Πρωτοποριακό Π.Μ.Σ. "Ηλεκτρονική Μάθηση" (MSc eLearning) από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς δέχεται υποψηφιότητες για φοίτηση στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Ηλεκτρονική Μάθηση» για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (Έναρξη μαθημάτων τον Οκτώβριο 2025). Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Ηλεκτρονική Μάθηση» (MSc in E-learning).
Η Ψηφιακή Εκπαίδευση (Digital Education) αναγνωρίζεται παγκόσμια σήμερα ως η βασική εκπαιδευτική καινοτομία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της Σχολικής Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης. Καθώς, η αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών μοντέλων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης να ανταποκριθούν στις τρέχουσες αυξημένες απαιτήσεις τίθεται σε αμφισβήτηση, νέα μοντέλα, όπως το μοντέλο της μικτής (blended) ή διαδικτυακής (online) διδασκαλίας και μάθησης (teaching & learning) εφαρμόζονται, μελετώνται και υιοθετούνται σε μεγάλη κλίμακα.
Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν, υλοποιούν και παρέχουν ψηφιακές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι υπάρχοντες παραδοσιακοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Αυτό έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας επαγγελματιών της εκπαίδευσης ικανών να υποστηρίξουν την ψηφιακή εκπαίδευση.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ηλεκτρονική Μάθηση (ΠΜΣ-ΗΜ) του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων καλύπτει αυτή την ανάγκη και στοχεύει στην ανάπτυξη όλων των απαραίτητων ψηφιακών ικανοτήτων για επαγγελματίες της εκπαίδευσης και νέους απόφοιτους ΑΕΙ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της Ψηφιακής Εκπαίδευσης.
Το ΠΜΣ-ΗΜ είναι το παλαιότερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο αντικείμενο αυτό στην Ελλάδα, λειτουργεί από το 2004, εξελίσσεται διαρκώς κάθε χρόνο, έχει περισσότερους από 550 απόφοιτους/ες με πλήρη απορρόφηση στο αντικείμενο σπουδών και σημαντικό ποσοστό σε ηγετικές θέσεις, συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας, προσφέρει εξειδίκευση σε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για την εκπαίδευση, υλοποιείται διαδικτυακά και δίνει έμφαση στην εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών σε πραγματικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Το ΠΜΣ-ΗΜ έχει βραβευτεί με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακή Εκπαίδευση, Ρομποτική και ΑΙ στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» κατά την Τελετή Απονομής των Education Leaders Awards 2024, σε αναγνώριση της 20ετούς προσφοράς του στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση νέων απόφοιτων ΑΕΙ και επαγγελματιών της εκπαίδευσης στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της Ψηφιακής Εκπαίδευσης
Σε ποιους απευθύνεται το Π.Μ.Σ.
Στο εν λόγω Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης) της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Χρονική Διάρκεια και Πλεονεκτήματα
Η χρονική διάρκεια σπουδών του προγράμματος είναι 12 μήνες, οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Ηλεκτρονική Μάθηση» (MSc in e-Learning) με 75 ECTS και χορηγεί Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια στους αποφοίτους του. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού, μέσω του προγράμματος LLP Erasmus, ή σε συνεργασία με επιχειρήσεις της Ελλάδας, μέσω του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης για μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Αιτήσεις
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από την 15η Μαρτίου έως και την 15η Μαΐου 2025. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και υποβάλουν την αίτηση υποψηφιότητας μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Π.Μ.Σ. «ΑΡΙΣΤΥΛΛΟΣ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) https://aristyllos.ds.unipi.gr/web/, ανεβάζοντας τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην επίσημη προκήρυξη του προγράμματος και θα βρείτε αναλυτικά εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.
Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του ΠΜΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ds_elearn@unipi.gr.