Στον αντίποδα, τα πιο δημοφιλή τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, μάλλον θα επιλέξουν μικρότερο ποσοστό.
Τι να κάνεις αν θες να μπεις σε νέα σχολή με κατατακτήριες
Αν ισχύσει το μέτρο της αύξησης του ποσοστού εισακτέων, οι πιθανότητες να έχεις πρόσβαση στη σχολή που θες, κυρίως αν πρόκειται για Πανεπιστήμιο της περιφέρειας, είναι με το μέρος σου. Η διαδικασία είναι η εξής: οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα υποδοχής, από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, από 1 έως 15 Νοεμβρίου. Οι κατατακτήριες εξετάσεις γίνονται στο διάστημα μεταξύ 1 και 20 Δεκεμβρίου. Κατόπιν οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα, τα οποία ορίζονται, όπως και η εξεταστέα ύλη, το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του κάθε τμήματος.
Σε ποιο εξάμηνο θα μπεις αν γίνεις δεκτός/η;
Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων στο κάθε τμήμα ορίζεται από τη γενική συνέλευση της σχολής και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 7ου εξαμήνου για τμήματα σχολών εξαετούς φοίτησης (π.χ. ιατρικές σχολές) ή του 5ου εξαμήνου για τμήματα σχολών πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης.
Το πιο σύνηθες είναι οι επιτυχόντες να κατατάσσονται στο 1ο ή στο 3ο εξάμηνο, και ένα βασικό κριτήριο είναι η ακαδημαϊκή σχέση που έχει το πτυχίο τους με το αντικείμενο του τμήματος στο οποίο επιθυμούν να σπουδάσουν. Και φυσικά, αν κάποια από τα μαθήματα του πρώτου πτυχίου σου, συμπίπτουν με μαθήματα του νέου τμήματος που θες να πας, υπάρχει η πιθανότητα να σου δώσουν απαλλαγή από τα μαθήματα αυτά.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία των κατατακτήριων εξετάσεων στο άρθρο μας εδώ.
Αν είσαι απόφοιτος/η ΙΕΚ (ΣΑΕΚ) μπορείς να βρεις σε ποια Τμήματα μπορείς να αιτηθείς στο άρθρο μας εδώ.
Με μια ματιά…
Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή που η δια βίου μάθηση αποτελεί βασική αξία, ειδικά καθώς η αγορά εργασίας αλλάζει και απαιτεί προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Η διεύρυνση του ποσοστού εισαγωγής φτάνοντας ως το 30% σίγουρα θα διευκολύνει αρκετούς πτυχιούχους να παρακολουθήσουν ένα ακόμα πρόγραμμα σπουδών, να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο, και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
*με πληροφορίες από την Καθημερινή