Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου; Πώς να απαντήσεις την πιο δύσκολη ερώτηση σε μια συνέντευξη!

Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου; Πώς να απαντήσεις την πιο δύσκολη ερώτηση σε μια συνέντευξη!

Η ερώτηση «Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου;» είναι μια από τις πιο συχνές και ταυτόχρονα πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορείς να αντιμετωπίσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά. Φαίνεται παράδοξο να πρέπει να αναφέρεις τα μειονεκτήματά σου, αλλά η ειλικρίνεια και η αυτογνωσία που αποδεικνύεις μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να απαντήσεις αποτελεσματικά σε αυτή την ερώτηση και να μετατρέψεις μια πιθανή αδυναμία σε ένα σημείο δύναμης.

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μπορεί ο/η μελλοντικός/ή εργοδότης/τριά σου, να σου κάνει αυτήν την ερώτηση.

Οι εργοδότες/ριες θέτουν αυτή την ερώτηση για διάφορους λόγους:

  1. Για να αξιολογήσουν την αυτογνωσία σου: Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα όριά σου και να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τις περιοχές που χρειάζεσαι βελτίωση.
  2.  Για να δουν πώς αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις: Πώς αντιδράς όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση στην οποία δεν είσαι ο/η καλύτερος/η.
  3.  Για να κατανοήσουν πώς μπορείς να ενταχθείς στην ομάδα: Οι αδυναμίες σου μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σου να συνεργαστείς με τους/τις συναδέλφους σου.

Ας περάσουμε τώρα στα tips που μπορείς να αξιοποιήσεις, για να απαντήσεις αποτελεσματικά σε αυτή την hot ερώτηση.

1. Μην αρνηθείς να απαντήσεις

Η άρνηση να αναγνωρίσεις οποιαδήποτε αδυναμία σου μπορεί να θεωρηθεί ως έλλειψη αυτογνωσίας ή ειλικρίνειας. Οι εργοδότες/ριες εκτιμούν τους/τις υποψηφίους/ες που είναι ρεαλιστές και αναγνωρίζουν τις περιοχές όπου χρειάζονται βελτίωση. Επίσης, η άρνησή σου να απαντήσεις μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είσαι υπερβολικά τελειομανής ή ότι προσπαθείς κάτι να κρύψεις.
 

2. Μην επιλέξεις μια «επικίνδυνη» αδυναμία

Προσπάθησε να αποφύγεις αδυναμίες που σχετίζονται άμεσα με τις απαιτήσεις της θέσης. Για παράδειγμα, αν υποβάλλεις αίτηση για μια θέση που απαιτεί εξαιρετικές επικοινωνιακές δεξιότητες, μην αναφέρεις ότι δυσκολεύεσαι στην επικοινωνία. Αντίθετα, προσπάθησε να εστιάσεις σε αδυναμίες που είναι πιο «ακίνδυνες» και λιγότερο σημαντικές για τη θέση που διεκδικείς και που δείχνουν ότι είσαι ένας άνθρωπος που θέλει να εξελίσσεται συνεχώς και να μαθαίνει.

Παρακάτω λοιπόν, θα δεις πώς να αποφεύγεις τα λάθη και να μιλάς για τις αδυναμίες σου με έξυπνο και ειλικρινή τρόπο. Δες όμως πρώτα μερικές ακόμη παρόμοιες ερωτήσεις γύρω από τις αδυναμίες σου που μπορούν να σου θέσουν σε μια συνέντευξη για να είσαι προετοιμασμένος/η:

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;
  • Ποιες είναι μερικές από τις αδυναμίες σου;
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά σου;
  • Εάν καλούσα τον πρώην προϊστάμενό σου ποια θα ήταν εκείνα τα στοιχεία σου που θα ζητούσε να βελτιώσεις;
  • Πες μου έναν στόχο για την προσωπική σου ανάπτυξη που έχεις θέσει
  • Εάν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον εαυτό σου, τι θα ήταν αυτό;
  • Τι είναι αυτό που έχεις στόχο να βελτιώσεις στον εαυτό σου τον επόμενο χρόνο;

Ακόμη, θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί και για δεύτερη και τρίτη ερώτηση ειδικά εάν η πρώτη απάντησή σου ήταν αόριστη ή δεν έπεισε. Δες μερικές ακόμη τέτοιες ερωτήσεις:

  • Μα πώς σε έχει επηρεάσει αρνητικά αυτή η αδυναμία;
  • Εντάξει, αλλά πες μας τώρα μια αληθινή σου αδυναμία
  • Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας ακόμη μία αδυναμία ή ένα σημείο σου που θέλει βελτίωση;

3. Μην προσπαθήσεις να μετατρέψεις το αρνητικό σε θετικό

Θα βρεις πολλά βιβλία και άρθρα που συμβουλεύουν να "γυρίζεις" τα αρνητικά σου σε θετικά, χρησιμοποιώντας δήθεν αρνητικά σου στοιχεία που είναι ουσιαστικά πλεονεκτήματα για έναν/μια εργαζόμενο/η. Για παράδειγμα:
•    Είμαι τελειομανής.
•    Μερικές φορές δουλεύω πάρα πολύ σκληρά.
•    Νοιάζομαι περισσότερο απ΄ όσο πρέπει για τη δουλειά μου.

Μάλλον δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Παλιό το κόλπο και οι εργοδότες/ριες το γνωρίζουν πια. Οι εργοδότες/ριες μπορούν να διακρίνουν εύκολα μια ειλικρινή απάντηση από μια προσπάθεια να παρουσιαστεί μια αδυναμία ως δύναμη. Η προσπάθεια να μεταμφιέσεις μια αδυναμία μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν είσαι αξιόπιστος/η.

Αφού αναλύσαμε το τι ΔΕΝ πρέπει να απαντήσεις, ας δούμε τώρα τι ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσεις και πώς να δομήσεις την απάντησή σου.

4. Πώς να απαντήσεις
Η σωστή απάντηση που καλείσαι να δώσεις, απαρτίζεται από δύο μέρη:

Μέρος 1. Η αδυναμία σου
Περίγραψε σύντομα μια αδυναμία σου που δεν θα αποτελούσε σημαντικό θέμα για τη συγκεκριμένη δουλειά. 

  • Καθαρή επικοινωνία: Το να αναφέρεις πολλές αδυναμίες μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και να δυσκολέψει τον συνομιλητή σου να κατανοήσει ποια είναι η πιο σημαντική.
  • Βάθος αντί για πλάτος: Εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη αδυναμία, μπορείς να την αναλύσεις πιο διεξοδικά και να δείξεις ότι έχεις σκεφτεί τρόπους να την αντιμετωπίσεις.

Μέρος 2. Πώς σκοπεύεις να βελτιωθείς
Αφού έχεις περιγράψει την αδυναμία σου, τώρα έρχεται το πιο σημαντικό μέρος της απάντησης, η ανάλυση του πώς σκοπεύεις να βελτιώσεις αυτή σου την αδυναμία. Πρέπει να παραθέσεις τις προσπάθειές σου να βελτιωθείς ώστε να δείξεις ότι γνωρίζεις τον εαυτό σου, έχεις κίνητρα να βελτιωθείς και πως η αδυναμία αυτή δεν θα σε σταματήσει. Δείξε ότι είσαι πρόθυμος/η να βελτιωθείς:

  • Προσανατολισμός στην ανάπτυξη: Οι εργοδότες/ριες αναζητούν άτομα που είναι πρόθυμα να μάθουν και να βελτιωθούν.
  • Συγκεκριμένα βήματα: Αναφέροντας συγκεκριμένα βήματα που έχεις ήδη κάνει ή που σκοπεύεις να κάνεις, δείχνεις ότι είσαι pro-active και έχεις ένα σχέδιο δράσης.

Ας τα αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτά τα δύο μέρη, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:

Μέρος 1: Πώς να επιλέξεις μια "καλή" αδυναμία σου

Πες ναι στην αυθεντικότητα
Μην επιλέξεις μια αδυναμία επειδή ακούγεται καλή. Θα κάνεις καλύτερη εντύπωση αν είσαι ειλικρινής. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μοιραστείς μια αδυναμία που σε κάνει να δείχνεις χειρότερος/η. Εάν μοιάζεις με τους περισσότερους ανθρώπους τότε έχεις πολλές αδυναμίες και τουλάχιστον μία από αυτές θα είναι μια χαρά για τη συνέντευξη εάν εμπίπτει στους παρακάτω κανόνες.

Διάλεξε μια αποδεκτή αδυναμία για την συγκεκριμένη θέση
Σιγουρέψου πως γνωρίζεις τις προδιαγραφές της θέσης και μην αναφερθείς σε μια από τις αδυναμίες σου που συνδέονται με τις δεξιότητες ή τα προσόντα αυτής της θέσης. Εάν είσαι λογιστής για παράδειγμα, μην πεις πόσο μισείς τα μαθηματικά ή πως δεν σου αρέσει η προσοχή στην λεπτομέρεια. Εάν είσαι στις πωλήσεις μην εξομολογηθείς πως είσαι ντροπαλός ή δεν έχεις επιμονή.

Βρες μια μικρή αδυναμία που να επιδέχεται βελτίωσης
Η βελτίωση της αδυναμίας αυτής, θα ήταν καλύτερο να γίνεται μέσω δουλειάς και κινήτρου. Για παράδειγμα:

  • Αδυναμία που βελτιώνεται - Έχω νευρικότητα όταν πρέπει να μιλήσω σε μεγάλο κοινό. Μπορείς να βελτιωθείς μέσω εξάσκησης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων και είναι κάτι κοινό για πολλούς.
  • Αδυναμία που βελτιώνεται δύσκολα - Είμαι πολύ ντροπαλός και συνήθως έχω πρόβλημα να μιλώ σε συνεδριάσεις. Ενώ το να είσαι ντροπαλός δεν είναι πρόβλημα, με αυτήν την απάντηση ένας εργοδότης ίσως συμπέραινε πως ο υποψήφιος θα είχε προβλήματα συνεργασίας σε ομάδα. Και αυτό είναι θέμα προσωπικότητας που δύσκολα αλλάζει.

Περίγραψε την αδυναμία σου με συνοπτικό και ουδέτερο τρόπο
Καλό είναι να μην μπεις σε λεπτομέρειες και να περιγράψεις την αδυναμία σου γρήγορα και ουδέτερα, να  μην πάρεις αμυντική στάση και να μην να ακούγεσαι αρνητικός/ή.

Μέρος 2. Πώς να δείξεις ότι προσπαθείς να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου

Στο δεύτερο μέρος της απάντησής σου, χρειάζεται να περιγράψεις τα μέτρα που έχεις πάρει ώστε να βελτιωθείς σε σχέση με την αδυναμία που περιέγραψες. 

Χρησιμοποίησε λοιπόν την απάντησή σου ώστε να επιδείξεις τα κίνητρά σου να είσαι ο κορυφαίος/α σε αυτό που κάνεις. Αυτό το σκέλος της απάντησής σου είναι για να δώσεις αληθινή έμφαση των θετικών του χαρακτήρα σου, καθώς μιλάς για την αδυναμία σου.

Παραδείγματα δυνατών απαντήσεων στην ερώτηση "Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;"

Παράδειγμα 1: Συγκεντρωτισμός
Νομίζω μια περιοχή που θα μπορούσα να δουλέψω στον εαυτό μου είναι ο συγκεντρωτισμός. Είμαι πάντοτε τόσο ανήσυχος/η ώστε να γίνουν τα πάντα σωστά και στην ώρα τους που μπορεί εύκολα να "κολλήσω" στη νοοτροπία "αν θέλεις κάτι να γίνει σωστά, το κάνεις μόνος/η σου". Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και συνειδητοποίησα πως μπορώ να επιβραδύνω τα πράγματα με τον υπερβολικό έλεγχο.

Το έμαθα αυτό πρόσφατα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να διευθύνω τους/τις φοιτητές/ριες πρακτικής του τμήματός μου για το καλοκαίρι. Δεν είχα κάνει ποτέ ξανά αναφορές οπότε αυτή ήταν μια γιγάντια εκπαιδευτική εμπειρία για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Σίγουρα με έμαθε πώς να διανείμω τα καθήκοντα, καθώς ο προϊστάμενός μου αντιλήφθηκε τη διαφορά στον τρόπο που εργάζομαι και διευθύνω από το τέλος του καλοκαιριού και μετά. Ξέρω πως μπορώ να ωφεληθώ από επιπλέον δουλειά στον τομέα αυτό, και γι’ αυτό ξεκίνησα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στις δεξιότητες management ενώ πάντοτε ψάχνω ευκαιρίες να διευθύνω projects για την ομάδα μου
.

Γιατί έχει αποτέλεσμα:
Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα για έναν νέο επαγγελματία σε έναν ρόλο που οι ικανότητες ανάθεσης εργασιών δεν είναι τόσο σημαντικές. Σημείωσε πάντως πως η τελευταία πρόταση της πρώτης παραγράφου στην απάντηση αυτή είναι σημαντική διότι δείχνει ότι  αναγνωρίζεις πως η αδυναμία σου είναι πρόβλημα και γιατί αξίζει να το βελτιώσεις. Η αδυναμία αναγνωρίζεται και περιγράφεται αλλά η έμφαση αφορά περισσότερο το πώς ο/η υποψήφιος/α ψάχνει τρόπους να βελτιωθεί. Η απάντηση αυτή δεν είναι τόσο κακή, ακόμη κι αν η συνέντευξη αφορά διοίκηση ομάδας.

Παράδειγμα 2: Αμεσότητα
Μερικές φορές μπορεί να είμαι περισσότερο ειλικρινής απ΄ όσο πρέπει όταν δίνω αναφορά στους συναδέλφους μου. Είμαι πολύ άμεσος ως άνθρωπος και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, και παρότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παρότι το εκτιμούν αυτό, μερικές φορές θα ήθελα να είχα λίγη περισσότερη διπλωματία.

Παρακολούθησα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στη διαχείριση αντιπαραθέσεων και πραγματικά μου άνοιξε τα μάτια ως προς το πώς να επικοινωνώ διαφορετικά με διαφορετικούς ανθρώπους. Οπότε τώρα είμαι πολύ καλύτερος στην εποικοδομητική κριτική μου ακόμη κι αν δεν μου έρχεται φυσικά.

Γιατί έχει αποτέλεσμα:
Αυτή η αδυναμία περιγράφεται πολύ καλά καθώς ο /η υποψήφιος/α γνωρίζει πώς η αμεσότητα έχει μετατραπεί σε αδυναμία ενώ κατέστησε σαφές πως δεν είναι αγενής με τους/τις συναδέλφους του. Στο δεύτερο μέρος της, η απάντηση περιγράφει τα μέτρα που πήρε και πώς ήδη βελτιώθηκε.

Παράδειγμα 3: Δημόσια ομιλία
Ειλικρινά, θα έλεγα πως οι δημόσιες ομιλίες είναι κάτι που θα μπορούσα να δουλέψω περισσότερο. Είμαι νευρική όταν μου ζητούν να παρουσιάσω κάτι σε μεγάλο κοινό. Σε μικρά γκρουπ ή σε συναντήσεις είμαι η πρώτη που θα σηκωθεί να παρουσιάσει. Αλλά αν με βάλετε μπροστά σε μεγάλο κοινό μπορεί και να τα χάσω.

Βασικά μίλησα στον προϊστάμενό μου για αυτό και το ορίσαμε ως έναν από τους στόχους της προσωπικής μου ανάπτυξης για τον τρέχοντα χρόνο. Παρακολούθησα ένα σεμινάριο της εταιρείας μου με θέμα τις δεξιότητες στην παρουσίαση ενώ παρακολούθησα και κάποια ακόμη σεμινάρια από ειδικούς εκπαιδευτές. Με λίγη εξάσκηση, άρχισα να νιώθω πιο άνετα. Τον προηγούμενο μήνα δέχτηκα να εκπροσωπήσω εθελοντικά την ομάδα μου σε μια μεγάλη αίθουσα. Είχα μόνο μια 10λεπτη παρουσίαση αλλά την έκανα και πήρα και συγχαρητήρια! Ήταν τελικά ευχάριστο οπότε σκοπεύω να συνεχίσω να ψάχνω ευκαιρίες να βελτιωθώ σε αυτόν τον τομέα.

Γιατί έχει αποτέλεσμα:
Ο φόβος μιας δημόσιας ομιλίας είναι ένας κοινός φόβος. Σε αυτό το παράδειγμα, η υποψήφια καθιστά σαφές πως δεν έχει πρόβλημα να επικοινωνεί γενικά (κάτι που θα ήταν πρόβλημα). Απλώς μπροστά σε πολύ κόσμο φοβόταν να μιλά. Συνεχίζει να περιγράφει την αδυναμία της, το ότι το είπε στον προϊστάμενό της και τι μέτρα πήρε. Στο τέλος, είχε και έναν μικρό θρίαμβο.

Παράδειγμα 4: Ανυπομονησία
Κανείς δεν είναι τέλειος, μερικές φορές γίνομαι ανυπόμονη με μέλη της ομάδας που κάνουν λάθη ή παραδίδουν δουλειά κατώτερης ποιότητας αλλά έμαθα πλέον πως είναι πιο αποτελεσματικό να προσεγγίσεις με επαγγελματισμό και δημιουργική κριτική αυτά τα μέλη της ομάδας παρά να προβείς σε συμπεράσματα για το ποιος φταίει για το πρόβλημα αυτό. Δεν μου έρχεται φυσικά αυτή η αντιμετώπιση αλλά πιστεύω πως το να κατηγορείς τους άλλους είναι χάσιμο χρόνου και είναι προτιμότερο να εστιάζεις στις επόμενες κινήσεις σου.

Εξασκήσου στις απαντήσεις σου για αυτές τις ερωτήσεις και διαχειρίσου τις πιο εύκολα σε κάθε συνέντευξη!

Μπορείς να διαβάσεις εδώ και άλλα άρθρα μας που θα σου φανούν χρήσιμα, αν προετοιμάζεσαι για συνέντευξη για δουλειά.

Εικόνα: Canva & Freepik

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο